Hogyan zajlik felnőtteknek a keresztelkedés folyamata?
Sziasztok!
Felnőtt fejjel úgy döntöttem, hogy szeretnék megkeresztelkedni. A családban, szüleimnek volt templomi esküvőjük, meg is voltak keresztelkedve, de a gyerekeknél, sajt magukra bízták a döntést. A két testvérem, jóval idősebbek, ők már megkeresztelkedtek még középiskola alatt. Római katolikusoknál szeretném felvenni a keresztséget, egyeztettem már a helyileg illetékes plébánián (kisvárosról van szó), ahol elmondták, hogy kb. 2 év míg valaki felnőttként megszerzi. Ahogy eddig tájékozódtam olyan 10-12 hónapot hallottam. Nálunk úgy van, hogy a keresztelkedéssel együtt sor kerül az elsőáldozásra és bérmálkozásra is. Kérdeznélek Titeket, hogy nektek is ilyen hosszú idő volt ez a folyamat? Illetve, még nem aktuális, de egy év múlva szeretnénk összeházasodni, vagy 2018 folyamán. Ez így nagyban tolná a dolgokat.
Előre is köszönök minden választ. 24/N
A két év hosszú idő, a legtöbb helyen 6-12 hónap szokott lenni a felkészítés. De ha a ti plébániátokon ez van, akkor ez van. Viszont átmehetsz másik plébániára, ha meg tudod oldani.
A görögkatolikusoknál a pap a kereszteléskor meg is bérmál, és a legközelebbi alkalommal lehet már áldozni is.
Római katolikusoknál viszont a pap csak keresztel, legközelebb már lehet áldozni is, de bérmálni csak a püspök bérmálhat, azt külön le kell szervezni. (De az nem akadálya az egyházi esküvőnek, ha csak a keresztelő volt meg, a bérmálás még nem.)
Kislányom megkeresztelése hozzávetőleg 6 hetet vett igénybe.(14 éves volt akkor)Felkészítése könnyű volt,mert otthon,és az egyházközösségben gyakorlatilag mindent megtanult akkorra,s így a felkészítést végző lelkésznek,csak kérdeznie,és meghallgatnia kellett őt.
Melyik településen élsz?
Kicsit csodálkozom,hogy hitoktatáshoz miért kell 1-nél nagyobb létszám nálatok!
Jézusnak elég volt az egyetlen Nikodémus is,bár Ő nem volt Római Katolikus,s így nem kötötték dogmák,hagyományok,és a szeretetről,Istenről autentikus tanítást adhatott egyszerűen.
Nagyon örülök a változásnak!
Isten áldja tanulmányotokat,és elhatározásotokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!