Lehet-e valami bővebb információt szerezni Azázelről?
Az Azázel szó négyszer szerepel a Bibliában, és mindig az engesztelés napjához kapcsolódó rendelkezésekkel van összefüggésben
A szó eredete vitatott. A héber maszoréta szövegben ezt a szót úgy írták, hogy ʽazáʼ·zélʹ, mely kétségkívül a ’kecske’ és az ’eltűnik’ jelentésű alapszavak összetétele. Ez alapján a jelentése: ’kecske, amely eltűnik’. Egy másik magyarázat szerint a szóban két mássalhangzót felcseréltek, és emiatt a jelentése: ’Isten ereje’. A latin Vulgata ezt a héber szót a caper emissarius kifejezéssel adja vissza, melynek jelentése: ’a kiküldött kecske’ vagy ’a bűnbak’. A Septuagintában szereplő görög kifejezés jelentése pedig: ’az, ami elviszi (elhárítja) a rosszat’.
Jézus váltságát szemlélteti
Pál apostol elmagyarázta, hogy Jézus azzal, hogy feláldozta tökéletes emberi életét az emberiség bűneiért, sokkal többet ért el, mint amit „a bikák és kecskék vére” megvalósíthatott (Héb 10:4, 11, 12). Jézus tehát „a bűnbak” volt, „a betegségeinket hordozta”, és „a mi törvényszegésünkért szúrták át” (Ézs 53:4, 5; Mt 8:17; 1Pt 2:24). ’Elvitte’ mindazok bűnét, akik hitet gyakorolnak az áldozata értékében. Jézus ezzel a tettével rámutatott, hogy Isten teljes mértékben eltörli a bűnt. Következésképpen „az Azázelnek való” kecske Jézus Krisztus áldozatát jelképezi.
A Biblia akkor említi először a sorsvetést, amikor arról beszél, hogy az engesztelés napján kiválasztották a Jehováért és az Azázelért való kecskéket (3Mó 16:7–10). Jézus idejében ez a kiválasztás Heródes templománál történt, amikor a főpap egy tartályból két sorsvetési eszközt húzott ki, melyek állítólag puszpángfából vagy aranyból készültek. Ezeket előzőleg megjelölték, hogy az egyik „Jehováért”, a másik „Azázelért” való, majd a kecskék fejére helyezték.
Lehet, persze, de minek. Aki a sola scriptura szerint értelmezi a Bibliát, annak nem kell tudnia róla semmi többet, hiszen a Biblia csak ennyit ír róla.
Aki viszont az apostoli hagyomány szerint értelmezi a Bibliát, annak sem kell tudnia róla többet, hiszen az apostoli hagyomány sem azt tanítja, hogy Azazel viselt dolgaival foglalkozzunk. :)
Énók könyvében lehet olvasni róla. Ez egy apokrif irat. Belinkelem neked:
Semmi közöm ehhez a közösséghez, én is még régebben bukkantam rá. Ha jól tudom, valamilyen adventista közösség, de nem tudok róluk semmi konkrétat. Mivel apokrif iratról van szó, valószínűleg nem kell komolyan venni az itt olvasható történeteket.
Ha jól tudom Azázel volt az az angyalok egyike aki fellázadt Isten ellen. Ő volt az aki megtanította azbe.bereket a fegyverek készítésére,sőt ő volt az aki megismertette az emberekkel a különböző fémeket.
Aztán,hogy ebből mi igaz azt nem tudom de valami ilyesmit olvastam róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!