Ha az araboknál tiltja a vallás a cigizést, akkor miért az araboknál alakult ki a vízipipázás, mint ősi hagyomány?
"A korán nem tiltja a dohányzást, csal azt tiltja, hogy egy gyermek, még ha 50 éves is, az apja előtt rágyújtson. A vízipipásra nem tudom magyarázatot, de ha megtalálom szólok:)"
Ezt tanítja, valóban? Akkor ez nem képmutatás?
Nehez erre valaszolni roviden, de a tortenet a kovetkezo:
A Koran es egyetlen vallas a teruleten sem nyilatkozik a dohanyzasrol eredetileg. Hiszen joval korabban keletkeztek mint ahogy a dohany elterjedt volna a ma arabok lakta teruleteken. Viszont az Iszlam papok a kilencvenes evekben kiadtak egy dohanyzas ellenes fatva-t, ami a muszlimoknak megtiltja a dohany fogyasztasat - nem szep a megfogalmazas tudom, de a pontossag kedveert amit tilt az hogy dohanyt szivjanak - az egessegkarosito hatasa miatt. De a hatterben ezt sokkal inkabb a kinnt uralkodo protekcionista gazdasagi megkozelites motivalta. Ezt persze kulonbozokeppen ertelmezik maig minden orszagban.
Marsreszrol, a shisha mint hagyomany szinten joval a dohany megjelenese elott a terjedt el a teruleten, es evszazadok ota tarsadalmi erintkezes egyik legfontosabb esemenye. Masresszrol hagyomanyosan nem dohanyt szivnak benne, hanem mas novenyi szarmazekokat... :) ..
Es igy nem is kepmutatas.. :)
Remelem segitett..
Egyszer egy könyvben olvastam:
"A muszlimoknak tilos az öngyilkosság, a részletekben elkövetett is pl. dohányzás)"
Ez is lehet magyarázat!
A vízipipa "dohány" mellesleg nem is dohány, hanem mézes gyümölcsdarabkák, tehát messze nem olyan káros, mint a cigi (nikotin, kátrány stb)
mellesleg muszlim vagyok, és tök ciki, de nem tudom, hogy pontosan miért is tilos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!