Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A judaizmus szerint mi követke...

A judaizmus szerint mi következik a halál után?

Figyelt kérdés

Van a testtől független lélek?

A régi testben támadnak fel vagy új testet kapnak?

2016. aug. 27. 09:12
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
A zsidóságnak nincsen egységes tanítása erről, több párhuzamos elképzelés él egymás mellett. Vannak, akik a teljes megsemmisülést vallják, mások pedig a keresztény tanításhoz hasonló üdvösségről és kárhozatról beszélnek, egyes irányzatok szerint lesz feltámadás, másik szerint nem lesz, stb.
2016. aug. 27. 09:32
 2/15 A kérdező kommentje:

Ez, hogy lehet?

Én azt hittem,hogy ha valakik akkor ők legalább ebben egységesek.

Valahol ők számítanak az origónak.

Elképzelhető,hogy a kereszténység ebben egységesebb,kiforrottabb? Hogy kínál valamit amit a judaizmus nem? (senkit nem akarok sértegetni)

2016. aug. 27. 10:01
 3/15 anonim ***** válasza:
16%

szervusz.

Régen egységes volt, mára ez sajnos változott.

Az eredeti tanítás, illetve Isten általi értelmezés szerint, nincs független lélek a testtől, mert a lélek az maga az élő ember.

2016. aug. 27. 14:52
 4/15 anonim ***** válasza:

"Én azt hittem,hogy ha valakik akkor ők legalább ebben egységesek."

Sokan ezt hiszik, de nem így van. A zsidó vallás sem az ószövetségi időkben nem volt egységes, nem volt egységes Jézus és az apostolok korában sem, és az elmúlt kétezer évben sem vált egységessé. Sokat változott időközben, de nem lett egységesebb :)

Igen, tulajdonképpen néhány szektát leszámítva a kereszténység tanítása sokkal egységesebb. Ez nem is meglepő, hiszen egyedül Jézus tanítása az, ami beteljesíti a Törvényt, az összes többi tanítás csak próbálkozás, jobb vagy rosszabb interpretációja a Törvénynek :)

2016. aug. 27. 15:05
 5/15 A kérdező kommentje:

opendoor

Egyes keresztény felekezetek is ezt vallják mások meg nem.

Szóval a judaizmus szerint a halál után van feltámadás,megváltás vagy valami?

2016. aug. 27. 15:31
 6/15 anonim ***** válasza:

Igen, hiszen maguk a hűségesek is ezt vallották, annak ellenére, hogy akkor még nem történt meg a megváltás, de hittek Isten ígéretében.

Héber Iratokban is megjelenik a feltámadás tanítása.

(Hóseás 13:14) 14 Megváltom őket a seol kezéből, kiszabadítom őket a halálból. . . 

Pl Jób, pedig nem is volt Izraelita, de ismerte Jehovát, és a törvényeit.

(Jób 19:25) 25 Én pedig jól tudom, hogy az én megváltóm él, És hogy utánam jőve majd felkel a por fölé.

(Dániel 12:13) 13 Te pedig menj a vég felé; nyugodni térsz, de felkelsz majd a sorsodra a napoknak végén.”

(Dániel 12:2) 2 A föld porában alvók közül pedig sokan felébrednek: . . .

(Ézsaiás 26:19) 19 „Élni fognak halottaid. Holttesteink feltámadnak. Ébredjetek és örömmel kiáltsatok, ti porban lakozók! Mert harmatod olyan, mint a mályva harmatja, és a föld világra hozza a tehetetlen halottakat.

(1Mózes 22:5) 5 Ábrahám ekkor ezt mondta legényeinek: „Maradjatok itt a szamárral, én és a fiú pedig fel akarunk menni oda, hogy imádatot mutassunk be, és utána visszatérünk hozzátok.”

Ábrahám hitének az alapja: A bibliai beszámolóból kiderül, hogy amikor Ábrahám megkísérelte feláldozni a fiát, Izsákot, hitt abban, hogy Isten képes és kész is feltámasztani őt a halottak közül.

ezért mondta a legényeknek többes számban, hogy "visszatérünk"

Illés és Elizeus próféta is támasztott fel embereket, sőt egy ember Elizeus csontjaitól kelt életre

2016. aug. 27. 16:05
 7/15 anonim ***** válasza:

Kedves opendoor.

Mi lett az új világ forditással?

Máskor miért nem idéztek a károlibol?

2016. aug. 27. 23:36
 8/15 anonim ***** válasza:

A zsidóságba sok elképzelés van a túlvilággal kapcsolatosan ,de olyan nincs amit "opendoor" írt.

Én személy szerint a haszid tanokat osztom e kérdésbe (mondjuk nem a haszid irányzathoz tartozok ,de sok mindenbe a haszid hagyományokat követem és hitképbe sok mindenbe a haszidizmust osztom).

2016. aug. 28. 03:14
 9/15 anonim ***** válasza:
34%
Szerintem ők nem hisznek a lélekben (mondjuk ez nem meglepő) és a túlvilágban, az életfelfogásuk is ezt mutatja. Ők ezen a világon törekszenek minden anyagi értékre.
2016. aug. 28. 08:20
 10/15 anonim ***** válasza:
#9: Köszönjük ,hogy te mindenkinél mindent jobban "tudsz". :,DDDDD
2016. aug. 29. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!