Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Bibliában van szó a tyúkról...

A Bibliában van szó a tyúkról vagy csirkéről?

Figyelt kérdés

Mármint evéssel kapcsolatban, mivel Jézus példázatát, arról hogy össze akarta gyűjteni Izrael népét, mint a tyúk a csibéit, ismerem.

De arról hogy a tyúk, illetve csirke tiszta vagy tisztátalan. Mert az ismerem, hogy minden madarat megehetsz, kivéve a sast, sólymot, struccot...Igaz nem most olvastam ezt a részt, de nem rémlik, hogy benne lenne a tyúk. De javítsatok ki ha tévedek.

2016. júl. 6. 11:35
 1/5 anonim ***** válasza:
59%

A keresztények, az új szövetség által már nincsenek a Mózesi törvény alatt. Jól lehet akkor is ehettek tyúkot vagy csirkét, mert az nem volt tisztátalannak számítva, de a vérét amennyire lehetett ennek is ki kellett folyatni.

A keresztények ehetnek húst, de Pál apostol rávilágított, hogy a hús nem nélkülözhetetlen az ember étrendjéből, amikor kijelentette, hogy ha a húsevése megbotránkoztat más keresztényeket, akkor ’soha többé nem eszik húst

(Róma 14:19–21) 19 Így hát törekedjünk olyasmikre, amik elősegítik a békét, és amik egymás épülésére vannak. 20 Ne romboljátok le többé az Isten munkáját csupán az eledelért. Minden tiszta ugyan, de ártalmas az embernek, ha úgy eszik, hogy alkalom adódik a botránkozásra. 21 Jó nem enni húst, se nem inni bort, és semmi olyat nem tenni, ami miatt megbotránkozik a testvéred.

(1Korintusz 8:12, 13) . . .. 13 Ezért, ha eledel botránkoztatja meg a testvéremet, nem eszem húst soha többé, nehogy megbotránkoztassam a testvéremet.

2016. júl. 6. 12:47
 2/5 anonim ***** válasza:

Az első válaszoló jól írja, keresztények számára nincs olyan, hogy tiszta vagy tisztátalan állat. Minden állat fogyasztható, csak ki kell véreztetni.

A zsidók is elvileg fogyaszthatták, hiszen nincs felsorolva a tiltott állatok között.

Ennek ellenére az érdekesség az, hogy Jézus korában nem fogyasztották baromfit. A közel-keleti népek hagyományos konyháiban ma sem szerepel az étlapon. A rómaiak is a tyúkokat a tojás miatt tartották, illetve a kakasokat kakasviadalra adták el. (Csak a nagyon tehetős rómaiak ettek néha baromfihúst és ugyanolyan különlegességnek számított, mint pl. a pávahús.)

2016. júl. 6. 15:50
 3/5 Roland G. ***** válasza:

Minden megehető,kivéve a döghúst és a vért. (Csel 15)

"Mert Istennek minden teremtett állata jó, és semmi sem megvetendő, ha hálaadással élnek azzal;" 1.Tim 4:4

2016. júl. 6. 18:31
 4/5 anonim ***** válasza:
Érdekes az első válasz, mert jól tudjuk, hogy ki írta és azt is, hogy nem kivéreztetett húst vásárol. Ezt hívják képmutatásnak, ugye?
2016. júl. 6. 22:19
 5/5 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy benne van a hiba, de én az ószövetségi gondolkozásra voltam kíváncsi, hogy a mózesi törvény mit mondott a tyúkról, hogy tiszta e vagy tisztátalan.

Azt tudom, hogy Jézus minden állatot tisztának minősített.

Egyébként utolsó válaszoló: honnan lehet venni ki nem véreztetett húst? Mivel a pultokon levők, mind ki vannak véreztetve. Vérrel együtt nem is állnának el annyi ideig.

Amúgy köszönöm a válaszokat, még ha így indirekt módon is kaptam meg a választ.

2016. júl. 7. 20:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!