A Zsidók miért nem fogadják el Jézus Krisztust megváltójuknak?
#10:
Tisztelem a kiállásodat ,de egyáltalán nem reális.
"Izraeli történészek nem nagyon szívesen foglalkoznak ezzel a témával, de ha mégis, akkor ezt azért ha halkan dünnyögve is, de kénytelenek elismerni. "
Ki? Izraeli történészt erről nem hallottam beszélni ,adnál linket? Mert érdekel engem.
"hirtelen eltűntek."
Erről adnál hivatkozást az Ú.sz.-ből?
Mert én egyetlen egy olyan rabbinikus iratról nem hallottam ,hogy arról számolna be ,hogy Áser és Benjámin fiai csak úgy "eltűntek".
Kíváncsi vagyok ,mit mondhat az Újszövetség.
"Miközben azt senki nem vonja kétségbe, hogy a kereszténység rohamosan terjedt. "
Jézus tanítványai mindenkit térítette -legalábbis próbáltak-. Nem csak a zsidóságot. Ott voltak a görögök,asszírok...stb
#11:
"nem, de nagyon sokat foglalkoznak vele a történészek és mind állítja, hogy megtörtént."
"Mind" az azért szintén elég sok. Természetesen én se vitatom azt ,hogy nem történt meg ,DE (itt jön a nagy de):
"Az pedig, hogy kinek a kezébe adta a zsidóság a kivégző eszközt, hogy tegye meg helyettük, az szerintem lényegtelen."
Szerintem meg nagyon lényeges megjegyeznem ,hogy ez elégé nagy butaság. 1.) A Római birodalom elnyomta a zsidóságot ,hogy "kötöttek volna alkut"? 2.) Köztudott ,hogy a római katonák ,Pilátus vezetésével voltak a kivégzők 3.) Azok a zsidók akik nagyon be voltak rágva Jézusra HáKufárim-nak hívták ,még a többi zsidót is lenézték akik nem a hagyományaikat követék.
Hát persze ezek lényegtelen tények... :)
Üdv megint! ;)
# 10
"Izraeli történészt erről nem hallottam beszélni ,adnál linket?"
Sajnos nem. Egy nemzetközi történész-konferenciára sikerült egyszer érdeklődként belógnom, ott jött elő ez is. Hülye voltam, mert nem jegyzetem meg az előadók nevét, és így én sem sokat találok a neten.
A tíz elveszett törzs pedig elveszett, így is tartják őket számon ("lost tribes of Israel", "ten lost tribes"). Akkor is, ha a rabbinikus irodalom ezt nem tárgyalja részletesen.
Az egyik népszerű elmélet szerint az asszír fogság idején (Kr. e. 722) tűntek el ezek a törzsek, elhurcolásuk helyén asszimilálódtak volna, nem tértek vissza Júdea-Galileába.
Ezt viszont cáfolja az Újszövetség. Lukácsnál olvasunk Jézus templomi bemutatásakor Anna prófétaasszonyról, aki Áser törzséből származott. Szent Pál pedig magáról írja valahol, hogy ő Benjámin-törzsbéli.
És alighanem ez egyben a legutolsó ismert említésük ezen törzseknek. Egyszerűen eltűntek a történelem színpadáról, amit semmi mással nem lehet magyarázni, csak a kereszténység felvételével.
Ez etnikai értelemben vett asszimilációval is járt, amit jelentősen megkönnyített az is, hogy a zsidóság anyanyelve már régebb óta a a szír (arámi) illetve egyes diaszpórákban a görög volt. Az egykori zsidókeresztények leszármazottai ma a szír és a közel-keleti görög egyházak tagjai. (Szerintem ezt pillanatokon belül genetikai vizsgálatokkal is ki fogják mutatni.)
A Jeruzsálemi közösség eleinte zömében zsidókeresztény közösség volt, a pogánykeresztények kisebbségben voltak. A két közösség eleinte élesen elkülönült, ami fokozatosan oldódott fel, kb. a 3-4-század fordulójára.
Szerintem meg nagyon lényeges megjegyeznem ,hogy ez elégé nagy butaság.
Én hol butáztalak le? Személyeskedsz máris? EZT tanítja a vallásod, vagy alapvetően személyiségből fakad?
1.) A Római birodalom elnyomta a zsidóságot ,hogy "kötöttek volna alkut"?
Nem nyomta el, hisz megengedte, hogy gyakorolja a vallását. Ha elnyomta volna, akkor nem engedte volna meg, ugyanis Róma hozzájárult ahhoz, hogy minden provincia gyakorolja saját vallását, egész addig, amíg nem akarja azt terjeszteni Rómában! Megengedte a népi õsi hagyományok és vallási szertartások gyakorolását mindaddig, amíg az nem ütközik Róma politikai érdekeibe és jó szokásaiba, vagy nem titkosak, mint például a Bacchus kultusz, kelta druidák vallása, Ízisz kultusz erkölcstelenkedései. Krisztus halála után lettek csak kiutasítva Rómából! Nem szabadna összemosni a dátumokat.
2.) Köztudott ,hogy a római katonák ,Pilátus vezetésével voltak a kivégzők
Ettől még Hitler is gyilkos volt, miközben az emberei ölték meg valóságosan a zsidókat.
3.) Azok a zsidók akik nagyon be voltak rágva Jézusra HáKufárim-nak hívták ,még a többi zsidót is lenézték akik nem a hagyományaikat követék.
És ők nem volt elegek ahhoz, hogy kivégző osztag elé állítsák? Persze ügyesen, hisz azt hitték, hogy ha ők nem mocskolják be a kezüket, akkor máris ártatlanok. De Jézus pont erről beszélt, amikor a megölt prófétákat olvasta a fejükre: nem hiszem, hogy ott mindenki tényleg megölte a prófétákat, hisz sokan jóval később születtek, de a szellemiségük ugyanaz volt.
Ennyi erővel álljál be a sorba, ami néha itt felbukkan, hogy Hitler ártatlan volt és csak jót akart.
Hát persze ezek lényegtelen tények... :)
A ferdítés nem tény.
# 15
"A keresztények miért nem fogadják el Mohamedet prófétájuknak?"
A keresztény tanítás szerint a Kinyilatkoztatás az ószövetségi korban folyamatos volt, de az Újszövetséggel, Jézus Krisztus és az apostolok működésével lezárult. Új próféta tehát nem támadhat, soha többé, már több száz évvel Mohamed előtt is ez volt a kereszténység tanítása.
(Amit maga Mohamed is ismert, 628-ban ugyanis hitvitát szervezett Herakleiosz bizánci császárral, melyre mindkét fél a követeit küldte el. De ez részletkérdés, csak az érdekesség kedvéért jegyeztem meg.)
Az ószövetségi prófétáknak az volt a szerepük, hogy Jézus földi megtestesülését előkészítették. Az apostoloknak, és az apostolok tanítványainak, a püspökök láncolatának (subcessio apostolica) pedig már az a szerepük, hogy a megtestesült Ige tanítását ránk hagyományozzák.
A Krisztus utáni időkben az egyház vértanúinak, hitvallóinak, tanítóinak a szerepe értelmezhető, de egy próféta fellépése anakronizmus és értelmezhetetlen lenne. Hiszen Isten földi megtestesüléséhez egy próféta már semmit nem tud hozzáadni.
Az arab tavasz keresztényirtásait a tévében néző nyugati emberek többsége nem is érti, hogy a keresztények, akiknek fel lett kínálva az áttérés lehetősége, miért nem tagadják meg Krisztust és miért nem ismerik el Mohamedet prófétának, miért vállalják Krisztusért a kínhalált is. Hát pontosan ezért. Aki az Élő Igével van lelki kapcsolatban, az egy prófétával nem tudja helyette beérni.
stb...
#14:
"Sajnos nem. Egy nemzetközi történész-konferenciára sikerült egyszer érdeklődként belógnom, ott jött elő ez is. Hülye voltam, mert nem jegyzetem meg az előadók nevét, és így én sem sokat találok a neten. "
Kár ,pedig tényleg érdekelt volna.
"A tíz elveszett törzs pedig elveszett, így is tartják őket számon ("lost tribes of Israel", "ten lost tribes"). Akkor is, ha a rabbinikus irodalom ezt nem tárgyalja részletesen."
A tíz elveszett törsz ,azért elveszett törsz ,mert nem tudjuk ,hogy ma kik a leszármazottjaik. Évezredeken keresztül nem volt számon tartva a származásuk. De sok kisebb zsidó csoport folklórra úgymond "számon tartja a származást". Úgy értem pl. a bukhori zsidó (személy szerint a bukhori hagyományokat/minchag bucharit tartom) a hagyomány szerint a bukhorim Isszáchár,Náftoli és Efrájim törzséből származnak ,és így tovább...
"Ez etnikai értelemben vett asszimilációval is járt, amit jelentősen megkönnyített az is, hogy a zsidóság anyanyelve már régebb óta a a szír (arámi) illetve egyes diaszpórákban a görög volt. "
Tényleg akkoriban az arámi volt a főnyelv a zsidóságban ,mivel a héber nem volt szabad profán célra használni. Az ,hogy némely diaszpórákban a görög volt a "fő" nyelv....hát.......voltak olyan zsidók akik a hellenizmust és a zsidó életvitelt össze akarták "vegyíteni" (lásd pl. Philo) ,illetve az első zsidók Európába (a románióte zsidók/the romaniote jews) az ún."jevánikus" nyelvet használták (bővebben: the judeo-greek language,yevanic). Ettől függetlenül az arámi volt az ami "dukált".
"Szerintem ezt pillanatokon belül genetikai vizsgálatokkal is ki fogják mutatni."
Az asszír keresztényeknél lehet szó rokonságról -egyértelműen- ,mivel az asszírok is sémita nép.
#16:
"Én hol butáztalak le? Személyeskedsz máris? EZT tanítja a vallásod, vagy alapvetően személyiségből fakad? "
Én nem téged butáztalak le ,hanem magát alapvetően ezt a teóriát butáztam le.
De nem téged és nem is akartam személyeskedni.
Szóval a félre értésért elnézést is kérek.
"Nem nyomta el, hisz megengedte, hogy gyakorolja a vallását. Ha elnyomta volna, akkor nem engedte volna meg, ugyanis Róma hozzájárult ahhoz, hogy minden provincia gyakorolja saját vallását, egész addig, amíg nem akarja azt terjeszteni Rómában! Megengedte a népi õsi hagyományok és vallási szertartások gyakorolását mindaddig, amíg az nem ütközik Róma politikai érdekeibe és jó szokásaiba, vagy nem titkosak, mint például a Bacchus kultusz, kelta druidák vallása, Ízisz kultusz erkölcstelenkedései. Krisztus halála után lettek csak kiutasítva Rómából! Nem szabadna összemosni a dátumokat"
Igen ,"papíron". De kisebb-nagyobb atrocitások voltak a katonák és a nép között.
"És ők nem volt elegek ahhoz, hogy kivégző osztag elé állítsák? Persze ügyesen, hisz azt hitték, hogy ha ők nem mocskolják be a kezüket, akkor máris ártatlanok."
Nem ők állították a római katonák elé.
"Hát persze ezek lényegtelen tények... :)
A ferdítés nem tény."
Nem is ferdítettem...
Üdv!
#17 Ugyanez röviden összefoglalva: mert Mohamed nem része a keresztény vallásnak.
És ha a kérdezônek elsôlépésben ezt a - amúgy nem egy húú, de összetett - dolgot sikerült már megemésztenie, akkor onnan már csak egy apró lépés ráeszmélni, hogy a kérdésére a válasz meg az, hogy Jézus meg nem része a zsidó vallásnak.
Az első századi zsidó vallási irodalom is foglalkozott a Trinitarianizmus kérdésével. Nevezetesen azzal, hogy Isten szavát, és Isten jelenlétét ugyanúgy kell-e imádni mint Istent? A kereszténység Trinitarianizmusa is innen gyökerezik és nem pogány vallásokból. A kereszténység annyiban továbblépett a Judaizmushoz képest, hogy az Isten szavát és Jelenlétét is Istenként imádja, és azt vallja, hogy a szava megtestesült a názáreti Jézus személyében, aki Isten Fia, a Messiás.
A zsidóságban most is vannak és mindig is voltak Messiáshívők. Személyesen is ismerek párat, akik újjászületett keresztények. Most a nemzeteké az idő, de a történelem végén a zsidó nép maradéka segitségül fogja hivni az Úr Jézus Krisztus nevét. Lesz kegyelem Izrael számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!