Tehetnék fel kérdéseket vallását gyakorló zsidóknak?
Hívő keresztény vagyok, de nagyon érdekelne a kultúrátok, hitetek, szeretnék beszélgetni ezekről, ha valaki volna szíves privátban rám írni hogy válaszolna a kérdéseimre.
Köszönöm előre is!
Tehetsz. ;)
Üdv: egy vallását gyakorló zsidó
OK, értem. Most éppen mázlid van, mert erre járt az egyik (és már jó ideje egyetlen) érintett. :)
De próbálkozz a facebookon valamilyen zsidó csoport-oldallal, ott több beszélgetőpartnert találsz. Meg a fb nem csak ugyanazt a három hülye reklámot nyomja a szöveg közé, mint itt szokták :)
Ha akarsz kerdezhetsz tolem, de nem igerem hogy mindent megtudok valaszolni.
En egy vallasos (haszid) zsido vagyok.
Sajnos, levelezésre nincs idõm, viszont jó szívvel ajánlom Tobi Hurwitzt.
# 1/5 Időpont tegnap 18:15 -ot kevésbé tudom ajánlani, szép nagy képekkel szokott bennünket megkínálni és sajnos bennük nem kevés szamársággal.
Viszont röviden annyit elöljáróban, hogy az emberekkel szembeni viselkedésre a zsidó vallás ( minden irányzata, változata ) ugyanazt írja elõ, mint a kereszténység ( mármint az Evangéliumok )
Ami persze nem véltlen.
Ehhez egy-egy idézet innen és onnan:
Más megfogalmazásban: "Ami neked gyûlöletes, ne tedd embertársadnakEz az egész Tóra, a többi csak a magyarázat". ( Hillél - Talmud, Moed rend, Sábbat traktátus 31a oldal, Hillél kb ie 30 - isz 10-ig volt a Szanhedrinnek ( Izrael Nagy Tanácsának ) az elnöke, az ókori zsidóság legnagyobb tanítójának tartják. )
"Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták.” ( Máté Evangéliuma. 7. fejezet, 12. vers ) )
Látható: a kettõ ugyanaz.
A valláss zsidó minden napját azzal kezdi, hogy "ezennel vállalom a szeresd felebarátodat mint magadat parancs betartását".
" ... az írástudók közül egy, ... megkérdezte tõle: „Melyik a legfõbb az összes parancsolat közül?”
Jézus így válaszolt: „A legfõbb ez: Halljad, Izráel, az Úr, a mi Istenünk, egy Úr, és szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedbõl, teljes lelkedbõl, teljes elmédbõl és teljes erõdbõl. [5Móz 6:4-5] A második ez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincsen más, ezeknél nagyobb parancsolat.” [3Móz 19:18]" ( Márk evangéliuma 12. fejezet 28-31. vers. ) Magyar Biblia Tanács forditása. Ez onnan kezdve, hogy szeresd az Urat, ... a negy közül három Evangéliumban van ( Máté, Márk, Lukács ).
"Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből ..." Máté evangéliuma 5. fejezet, 18. vers )
( Törvénynek a Tórát, vagyis Mózes öt könyvéet nevezték. )
Ami kérdésed van, mégegyszer, Tobi Hurwitzt ajánlom.
#6-osnak:
Hát persze ,mert vannak olyan témák amikbe nem értünk együtt ,akkor már én írok butaságot. ;)
Köszi, köszi !!!!
Igazán, nagyon jó fejek vagytok!!! :-) :-) :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!