Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Háború esetén a vallásos...

Háború esetén a vallásos katonának bűn embert ölni vagy nem?

Figyelt kérdés

Mi van ha mégsem akar fegyvert fogni vallási okok miatt?

Vagy hogy számol el a lelkiismeretével Isten előtt ha embereket ölt?

2016. máj. 15. 20:58
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Önvédelemből nem.
2016. máj. 15. 21:01
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Vannak tábori lelkészek, szóval csak nem akkora gond...

Másik lehetőség, bár nem tudom, hogyan működik pontosan, az az, amit Muhammad Ali is választott: lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadni a katonai szolgálatot. Jól meg is hurcolták érte, jobbról-balról kapta a habzó szájú fröcsögést, de ha ez az ára, hogy nem kell embert ölni, akkor szerintem megfizethető. De még egyszer mondom, ennek nem tudom, mi a menete, vagy egyáltalán lehetséges-e, valószínűleg bíróság elé hurcolnának, ha ilyet játszanál be.

2016. máj. 15. 21:08
 3/16 anonim ***** válasza:
87%

Nálunk -zsidóknál- bűn.

Már maga a katonaság is ellentétes a tórával.

2016. máj. 15. 21:15
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Rendkívüli állapot idején vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés határoz, a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak katonai szolgálatot teljesítenek. Ha a hadkötelezett lelkiismereti meggyőződésével a fegyveres szolgálat teljesítése összeegyeztethetetlen, fegyver nélküli szolgálatot teljesít. A katonai szolgálat teljesítésének formáit és részletes szabályait sarkalatos törvény határozza meg.
2016. máj. 15. 21:28
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

ennek a kérdésnek óriási irodalma volt az ókorban, aurelius augustinus(szent ágoston) dolgozta ki leginkáb a kérsékört, későb a középkorra az erényes lovag eszményt ez a fajta kifejtés alkotta meg, ami a mai napig tovább él, miszerinti s a katona feladata, hogy rövid időre feladja azokat az eszméket amiben hisz, hogy ha kell megvédje őket (amerikai mesterlövész c. filmben a farkasok-kutyák-bárányok okfejtés röviden de velősen kitárgyalja)

a kérdésedre sajnos nincs sem határozott igen vagy nem válasz :/

2016. máj. 15. 21:35
 6/16 anonim ***** válasza:
0%

szervusz.

Egy keresztény, nem lesz soha katona,

2016. máj. 15. 22:43
 7/16 anonim ***** válasza:
39%
Jelenleg nem büntetik, de bizony volt idő amikor börtön büntetést kaptak. S bizony vállalták, mivel egy keresztény, Krisztust követő nem alkuszik meg, ha az életébe is kerül.
2016. máj. 15. 22:46
 8/16 Roland G. ***** válasza:

3#

Ezt viccnek szántad?

Debárim 20-ik fejezetét olvastad?

Naftali Kraus ezt írta:"Mindezek fényében nyilvánvaló, hogy a háború eszközéhez csak a legszélsőségesebb esetben szabad nyúlni. Lehetőség szerint kerülni kell a háborúkat és a fegyveres konfliktusokat. Azonban mégis vannak különleges esetek, amikor nincs más választás, mint fegyverhez nyúlni. Ezekről az esetekről tanították bölcseink: „az, aki a kegyetlenen könyörül, végül maga válik kegyetlenné a könyörületesekkel szemben”

Háború esetén honvédelmi célból fegyvert fogni és megvédeni magunkat,családunkat stb nem bűn.A gyilkosság és ölés között különbség van.Az Írás más szót használ a kettőre."Ne kövess el gyilkosságot!"Így van az eredetiben.

Peace és jó éjt!

2016. máj. 15. 23:36
 9/16 szp72 ***** válasza:

Én azt gondolom, hogy vannak egyértelműen jogos háborúk, de vannak kevésbé egyértelmű sőt egyértelműen jogtalan háborúk is.

Például az Iszlám Állam vagy Hitler elleni háborúkat vagy a mi törökök és a tatárok elleni háborúinkat igazságosnak érzem. De mondjuk nem szívesen harcolnék most Erdélyért vagy a nagy Magyarországért. S nagyon igazságtalannak és feleslegesnek érezném mondjuk Ausztria meghódítását.

Ha valaki úgy érzi, hogy minden háború igazságtalan vagy legalábbis nem tudja megítélni, az jól teszi ha távol tartja magát a háborúktól, s megtagadja a katonai szolgálatot.

2016. máj. 15. 23:38
 10/16 anonim ***** válasza:

#8:

3-as vagyok.

Persze,tudod én ilyen humoros figura vagyok. :DDD

Amúgy igen ,de csakis önvédelem esetén engedett (lásd: mákábim).

De úgy -ahogy ma- meg fogja magát egy IDF-es katona és csak úgy elkezd lövöldözni ,mert az tök jó buli ,na az ilyet határozottan tiltja a tóra.

Peace too! ;)

2016. máj. 15. 23:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!