Háború esetén a vallásos katonának bűn embert ölni vagy nem?
Mi van ha mégsem akar fegyvert fogni vallási okok miatt?
Vagy hogy számol el a lelkiismeretével Isten előtt ha embereket ölt?
Vannak tábori lelkészek, szóval csak nem akkora gond...
Másik lehetőség, bár nem tudom, hogyan működik pontosan, az az, amit Muhammad Ali is választott: lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadni a katonai szolgálatot. Jól meg is hurcolták érte, jobbról-balról kapta a habzó szájú fröcsögést, de ha ez az ára, hogy nem kell embert ölni, akkor szerintem megfizethető. De még egyszer mondom, ennek nem tudom, mi a menete, vagy egyáltalán lehetséges-e, valószínűleg bíróság elé hurcolnának, ha ilyet játszanál be.
Nálunk -zsidóknál- bűn.
Már maga a katonaság is ellentétes a tórával.
ennek a kérdésnek óriási irodalma volt az ókorban, aurelius augustinus(szent ágoston) dolgozta ki leginkáb a kérsékört, későb a középkorra az erényes lovag eszményt ez a fajta kifejtés alkotta meg, ami a mai napig tovább él, miszerinti s a katona feladata, hogy rövid időre feladja azokat az eszméket amiben hisz, hogy ha kell megvédje őket (amerikai mesterlövész c. filmben a farkasok-kutyák-bárányok okfejtés röviden de velősen kitárgyalja)
a kérdésedre sajnos nincs sem határozott igen vagy nem válasz :/
szervusz.
Egy keresztény, nem lesz soha katona,
3#
Ezt viccnek szántad?
Debárim 20-ik fejezetét olvastad?
Naftali Kraus ezt írta:"Mindezek fényében nyilvánvaló, hogy a háború eszközéhez csak a legszélsőségesebb esetben szabad nyúlni. Lehetőség szerint kerülni kell a háborúkat és a fegyveres konfliktusokat. Azonban mégis vannak különleges esetek, amikor nincs más választás, mint fegyverhez nyúlni. Ezekről az esetekről tanították bölcseink: „az, aki a kegyetlenen könyörül, végül maga válik kegyetlenné a könyörületesekkel szemben”
Háború esetén honvédelmi célból fegyvert fogni és megvédeni magunkat,családunkat stb nem bűn.A gyilkosság és ölés között különbség van.Az Írás más szót használ a kettőre."Ne kövess el gyilkosságot!"Így van az eredetiben.
Peace és jó éjt!
Én azt gondolom, hogy vannak egyértelműen jogos háborúk, de vannak kevésbé egyértelmű sőt egyértelműen jogtalan háborúk is.
Például az Iszlám Állam vagy Hitler elleni háborúkat vagy a mi törökök és a tatárok elleni háborúinkat igazságosnak érzem. De mondjuk nem szívesen harcolnék most Erdélyért vagy a nagy Magyarországért. S nagyon igazságtalannak és feleslegesnek érezném mondjuk Ausztria meghódítását.
Ha valaki úgy érzi, hogy minden háború igazságtalan vagy legalábbis nem tudja megítélni, az jól teszi ha távol tartja magát a háborúktól, s megtagadja a katonai szolgálatot.
#8:
3-as vagyok.
Persze,tudod én ilyen humoros figura vagyok. :DDD
Amúgy igen ,de csakis önvédelem esetén engedett (lásd: mákábim).
De úgy -ahogy ma- meg fogja magát egy IDF-es katona és csak úgy elkezd lövöldözni ,mert az tök jó buli ,na az ilyet határozottan tiltja a tóra.
Peace too! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!