Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tórában szereplő parancsok...

Tórában szereplő parancsok csak a zsidókra vonatkoznak?

Figyelt kérdés
Azt tudom hogy ha egy zsidó vallású ember ezeket megszegi akkor bünt követ el de mi a helyzet a más vallásuakkal?

2016. máj. 9. 10:04
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Az utolsó bekezdés utolsó mondatának a végéről lemaradt a kérdőjel. Bocs.
2016. máj. 9. 13:15
 12/24 A kérdező kommentje:
Jézus Mózes után 1500 évvel később jött. Ha a Tóra csak a zsidókra vonatkozik akkor ebben az 1500 évben mi volt érvényes a többi emberre? Például ha egy zsidó disznóhúst evett akkor bünt követett el, de ha nem zsidó tette akkor is bün volt?
2016. máj. 9. 13:26
 13/24 Roland G. ***** válasza:
A többi emberre/nemzetre a Noéval kötött szövetség volt érvényes.
2016. máj. 9. 14:13
 14/24 anonim ***** válasza:

Roland G-nek:

Így van, természetesen hasznos a Tóra olvasása, sok lelki tanulság van benne. Például Jákób vagy József élettörténetéből sokat lehet tanulni, bár az én kedvencem az Őstörténet, tehát a teremtéstől a Bábeli toronyig tartó szakasz. Viszont a kereszténység nincs a mózesi törvény alatt. A Tórát Isten egy nemzetnek adta elsődlegesen, amellyel a szociális és vallási életüket akarta szabályozni a pogány népek közepette.

A kereszténység azonban egy lelki nép, ezért értelemszerűen nem is vonatkozhat rájuk, kivéve azok az adatok, amiket az újszövetségi szent írók áthoztak onnan. A kereszténység első nagy zsinata, - amely az Ap.Csel 15-ben van feljegyezve - sem erőltette rá a teljes Tórát a hívőkre.

Én elsődlegesen az Újszövetség olvasására teszem a hangsúlyt, de ismerem valamennyire a Tórát is, az Ószövetséggel együtt, hiszen anélkül értelmetlen az Újszövetség, különösen a Jelenések könyve.

Dante

2016. máj. 9. 14:25
 15/24 A kérdező kommentje:

"A többi emberre/nemzetre a Noéval kötött szövetség volt érvényes."

Noé nem volt zsidó és jóval Mózes előtt élt. És mi ez a szövetség pontosan?

2016. máj. 9. 14:33
 16/24 munyamunya ***** válasza:

Az ú.n. noahita törvények lényege:

[link]

2016. máj. 9. 15:18
 17/24 anonim ***** válasza:
63%

Sziasztok!

Erre szokta kérdezni egy jó barátom Dr. Reisinger János: "szerintetek melyik volt előbb az újszövetség, vagy az ószövetség?" Természetesen mindenki bedől ennek a kérdésnek, de teljesen jogos: az újszövetség az egyes emberekkel kötött szövetség, az ószövetség egy néppel kötött szövetség. Ezért bizony az új volt előbb - legalábbis ilyen értelemben... :-)

Üdv. Péter

2016. máj. 9. 15:24
 18/24 Roland G. ***** válasza:

Tudom,hogy nem volt zsidó,de a kérdésed arra vonatkozott,hogy mi volt a többi emberrel aki nem zsidó.

A Noéval kötött szövetség máig érvényben van minden nemzetre vonatkozóan a Biblia szerint.A szivárvány is erre emlékezteti a nemzeteket.A legtöbb zsidó és keresztény teológus szerint ennek a szövetségnek a tartalma van érvényben a nem zsidó emberiségre.

Az 1.Móz 9:1-11 alapján 7 törvényt szoktak összerakni:

1.Bálványimádat elleni tiltás

2.A káromkodás és az Isten neve elleni káromlások tilalma.

3.A gyilkosság tilalma.

4.A rablás és lopás tilalma.

5.Az erkölcstelenség és helytelen szexuális kapcsolatok elleni tilalom.

6.Élő állatból levágott testrész (hús) elfogyasztásának tilalma.

7.A jogi rendszer és törvényszék kötelező felállítása, ami által biztosítják a többi hat törvény végrehajtását.

A Csel 15-ben a nem-zsidó származású keresztényekre is a Noéval kötött szövetség tartalmát rendelték megtartandó parancsoknak."Hanem írjuk meg nékik, hogy tartózkodjanak a bálványok fertelmességeitől, a paráznaságtól, a fúlvaholt állattól és a vértől." (22.vers)

Az egész fejezetet elolvasva láthatod,hogy a kérdés az volt,hogy a nemzetekből származó megtérteknek meg kell-e tartani a mózesi Törvény.

2016. máj. 9. 15:31
 19/24 A kérdező kommentje:

Ha jól értem akkor a nem zsidóknak elég ezt a hét pontot betartania, a zsidóknak viszont sokkal többet. Igy viszont bonyolódik a dolog mert Jézus is Zsidó volt, és ez alapján akkor amit Jézus mondott az a zsidókra vonatkozott.

Akkor csak ez a 7 pont vonatkozik a ma élő nem zsidókra, az Újszövetség pedig igazából a zsidóknak szól?

2016. máj. 9. 16:32
 20/24 Roland G. ***** válasza:
Szerintem ne bonyolítsuk túl a kérdést.Az újszöv.-ben leírtakat kell követni a keresztényeknek,akár zsidó,akár nem.A fő kérdésre pedig leírtam a választ.
2016. máj. 9. 17:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!