Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » El lehet mondani általánosságb...

El lehet mondani általánosságban, hogy ott a legvallásosabbak az emberek, ahol a legtöbb erőszak és legnagyobb boldogtalanság van?

Figyelt kérdés
2016. ápr. 30. 16:22
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:

"Igazad van. Az ateizmus is vallás, hiába mondanak mást az ateisták.

A vallás alapja a hit.

Az ateisták abban hisznek, hogy nincs Isten. Ez is hit."

- Örülök, ha egyet értenek velem, de azért ne magyarázzunk bele a szavaimba olyat, amit nem mondtam/írtam. Az észak-koreai Kim Ir Szen-kultuszról írtam, hogy vallásnak nevezhető, nem az ateizmusról. Az ateizmust összemosni ezzel, vagy általában a kommunizmussal eléggé megtévesztő.

Az ateizmus meg pusztán azért nem nevezhető vallásnak, mert nem egy egységes rendszer áll mögötte. A kommunizmus egyes formái vallásnak mondhatók, hiszen megvannak a maga kultuszai, a jövőbeli tökéletes állapotba vetett hit, a maga szentjei (Marx, Engels, Lenin, Mao stb.), dogmái (osztályharc) és ünnepei (november 8.).

Ez általánosságban nem mondható el az ateizmusról, legfeljebb egyes formáiról. De azokban az esetekben is igazából legfeljebb annyit lehetne mondani, hogy X kommunista ÉS ateista. Vagy akkor vallásnak fog számítani, ha valaki nem-keresztény vagy a nem-buddhista. Vagy ha már valamilyen hit is elég, akkor legyen vallás az asztrológia is.

2016. máj. 1. 07:10
 22/22 anonim ***** válasza:
Ezt így nem lehet elmondani, de tény, hogy akik szenvednek azoknak úgy mond kinyilik a szemük és 'meglátják' az Istent.
2016. máj. 3. 19:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!