Jehova tanúi ismerték az arianizmust, ami bizonyos szempontból az övékéhez hasonló krisztológiát vázolt fel, vagy csak véletlen az egybeesés? (hisz jelentős eltérések vannak, és más szempontból sincs hasonlóság)
Az arianizmus a negyedik század „keresztény” mozgalma volt, amely tagadta Jézus Krisztus isteni voltát. Arius azt tanította, hogy Isten örökkévaló, és nincs kezdete. A Fiú, mivel született, nem lehet Isten abban az értelemben, ahogyan az Atya. A Fiú nem létezik öröktől fogva, hanem az Atya akaratából teremtetett és létezik.
Mivel a Biblia ezt tanítja, nyilván a tanításnak ezen része hasonló, ennyi.
Én ismerem a Bibliát, és ismerem a jehovista tanításokat. Te viszont nem ismersz engem, mégis állítasz rólam valamit. Nem gondolod, hogy ez bármilyen tekintetben ostobaság? :)
Nekem mindegy, hogy te mit vallasz, de a Bibliát nem engedem meghazudtolni. Mi az állítás? Hogy Jézus ember lett (az Ige testé lett), tehát megszületett. Ezt senki nem vitatja. A jehovisták viszont szándékosan ferdítik el a Szentháromságot, szándékosan degradálják le a Szentlélek szerepét és személyét, szándékosan kicsinyítik le Krisztust.
Még ez az Ige is ketté szedi Istent és az Atyát (akit Krisztus ismertetett meg velünk):
Jakab 1:27 Tiszta és szeplőtlen kegyesség az Isten és Atya előtt ez
Az eredetiben is "és" szerepel, míg a jehovista félrefordításban már ott van egy birtok képző is. Csak úgy odarakták, hogy illeszkedjen hozzájuk.
Nem, ők nem a Bibliát ismerik, hanem az őrtorony összes magyarázatát és azt a 30 igét, amit be kellett magolniuk, hogy bemerítkezhessenek.
# 5
"Különösebben nem érdekel egyik vallás sem"
Akkor meg miért szólsz hozzá a témához a vallási rovatban?
És miért hülyeségeket? Inkább olvasgatnál előtte egy kicsit, mielőtt írogatni kezdesz.
Kedves kérdező! Ugye te tudod hogy csak a feszültséget generálod? Vagy ez a cél? A hasonlóságnak nem feltétlenül kell összefüggést jelenteni egy vallás vagy értelmezés között sem.
Nos a vita értelmetlen. Nincs ok arra hogy erőszakkal akarja bárki megváltoztatni mások nézeteit. Egy magát vallásosnak mondó embertől pedig toleranciát feltételnék.
Tudom nem kérdezték de szeretném leírni amit ezzel kapcsolatban gondolok./tapasztalok.
Van Jehova tanu személy az osztályomban sőt a szülei is azok. Van katólikus és református is. Figyelem őket mert érdekel maga a téma, viszont nem tartozom egy valláshoz sem még. Mit figyeltem meg?
A katolikusok nagyon erős múltat tudnak maguk mögött, szinte mindenbe beleitta magát az amiben ők hisznek. Tetszik hogy értéknek tartják és adnak a külsőségekre is ,tehát szentként kezelik a valláshoz kapcsolódó tárgyakat is. Ez komolyságot sugall. Viszont a mindennapokban kevesen élnek bármilyen vallási elvárás szerint,gondolok erkölcsi normákra( pl homoszexuálisok összeadását sem értem mert egy eset van a Bibliában Szodoma és Gomora esete ahol Isten nyilvánvalóvá tette nemtetszését ebben a kérdésben) Az új szövetségben pedig nincs feloldás ebben a témában ahogy én látom.) de sok dolog van még pl simán kinyírta katolikus a katolikust a történelem folyamán, de azt hiszem ma is.Sok a hagyomány ,és a szent titok" ami taszít ettől a vallástól.Én a háromság tantételét is ide sorolnám, ugyanis a Biblában többször láttam azt hogy szeretett fiam" Pl a Jordán esetnél mint azt hogy egyek vagyunk" .Mintha nagyon ki lenne ez kapva ,de persze egyszer megértem. Kár hogy nincsenek magasabb szintű oktatások a vallás részéről, talán akkor kevesebb lenne a félreértés is. Én szívesen meghallgatnám az érveiket de nincs egyszerűen érdemi felvilágosítás a vallás részéről.
Jehova tanui elég szélsőségesek. Negatívum hogy a fiataloknak nem lehet kapcsolatuk ( nemi) ez durva.
Meg menniük kell elmondani amiben hisznek idegeneknek, meg nem vesznek fel feliratos ruhát sem csak nem reklámtáblásat ahogy az oszt. társam mondja. Alapból nem vállalnám be.
Pozitívum hogy a katólikus oszt. társammal ellentétben akit bírok amúgy, ők hordják a Biblát magukkal. Nem idézget hanem kikeresi. Egyszer bevittem a Károli Biblám abba is megmutatta Isten nevét. Na mondom oké.
Állítólag tanu tanut nem öl, sőt nem fognak fegyvert.Ezt tiszteletre méltónak tartom.
Szerintük Isten és Jézus más személy a szent lélek vagy szellem meg Isten ereje. Nem buta emberek. Nem tudtam rávenni semmire a gyereket,ami nem pozitív ,viszont jobban el tudom hinni hogy valóságosnak tartja Istent ami meg azért jó mert talán tényleg létezik.
A reformátusokról semmit nem tudok írni mert el vannak maguknak,ha nem mondaná nem tudnám hogy az. Emberileg átlagos, vallásilag szinte 0 de teljesen az. Kérdezem: Mit tudom én.
Nem akarok senkit megbántani, nem ez volt a célom.
Elszomorít ez a sok ellenségeskedés.
Ja értem :) Csak az szòlaljon meg aki bòlogat is.
Már írtam hogy nem kell hülyének nézni másokat te fene nagy vallásos..Ezt ugatom ennyi a vallásod értelme. Kirakat semmi több. Olvasgatok talán többet is mint te , ezért tudok többet. Az informáciònak nem kell köze legyen a hithez. De te kipòtolod hittel amit nem tudsz nem igaz? Az is valami.
"Nem érdekel annyira hogy többet írjak e témában,"
Akkor tartsd be. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!