Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ez a paradox állítás Istenről...

Ez a paradox állítás Istenről mivel magyarázható?

Figyelt kérdés
Isten mindenható, és nála nagyobb nem gondolható el. Viszont ha nála nagyobb nem gondolható el, akkor ő sem tud magánál nagyobbat elgondolni, tehát nem mindenható?
2016. márc. 22. 21:12
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Már annyiszor ki lett tárgyalva különféle formáiban (tud e megmozdíthatatlan sziklát teremteni; kihúzhatatlan szöget beverni stb.). Keress rá, olvasgasd azokat!
2016. márc. 22. 21:17
 2/14 anonim ***** válasza:
0%

Pedig ez egy elég jó paradoxon.

Rámutat arra, hogy miért nem létezhet ilyen lény. Jobban rámutat, mint a felemelhetetlen kő.

2016. márc. 22. 21:33
 3/14 anonim ***** válasza:
60%
Mit kell itt magyarázni? Ez ilyen és kész. Mondj el 3 mi atyánkat kevélységedért.
2016. márc. 22. 21:37
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
szerintem ez olyan mint a végtelen, próbálj mondani egy bármilyen nagy számot lesz annál nagyobb, ugyan így próbálj elgondolni bármilyen "nagy" lényt Isten annál az elgondolásnál "nagyobb"
2016. márc. 22. 21:44
 5/14 anonim ***** válasza:
48%

Ilyen filozófiai eszmefuttatásoknál fontos lenne megállapítani, hogy mit jelent a mindenható, és az elgondolható.

Gondolom úgy gondolod, hogy ha nem tud magánál nagyobb dolgot teremteni akkor nem mindenható.

Mindenesetre érdekes eszmefuttatás.

2016. márc. 22. 21:47
 6/14 Ozmium42 ***** válasza:
0%
Egy szóval magyarázható: blöff.
2016. márc. 22. 22:10
 7/14 anonim ***** válasza:

Én ezt úgy fogom fel, hogy Istent ebben az esetben egy "akaratnak" képzelem el.

Tehát pl tud e Isten teremteni egy akkora sziklát amit majd nem bír megemelni?

A válasz;-igen, ha akar tud!

Fel tudja e emelni Isten azt a sziklát amit úgy teremtett, hogy ne tudjon megmozdítani?

A válasz;-igen,ha akarja fel tudja!

Szóval itt minden hangsúly az "akarom-nem akarom"on fekszik.

Isten azt mondja magáról,hogy "VAGYOK AKI VAGYOK" vagyis ezt úgy is értelmezhetjük, hogy "az vagyok aki akarok lenni,azzá válok amivé akarok válni,nem vagyok korlátok közé zárva, bármit megtehetek amit akarok".

Isten maga a tér az idő a gravitáció, az ellen pólusok,a végtelen, Ő az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég, nincs előtte és nem létezik az "utána" csak Ő van és semmi más.

2016. márc. 22. 23:54
 8/14 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy Isten szuverén, és azt csinál amit akar.
2016. márc. 23. 06:09
 9/14 anonim ***** válasza:

Kevered a fogalmakat. A mindenhatóságnak semmi köze ahhoz, hogy mekkorát tud elgondolni, ez Isten mindent-tudásával van összefüggésben.

Sem a mindent-tudás, sem a mindenhatóság nem közvetlenül Isten tulajdonsága. A mindenhatóság Isten akaratának a tulajdonsága (azaz abban mindenható, amiben mindenható akar lenni) a mindent-tudás pedig Isten értelmének a tulajdonsága.

Ha már teológiáról beszélünk, legyünk tisztába a teológiai alapfogalmakkal.

Isten el tud gondolni magánál nagyobbat, de az is Ő ;)

Igen, ez paradoxon, de a paradoxon az csak egy paradoxon, és nem cáfolat.

Emberi elmével ezt nehéz felfogni, de senki sem állítja, hogy az emberi elme mindent-tudó. Az az isteni elme, ami mindent-tudó nem az emberi. ;)

2016. márc. 23. 09:15
 10/14 anonim ***** válasza:
Addig amíg le vagy ragadva erre a síkra, addig úgysem tudsz nagyobb távlatokban gondolkodni. De mikor előtte állsz majd, akkor majd kérdezd meg tőle is.
2016. márc. 23. 09:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!