Hívők! Rákényszerítenétek-e ateista szeretteiteket a böjtre? Ateisták! Titeket próbáltak már meg szeretteitek saját szokásaikra kényszeríteni titeket?
A vallás az magánügy. Senkinek semmi joga sincs másra rákényszeríteni. Viszont a szüleim nem értik meg, miért nem eszek ma húst. Kiakadtak. (a családban nagymamámon kívül csak én vagyok vallásos) Egyébként pár húsmentes nap nem árt:) Ilyenkor összeütök magamnak valami finomat.
18/l
Én nem kényszeritek senkit se a böjtre, se az ellenkezöjére. A legtöbb családban az anya föz valamit enni és a család vagy azt eszi, vagy éhen marad. Ha én pl. böjtösen (azaz húsmentesen fözök ma - zöldségleves, tészta), akkor az az ebéd, és nem kényszerités inkább, mint az év bármelyik napján. Ha nem böjtöset fözök (leves, hús, körités) és valaki nem eszi meg belöle a húst, akkor az az ö dolga, beletömni nem fogom és nem is akarom.
Ez a kérdés egyértelmüen arra jó csak, hogy legyen min veszekedni.
De pl ha muzulmán országba mész, ott nem kérdezik meg beakarod e tartani a vallásból fakadó előírásokat, persze lehetőséged sem igen van hogy megszegd.
De említhenénk Olaszországot is, ahol fedetlen vállakkal nem engednek be a templomba. Ott sem kérdezik meg teszik e neked ez, esetleg katolikus vagy e vagy nem.
Kényszerítésről szó nincs, inkább mondjuk tiszteletről. És ez azért érdekes kérdés, mert jó a kommunizmus ideje alatt egypár generációnak kimaradt az életéből a vallásos nevelés, ezért nehéz ez nálunk. És valamiért nálunk a másik iránti tisztelet, megértés sem divat.
De teljesen normálisnak tartom, ha egy vallásos nem eszik húst pénteken, én az iránta érzett tiszteletből nem eszek szintén, higgyek bármit is. És fordítva is, hogy hívő ismerősőm, mondjuk készít nekem egy húsos fogást ebédre, szintén tiszteletből. De ha úgy nézem hogy a vallás erősebb, szerintem egy ateista is simán kibír 1 napot hús nélkül. Miért kell mindenben a viszályt szítani?
Szerintem kár ezen erölködni, ez egy régi szokás, és nem hiszem, hoyg a kérdezö ugyanigy tiltakozik, ha húsvétkor tojást, sonkát kap enni - pedig az is vallási eredetü szokás.
Egyebként senkinek sem árt meg, ha nem minden nap eszik húst. Azt meg gyerekesnek találom, hogy "csakazértis".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!