Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézus az idő kezdete előtt...

Jézus az idő kezdete előtt született, vagy az idővel egyszerre?

Figyelt kérdés

Egy Tanúval folytatott privát levelezés kapcsán jött elő ez a kérdés, idézem válaszát:

"A születés, ha létrejön, a nem létezésből, akkor abban a pillanatban amikor létrejön, az már az időt is létrehozza, tehát a születés pillanatától lehet az időt számítani. Úgy születni, hogy előbb születik valaki, és utána teremti meg az időt, az teljesen értelmetlen. Ha a születésnek van egy kezdete, attól a kezdettől lehet mérni az időt, sőt kell is. Az idő maga a Fiú szellemi születésével kezdődött. Saját kezdete előtt nem születhet senki. A Fiú születése és az idő kezdete egybeesik."

A Niceai-konstantinápolyi hitvallásban, amit a kereszténység általánosan elfogad, az van, hogy: "az Atyától született az idők kezdete előtt"

Ti mit gondoltok? Leírnátok érveiteket, ellenérveiteket?

2016. febr. 29. 20:50
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:

@István:

A hitvallással értelmezésével kapcsolatban tévedtem. Ott egyértelműen az van megfogalmazva, hogy az Atyától született, most már tudom, hogy ezt nem is lehet másként érteni. A Valóságos Isten az Atya a szövegben, ez egyértelmű [Mária soha nem volt semmilyen isten, és nem is lesz.]

@szp72-nek:

Minden tiszteletem a Katolikus Egyházé, és niceai atyáké is. Sok mindenben valóban egyezünk, én testvéreimnek tekintem a katolikus embereket (gyerekkoromban katolikusnak kereszteltek), a péteri primátuson át a Szentháromságig több dolgot is elfogadok, még Krisztus istenségében is egyezik a hitünk, hogy Ő valóságos Isten, akit imádni szabad, de úgy látszik, hogy ami Krisztus születését illeti, abban különbségek vannak köztünk.

Nem fogadom el, hogy Krisztus kétszer született, én úgy gondolom, hogy egyszer született, Kr.e. 5-4-ben, azelőtt, illetve az idő kezdete [Nagy Bumm] előtt öröktől fogva létezett a másik két isteni személlyel, az Atyával, és a Szentlélekkel. Persze, lehetne ezt a témát még tovább húzni, de felesleges.

2016. márc. 1. 16:24
 12/32 A kérdező kommentje:

"Nem fogadom el, hogy Krisztus kétszer született, én úgy gondolom, hogy egyszer született, Kr.e. 5-4-ben, azelőtt, illetve az idő kezdete [Nagy Bumm] előtt öröktől fogva létezett"

Ha nem született kétszer, akkor mitől Atya az Atya és mitől Fiú a Fiú? Miért nevezi a Biblia Isten elsőszülöttjének és egyszülött Istennek? Vagy ezek mind az emberi születésére utalnak?

De van ám olyan vers is, ami a teremtmények elsőszülöttjének nevezi:

"Ő a láthatatlan Isten képe, az elsőszülött minden teremtmény közül." (Kol 1:15)

Illetve amikor visszatér a mennybe, akkor sem lesznek teljesen egyenlőek, Krisztusnak ekkor is feje és Istene az Atya, aláveti magát neki, imádja Őt.

2016. márc. 1. 19:45
 13/32 A kérdező kommentje:

"végén még te leszel Jehova-tanúinak megtérítő apostola."

A Tanúknak nagyon erős hitük van, talán nekik van a legerősebb hitük a keresztény felekezetek közül, persze a hitük jó része hülyeség, de ez akkor is igaz. Nagyon komolyan veszik a vallásukat. Évekig jártam az összejöveteleikre, szóval ezt elsőkézből tudom. Nem valószínű, hogy akár egyetlen tanút is megtérítesz életed során, bár ez függ azért az egyén vallási elfogultságától, Biblia ismeretétől is. Illetve hogy mennyire nyílt egyáltalán vitázni, kritikai irodalmakat elvileg nem is olvashatnak magukról, ez a társulati útmutatás.

2016. márc. 1. 20:16
 14/32 A kérdező kommentje:

Előbbire visszatérve, az, hogy a Fiú a mennyben is aláveti magát az Istennek és elismeri az Atya főségét, pontosan egy örök Apa-Fiú kapcsolatot mutat, és azt is mutatja, hogy a Földre jövetele előtt is ilyen kapcsolatban voltak. Másképp teljesen egyenlőek kellene hogy legyenek mindenben. Ámde az Atya küldte el a Fiát:

„De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született a törvénynek alávetve” (Galata 4:4)

Hogy általa közeledhessünk az Istenhez, nem pedig fordítva.

2016. márc. 1. 20:44
 15/32 szp72 ***** válasza:

Igen az Atya és a Fiú között Atya-Fiú viszony van és nem teremtő-teremtmény viszony. Tehát a Fiú fiúságánál fogva alárendeltje az Atyának a főnek, de ez inkább egy tiszteletbeli-szeretetbeli alárendeltség s nem lényegük különbözőségéből fakadó kényszer alárendeltség.

Lehet azt mondani, hogy a Fiú imádja az Atyát, de ez nem egy teremtményi imádat, hanem az ő esetében a természetes fiúi tisztelettel és szeretettel egyenlő imádat. A Jelenések könyve jól ábrázolja ezt: a Fiú nem száll le a trónról, hogy a teremtmények közé állva hódoljon az Atyának, hanem épp ellenkezőleg az Atya jobbján ülve fogadja az imádókat, amely így lényegében ő reá is kiterjed. A Fiú az örökös helyén vagyis a király jobbján ül s nem a királynak járó fő helyen.

2016. márc. 2. 20:42
 16/32 anonim ***** válasza:
Isten elsőszülött Fia.
2016. márc. 4. 07:09
 17/32 anonim ***** válasza:
István, mivel te alapból tagadod a Szentháromságot, ezért magam részéről értelmetlennek tartom teológiai vitába bocsátkozni veled.
2016. márc. 4. 11:59
 18/32 A kérdező kommentje:

Már megbocsáss, de itt éppen te tegadod a Szentháromságot, abban ugyanis az is benne van, hogy ne keverjük össze a személyeket. Mit gondolsz miért? Mert a személyek között különbség van! Van Atya és Fiú, az Atyától ered minden a Fiú által, az Atya teremt mindent a Fiú által, nem pededig fordítva, nem a Fiú teremt az Atya által! Mit gondolsz, miért van ez így? Szerintem azért, mert az Atya a forrás, a Fiú pedig a közvetítő. Szerinted azonban nem kéne, hogy legyen ilyen különbség, két forrásról beszélsz, így viszont értelmét veszti az a szentírási rész, ahol világosan meg van írva, hogy az Atya teremtett mindent a Fiú által.

Az korábbi verseket is ennek bizonyítására hoztam, nem háromság tagadásért vagy a Fiú Istenségének tagadásáért. Ezekből ugyanis világosan látszik az Atya és Fiú közti örök különbség. A Fiú aláveti magát az Atyának, mert Ő a fő, a forrása minden létezőnek, a Fiúnak is. Szerinted csak embersége szerint született, isteni természetében nem. Ha neked van igazad, akkor miért veti alá magát az Atyának, miért ismeri el fejének a mennyben is? Hiszen ekkor már újra Isten, visszakapott mindent.

"és most te dicsőíts meg, Atyám, önmagadnál azzal a dicsőséggel, amely már akkor az enyém volt tenálad, mielőtt még a világ lett." (János 17:5)

„Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön.” (Mt 28,18). Mondja feltámadása után.

"Szeretném azonban, ha megértenétek, hogy a férfi feje Krisztus, az asszony feje a férfi, Krisztus feje pedig az Isten." (1Korintusz 11:3)

A mennyben miért ül a Fiú az Atya jobbján?

"Majd hallottam, hogy minden teremtmény a mennyben, a földön, a föld alatt és a tengerben levőkkel együtt ezt mondta: A trónon ülőnek és a Báránynak áldás, tisztelet, dicsőség és hatalom örökkön-örökké! A négy élőlény így felelt: Ámen! A vének pedig leborultak és imádták." (Jel 5,13-14)

Szerinted ki a trónon ülő és ki a Bárány?

2016. márc. 5. 11:17
 19/32 A kérdező kommentje:

Az eredeti témához egy kis érdekesség, az időben lehet utazni a tudomány jelenlegi állása szerint. Persze nem úgy, mint a filmekben, de minden olyan objektum "utazik az időben", ami bármiféle mozgást végez. Ami elmozdulást végez, az nem csak a térben mozog, hanem a téridőben teszi ezt, erről szól a relativitáselmélet. Az egy más kérdés, hogy ennek csak relatíve nagy sebességkülönbségeknél és/vagy relatíve hosszú időre kivetítve van számottevő jelentősége. Közel fénysebességgel haladva viszont száz éveket utazhatnánk előre az időben úgy, hogy közben alig öregednénk, habár a gyakorlatban még nem áll ott a tudomány, hogy ilyen sebességgel haladó járművet tudjon készíteni.

Isten viszont ha mindenható, akkor a tér-idő bármely pontján ott lehet egyszerre, vagyis mindehol és mindenkor.

2016. márc. 5. 12:03
 20/32 szp72 ***** válasza:
Jól van Istvan35. Akár az Athanáz nevet is felvehetnéd.
2016. márc. 5. 14:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!