Nem tartozott a kedvencei közé.
Bezzeg a csaló Jákób, aki kisemmizte a testvérét...
Szia!
Istennek nem Ézsauval volt a baja, hanem a benne levő indulatokkal. Pusztán a cselekedetei alapján soha, senkit nem lehetne megítélni, kiválasztani. Isten azonban a cselekedetek mögött meghúzódó indítékokat is látja, és az ítéletnél, elhívásnál erre tekint. Mi, emberek,lehet, hogy dacos magatartást látunk, Isten azonban látja a szeretetre és igazságra vágyakozó szívet is.
Az igazi kérdés: ki az, aki készségessé tehető, mert „szíve szerint” enged az igazságnak, ki az, akiben valódi bizalom és szeretet születik Isten iránt? Ebben volt döntő különbség Jákób és Ézsau között. Ézsau egyáltalán nem becsülte a lelki áldásokat, az Istentől kapott életet: „Íme én halni járok, mire való hát nékem az én elsőszülöttségem?” (1Móz 25,32).
Ézsau megvetette Istent, de igényelte volna az elsőszülöttséggel járó anyagi áldásokat. Ezt a csak a mának, a pillanatnak élő, a valódi, örök értékeket semmibe vevő lelkületet gyűlölte benne Isten. Jákób ellenben az elsőszülöttséggel együtt járó lelki áldásokra vágyott, Isten után sóvárgott. Ez az, amit Isten látott a szívében, és ezt értékelte nagyra.
Istennek az az eljárása, hogy nem a cselekedeteket veszi alapul az ítéletnél, vagy épp a kiválasztásnál, hanem a legbenső indítékokat, a legmagasabb rendű igazságosság és irgalmasság. Igazságos, mert az ember valódi választását, legszemélyesebb választását veszi alapul, és irgalmas, mert ezt az emberi szív mélyén meghúzódó választást Isten segítsége nélkül senki nem tudná a cselekedeteiben kimutatni.
Üdv. Péter
5: És hogy Isten miért teremtene eleve megátalkodott gonoszokat, akik képtelenek rá hallgatni? Nem akarnak rá hallgatni, mert ha 100 000 évig kínálná is nekik az ő meghívását, akkor is visszautasítanák, mint ahogy teszi is ezt az emberek zöme, szinte az egész világ, hihetetlenül durva visszautasításokkal.
"Mert azt mondja az írás a Faraónak, hogy: Azért támasztottalak téged, hogy megmutassam benned az én hatalmamat, és hogy hirdessék az én nevemet az egész földön.
Annakokáért a kin akar könyörül, a kit pedig akar, megkeményít."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!