Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért ígérhette Jézus a jobb...

Homo ludensz kérdése:

Miért ígérhette Jézus a jobb latornak hogy estére vele lesz a paradicsomban? /Károly Gáspár/

Figyelt kérdés
A keresztről levéve őt a sziklasírba temették a latrokat nem említi a Biblia. A test tehát maradt akkor viszont csak a lélek vagy szellem lehetett estére a paradicsomba.

2015. dec. 30. 10:11
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Igen, ez a szellemére (ruah/pneuma/spiritus) vonatkozott. A latrok testét is eltemették valahova, és majd Krisztus második eljövetelekor támadnak föl minden emberrel együtt.
2015. dec. 30. 10:35
 2/15 anonim ***** válasza:

a "hiszem a test feltámadását" egy nagyon magas fokozat.. Krisztusé. A jobb lator megbánta bűneit és megvilágosodott, megtért - ezért mondta neki Krisztus. A jó hír nekünk ebből: sohasem késő megtérni. Tudatosan átlépni a halál kapuján a- ez volt a beavatottak célja (viszont ezzel visszaélni, vagyis "bűnözök, majd megbánom", tehát Isten irgalmával visszaélni a legnagyobb bűn, halálos bűn) Sok festő ábrázolta így, hogy a fény a jobb lator felé esik, a másik sötétben marad. Egyes gnosztikus csoportok úgy fejtették ki: Lucifer és a Sátán (Ahrimán) a két lator. pl Esztergom, Bazilika, Golgota

[link]

2015. dec. 30. 11:11
 3/15 anonim ***** válasza:
6%

Szia!

Értelemszerűen nem volt estére vele a Paradicsomban, mert később ezt olvassuk: "Monda néki Jézus: Ne illess engem; mert nem mentem még fel az én Atyámhoz; hanem menj az én atyámfiaihoz és mondd nékik: Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, és az én Istenemhez, és a ti Istenetekhez." (Jn 20,17)

Az újszövetségi kéziratok nagybetűs görög nyelvű majusculusok, melyekben írásjelek nem szerepelnek, vagyis gyakorlatilag a fordító dönti el, hogy hogyan tagolja a mondatokat. Tekintettel az előbb idézett Jézusi mondásra, és az apostoli hitvallásban megfogalmazott gondolatra, miszerint Jézus Krisztus a halála után "alászállt a poklokra" a helyes tagolás: "mondom neked ma: velem leszel a Paradicsomban"

Üdv. Péter

2015. dec. 30. 11:30
 4/15 Tamás321 ***** válasza:
Amit most leírok, csak egy tipp a részemről. Nem tudhatom biztosan, hogy vannak ezek a dolgok. Szerintem az örök élet az, ami egyedül képes arra, hogy teljes megszűnésen megy át úgy, hogy utána mégis képes megjelenni. Azaz meghal az élők lelke, de feltámadnak a halálból, mert az életük benne gyökerezett az élet örök forrásában, ami viszont soha nem szűnik meg. És ez a forrás, amitől való minden élet, megeleveníti újra azt, aki meghalt. Mintha az életnek egy olyan folyama lennénk, amibe benne van a közbeiktatott halál, és aztán annak elnyeletése. Mert az élet nem bennünk gyökerezik, hanem az életet eredeztető forrásban, ahonnan az kiterjed, kitöltődik folytatódásaira. Tehát a lator is, Jézus is meghaltak, megszűntek létezni, amikor kilehelték lelküket. Az élet maga a lélek, ami a holt anyagot, a testet megeleveníti. És amikor az élet kioltódik, azaz a lélek, akkor a test holttá lesz. Jézus és a lator megelevenedtek haláluk elszenvedése után, de nem elevenedett meg a testük, hanem a lelkük, mert érintette őket az élet forrása. Viszont a földön nem elevenedtek meg földi testükben. Mózes is meghalt a földön, és mégis megjelent a mennyből Jézusnak Illéssel együtt. Illés elragadtatott, de még Elizeus is. Csak éppen Elizeus hátrahagyta a földi testét, ami halottat támasztott fel. Már várták Elizeust az Izráel szekerei és lovagjai ugyanúgy, mint Illést, aki tüzes szekéren ment fel az égbe. De Elizeus halálos betegségbe esett előtte és meghalt.
2015. dec. 30. 11:38
 5/15 anonim ***** válasza:
61%

Péter, erősen kétséges, hogy az a helyes fordítás, amit te favorizálsz.

Az evangéliumokban ugyanis mindig a "bizony mondom néktek" után teszik ki a vesszőt a fordításokban. Miért lenne itt éppenséggel kivétel, hogy a vesszőt az utána következő szó, a "ma" után kellene kitenni? Pusztán teológiai állásfoglalás miatt? Ez így nem vezet sehová.

2015. dec. 30. 11:39
 6/15 Roland G. ***** válasza:

Szerintem vele volt estére,mivel a Paradicsom azonosítható az ún. Ábrahám keblével/ölével,ahol a Krisztus feltámadása előtti igazak kerültek,s amely a Seól egy elkülönített része volt.Amennyire ezt nyomon lehet követni,az Éden-kert az özönvízig a földön volt,de ekkor elsüllyedhetett,mivel Ezékiel már úgy beszél róla,mint az Alvilágban lévő hely.Jézus feltámadásakor felkerült a Mennybe,mert Pál úgy ír róla,mint ami már a harmadik égben található,ahol maga Isten is lakik.Jézus a Seólra szállásakor Péter levele szerint az ott levő lelkeknek prédikált.Valószínű,hogy bejelentette a megváltás megtörténtét..A lényeg,hogy ha az Alvilágban nincsenek emberek,akkor értelmetlen amit Péter írt.

A "Bizony mondom neked ma:velem leszel....":nagyon erőltetett fordítás,de nyelvtanilag korrekt.Mindkét fordítás/értelmezés helyes lehet egyszerre.A jobbik lator Jézussal volt a halála után a Ábrahám ölében,majd a feltámadásakor ő is felkerült a Mennybe a Paradicsommal együtt,valamint arra is vonatkoztatható,hogy az eljövendő Paradicsomban is jelen lesz,mivel a próféciák szerint az Éden leszáll a Földre a Messiás királyságakor.

2015. dec. 30. 11:58
 7/15 anonim ***** válasza:
54%

Péter,

ez csak látszólagos ellentmondás azoknak, akik nem ismerik a Szent Hagyományt, és ezért nem tudják helyesen értelmezni az ellentmondónak tűnő igehelyeket.

Szent Jakab apostol jeruzsálemi liturgiájában így imádkozik a pap, amikor a Szent Adományokat elhelyezi az oltáron:

"A sírban testileg, az alvilágban lélekkel mint Isten, a Paradicsomban a gonosztevővel, a királyi széken pedig az atyával és a Szentlélekkel voltál Krisztus, mindeneket betöltvén, körülírhatatlan"

Krisztus tehát Isten, kívül áll téren és időn, nem köti semmi. Megtehette azt, hogy egyszerre volt testével a sírban; isteni lelkével pedig az alvilágban kiszabadítani a holtakat; és isteni dicsőségben meg fent a mennyben a lator mellett a Szentháromság ragyogásában.

2015. dec. 30. 12:04
 8/15 anonim ***** válasza:
0%

Sziasztok!

Persze lehet misztifikálni a dolgot, de amit leírtam tartom. Jelenések könyve bepillantást enged a mennybe, ahol 24 vén található. Ezek közül bizonyosan négyet ismerünk név szerint: Énokh és Illés elragadtatott, Mózes és Jósua feltámasztattak (Júd. 9 és Zak. 3).

Ezen kívül néhányan feltámadtak még Jézus halálakor, akiket magával vitt a mennybe (Mt. 27:52)

Üdv. Péter

2015. dec. 30. 12:16
 9/15 anonim ***** válasza:

Szerintem is vele volt a lator estére.

Jézus soha nem hazudott!

Ha elfogadjuk a Szentháromságot akkor igenis a lator vele volt estére még akkor is ha a Bibliában azt olvassuk, hogy Ő még 3 napot a sírban töltött.

Tudom; ezt nehéz megemészteni, dehhát amikor Istenről beszélünk nem is várhatjuk el, hogy mindent megértsünk, és szerintem nem is kell, hogy mindent megértsünk hanem inkább, hogy elfogadjuk azt, hogy Isten nem ember és az Ő útjai nem a mi útjaink.

Tehát én igenis elhiszem, hogy Jézus kiadott szava ott a kereszten valóra vált.

2015. dec. 30. 12:17
 10/15 anonim ***** válasza:
46%

Én is inkább Jézusnak hiszek, mint Péter adventista nyakatekert magyarázatában.

Jézus testben nem ment még fel Péter, de ha ő azt mondja, hogy még ma velem leszel a paradicsomban, gondolom te is azt mondod, hogy sosem hazudott és a teste még a barlangban volt, akkor ehhez még katolikus szent hagyomány sem kell, hogy meg lehessen érteni.

2015. dec. 30. 14:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!