Szerintetek túlzás az a Mária tisztelet, amit a katolikusok csinálnak?
"A Biblia Isten szava. Isten szavát túlzásnak érezni a hagyománnyal szemben vallásosság, ami kizárja Isten ismeretét."
Pontosan úgy van, ahogy 23:47-es mondta.
Az a baj, hogy némely vallásos közösségek már annyira távol kerültek az Óegyház hitétől, hogy már a fogalmakkal sincsenek tisztában.
Ironikus, hogy mégis ők nevezik magukat a Biblia hiteles tanítójának, noha azt sem tudják, hogy a korai Egyházban hogyan használták a Bibliát. Pedig az ókorból erről maradt elég dokumentumunk erről. Ők csak a 19-20. században kitalált mentalitás alapján közelítenek hozzá, és azt akarják bemutatni egzakt igazságként. Az, hogy az ókorban ez a módszer merő eretnekségnek számított, nekik nem érdekes: határozottan kitartanak amellett amiket kb 200 évvel korábbi vallási tanítók találtak ki.
Hiába, nagy a vallási fanatizmus.
Nem.
Szerintem az a túlzás ,illetve gusztustalan dolog ,ahogy a neo-protestánsok fikázzák a katolikusokat.
Üdv!
A "katolikusfikázásba" valóban nem kell belemenni, de szerintem a mai egyházi hagyományt az óegyház egyházi hagyományával kiegyenlíteni nagyon nagy túlzás.
Az óegyház még sokkal közelebb volt a forráshoz, sokan éltek még, akik személyesen látták Jézust emberi alakban.
Ezzel szemben a mai egyházi hagyomány kétezer évre van a forrástól. Gergely pápától (vagy talán korábbról is) kezdve a térítés során leginkább (a régi rómaiak módszerét követve) a régi hitek elemeit is beengedték a hitükbe, mert ez a befogadó hozzáállás népszerűbbé tette őket a pogányok körében, így könnyebben felvették a kereszténységet (névleg legalábbis).
Nem vagyok teológus, de az egyházi hagyomány nekem ezek fényében a bibliával szemben legalábbis másodlagosnak látszik.
A biblia ezzel szemben egy meglehetősen gondosan őrzött szöveg, az emberiség történetének leggondosabban megőrzött irata, amelytől jobb forrásunk Istenről egyszerűen nincs, és ha a Biblia ütközik az egyházi hagyománnyal, akkor az egyházi hagyomány rossz.
Pl. a Bibliában az apostolok tiltakoznak, amikor a tömeg imádni kezdi őket, mert csak Istent szabad imádni. Ennek fényében hogy lehet teológiailag megmagyarázni az úgynevezett szentekhez való imádkozást? És ez csak egyetlen példa a sok közül...
Na, csak hogy ne OFFoljak: igen, szerintem túlzás a Mária- kultusz, mert Mária ember volt, és embert nem szabad imádni.
A Biblia egyébként ezt mondja a Jelenések könyvében :
"18. Bizonyságot teszek pedig mindenkinek, aki e könyv prófétálásának beszédeit hallja: Hogy ha valaki ezekhez hozzá tesz, e könyvben megírt csapásokat veti Isten arra;
19
És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből, és a szent városból, és azokból, amik e könyvben megírattak."
Ez szűkebben magára a Jelenések könyvére vonatkozik, de nyilvánvaló, hogy a többi könyvvel is ez a helyzet.
Tehát mindegy, mit mond az egyházi hagyomány, Isten szava a döntő, a legjobb forrásunk pedig Istenhez a Biblia.
Kedves Kérdező!
Mindenképpen túlzás, mert Jézus sosem emelte ki Máriát külön az asszonyok közül, sőt, nem is anyjának, hanem asszonynak szólította őt a legtöbbször.
Arra pedig nincs bizonyíték, hogy
Kedves Kérdező!
Mindenképp túlzás , mert Jézus sosem emelte ki anyját a többi nő közül,nem is anyának, hanem asszonynak szólította őt. Főleg az túlzás, hogy vannak akik leborulnak Mária képek, szobrok előtt, pedig ez bálványimádás. (Bár a tabernákulum előtti leborulás is az)
Túlzásba viszik a Mária kultuszt ami bűn, protenstánsként mondom. Már már Isten helyett imádják.
Én elhiszem hogy Jézus anyja, azt is elismetem hogy Szeplőtelen ( holott a reformátusok ezt se hiszik el) és hogy bűn nélkül született. De azt tegyük hozzá hogy Istennek köszönhető ez. Isten tette Szűz Máriát Jézus anyjába és Istent kell imádni.
Mária.....nem tudom.....talán a fia, Jézus mellett az angyaloknak valami királynője lehet vagy nem tudom. És amit mond neki Jézus akkor segít az emberen.
Ez nem kérdés! Persze hogy túlzás
Ortodoxok nem rózsafüzéreznek még nincs náluk Ave Mária.
Tegnap azt olvastam a templom falán hogy Máriával eggyutt imádkoztak a Szentolvasót. Nem is Szűz Máriához hanem vele eggyütt.
Igaz hogy református is vayok ezért is gondolhatom ezt de akkor is túlzás. Az hogy elmondasz 1 óra alatt 100 Ave Máriát elfogadhatatlan. Meg 4 Pater Nostra meg azt hogy Jézus bocsáss meg a büneinket és ments meg minket a pokol tüzétől. Túlzás.
Elmondja az ember esetleg egyszer vagy kétszer de nem 100 alkalommal meg mindenféle érthetetlen titkok vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!