A Szent Lélek mikortól létezik? És miben különbözik Istentől és Jézustól?
Sokan mondják, hogy a Szent Lélek tevénykedik bennünk? Előtte míg nem küldték, addig mi volt?
Mitől lesz Isten vagy isteni a Szent Lélek? Miért volna Istentől külön egyéniség? Szerintem az ígeként lehet csak isteni.
Sokan a tanúkat cikizik a tevékeny erő/szellem miatt. Ami gondolom Istennek is van. Pedig sokan mások is úgy kezelik. Csak valami körítéssel, külsőséggel. Meg van aki politeista meg titokzatos istenről beszél. De bele sem gondol, miért jó ha van egy szent lélek. Csak legyen Isten és pont.
Darázsfészekbe nyúl aki ilyen kérdéseket teszfel.
Teológiai vita tárgya,sok sok minden és ebbe beletartozik a Szent Szellem is.
Már az elején leszögezi a Biblia ,hogy csak egy Isten létezik,és maga Jézus is így válaszol egy törvény tudónak,,Hald Izrael ,egy ami Istenünk az Úr....
A Tizparancsolat is evvel kezdi,Nelegyen más Istened Rajtam kívűl.
És ez jól összeis zavarta az emeberek gondolkodását.
De mindíg ahoz kell viszonyolnunk ,mit ír a Biblia ,hiszen az maga Isten üzeni nekünk.
Az egész Ószövetség televan Jézus ,vagy Messiás próféciákkal,és ezek majd nem mind be is teljesedzek.
Hihetetlen ,de igaz ,hogy Isten emberi testet öltött Jézusban.
Az emberek gondolkodásában a Szent Szellem munkélja ki a hitet ,hogy ezt elhiggyük.
Amikor Jézus a búcsúbeszédét tartja ,hol azt mondja ,hogy elküldöm az én Szellememet,hol azt hogy az Atya Szellemét.
Pál a Római levélben ,hasonlót ír amikor azt Íeja ,hogy benneünk Krisztus szelleme van.....de akiben nincs Isten Szelleme az nem az övé.
A Héberekhez írt levél elsőrésze sok fontos tényt közöl Jézussal kapcsolatban,tessék elolvasni.
Azt hogy megismerjük Istent,csak Jézusban lehet,és a Szent Szellem világosítja meg az elménket ,szívünket.
És ez a három egy ,nem három isten van ahogy sokan gondolják ,hanem csak egy Isten van ,aki: Atya Fiú Szent Szellem .
Együtt munkálkodnak,ami megváltásunkon.
Olvasd figyelmesen a Bibliát,az Apostolok cselekedeteit,vagy a Zsidókhoz írt levelet,és hidd el amit olvasol.
A Szent Lélek örökön örökké létező személy,és abban különbözik Istentől és Jézustól,hogy más más megbízásai vannak.
A Szentlélek a három isteni személy egyike, egylényegű az Atyával és a Fiúval, öröktől fogva van.
Az Atya öröktől fogva létezik, a Fiú az Atyától öröktől fogva születik (lásd a hitvallást) a Szentlélek az Atyától örök fogva ered (lásd az eredeti hitvallás, a filioque nélkül).
Amiben a három isteni személy különbözik egymásól az az öröktől fogva létezés vs. öröktől fogva születés vs. öröktől fogva eredés. Ez persze száraz teológia, hagyjuk is.
A Szentlélek-Isten részt vesz a teremtésben az Atya-Istennel és a Fiú-Istennel együtt: "az Úr Szava alkotta az egeket, szájának Lehelete minden seregüket" (Zsolt 32/33,6).
A Szentlélekből több fokozatban részesülnek az élőlények illetve maga az ember:
- A Szentlélektől kapta az életét minden "ami mozog a földön, s amiben Élő Pára van" (Ter 1,30).
- Az embert is a Szentlélek kelti életre: "Megalkotta tehát az Úr Isten az embert a föld agyagából, az orrába lehelte az Élet Leheletét, és az ember élőlénnyé lett" (Ter 2,7). Az ember esetében ennek különös jelentősége van, hiszen őt az Isten a saját "képére és hasonlatosságára" (Ter 1,26) alkotta meg.
Azt jól gondolod, hogy a lelkiismeret a Szentlélekkel áll összefüggésben miden egyes embernél (már aki hagyja és nem nyomja el magában).
- Amikor Krisztus leküldi Pünkösdkor a Szentlelket az apostolokra, azzal az Egyházat alapítja meg. Az apostolok a Szentlélek ezen kiáradásával szentelődnek püspökké, és ezt a Szentlélektől származó apostoli hatalmat adják tovább kézrátétellel minden egyes püspökszenteléskor. (Ez az apostoli folytonosság lényege.)
- A Szentlélek pünkösdi kiáradásából nem csak a felszentelt püspökök részesednek, hanem a bérmálás szentsége által (kisebb részben) minden egyes hívő is.
De ennek a kegyelmi áldásai csak akkor mutatkoznak meg, ha ahhoz méltó életet él az ember, különben nem. (Ezért is teszi fel Szent Pál kicsit dorgálóan a kérdést: "Hát nem tudtátok, hogy testetek a Szentlélek temploma?")
A Szentlélek egy létező személy, aki azért jött, hogy Jézus Krisztus igazi követőiben éljen, miután Jézus feltámadt a halálból és felment a mennybe (Apostolok Cselekedetei 2). Jézus a következőket mondta a tanítványoknak.
Én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké, az igazság Lelkét, akit a világ nem kaphat meg, mert nem látja őt, nem is ismeri, ti azonban ismeritek őt, mert nálatok lakik, sőt bennetek lesz. (János 14,16-18)
A Szentlélek nem egy ködös, földöntúli árny, sem egy személytelen erő. Ő is egy személy, aki minden tekintetben egyenlő Istennel, az Atyával és Istennel, a Fiúval. Ő a szentháromság harmadik személye. Jézus a következő szavakkal hagyta itt az apostolokat.
Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. (Máté 28,18-20)
Isten az Atya, a Fiú és a Szentlélek. És minden isteni tulajdonságot a Szentléleknek is tulajdonítunk, amivel az Atya és a Fiú rendelkezik. Ha valaki újjászületik a Jézus Krisztusban való hit által (János 1,12-13; János 3,3-21), abba Isten beköltözik a Szentlelken keresztül (1Korintus 3,16). A Szentléleknek van értelme (1Korintus 2,11), érzelmei (Róma 15,30) és akarata (1Korintus 12,11).
A Szentlélek egyik fő szerepe, hogy tanúságot tesz Jézus Krisztusról (János 15,26, 16,14). Meggyőzi az emberek szívét az igazságról vele kapcsolatban. A Szentlélek a keresztények tanítójaként is működik (1Korintus 2,9-14). Felfedi Isten akaratát és Isten igazságát a keresztényeknek. Jézus így bíztatta a tanítványait.
A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek. (János 14,26)
amikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek. (János 16,13).
István ezt mondta:
Ti keménynyakú, körülmetéletlen szívű és fülű emberek, mindig ellene szegültök a Szentléleknek, atyáitokhoz hasonlóan ti is.
Tehát ellene szegültek és biztos, hogy ma is van ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!