Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a véleményetek a Hit...

Mi a véleményetek a Hit Gyülekezetről?

Figyelt kérdés

Nem nagyon ismerem ki magam,de foglalkoznom kell vele,ugyanis kiderült hogy a férjem évekkel ezelőtt megtért.

Szeretném tudni hogy milyen ez a gyülekezet.

Köszönöm előre is a válaszokat.

2010. márc. 24. 06:45
1 2 3
 21/25 anonim válasza:
Én a Hit gyülekezetében tértem meg. Jártam is oda, járok is ha van rá módóm. Az én tapasztalatom a Hit gyülekezetével kapcsolatban kétértelmű, vegyes. Pl. Amikor először odamentem, megtértem és most csak egy dolgot szeretnék mondani, akkor még cigiztem, és mielőtt bementem, még a kapuban elszívtam egy szál cigit, és a megtérés után amikor kijöttem, már több cigi nem kellett, egyszerüen a többit kidobtam és azóta se cigizek, még egy szál cigit sem szívtam el. Ez a megtérés 2005-ben volt. Van sok jó tapasztalatom a gyülekezetről, de van egy két dolog amivel nem igazán értek egyett, és amit úgy gondolom hogy lehet hogy nem így kéne csinálni egy 100%-os Istent követő gyülekezetben. Pl.: Miért van az, hogy az Istentiszteletek alkalmával, nem lehet az első sorba ülni, mert az le van foglalva ugymond "fix" embereknek. Miért mondják a tv közvetítés alatt a beszéd közben az első sorban ülők, amikor a kamera arra néz hogy "így van" ebben az a furcsa, hogy az első sorban ülők közűl mindenki majdnem ugyanazt a szót mondja. Ez csak feltünt nekem. Miért van az, hogy elvittem egyik haveromat egy alkalomra, és mivel ő a rock zenét szereti, olyan pólóba volt, amin egy rockegyüttes volt rajta, és közölték velünk, hogy valahova az emeletre üljünk le valahova hátra hogy ne legyünk benne a közvetítés alatt a kamerába. Erre én azt gondolom hogy Isten nem azt nézi hogy ki milyen ruhába megy, mert pl lehet hogy a haveromnak ez volt a "legszebb" ruhája, úgy értem hogy neki lehet hogy nem volt öltönye hogy abba menjen. Miért van az hogy ha kint az előtérbe halgatjuk az Istentiszteletet, odajönnek ilyen "biztonsági emberként működő beépített ember" és közli hogy menjünk be mert nem lehet az Istentisztelet alatt kint tartózkodni, megjegyzem hogy nem mindenkinek szólnak, nekem pl 2-szer szóltak. Olyan a dolog mintha megjátszott, vagyis előre előírt forgatókönyv szerint menne ott a dolog. Ezekre ha valaki megtudná adni a választ örűlnék. De amúgy ezeken kívűl jó tapasztalatom van a gyülekezetről, de ezek feltüntek nekem.
2012. jan. 15. 20:16
 22/25 anonim ***** válasza:

És most döntsd el hogy akkor végül is ki is akar elválasztani a férjedtől?! A hit gyülekezetben a család az szent!

Kérdés a Hit gyülekezetről és Magyarország összes agybetege tudóssá válik. :)

2012. dec. 1. 00:04
 23/25 anonim válasza:

A Hit Gyülekezete magyarországi alapítású és központú, kereszténynek álcázott zsidó szekta, sajátmaga szerint pünkösdi–karizmatikus mozgalom, valójában cionista gyűlölködő mozgalom, Magyarországon a legjelentősebb ilyen és Európában is a cionizmus feltűnő képviselője. Valójában "Kereszténynek" mondott, a zsidó lobbi szolgálatában álló szekta, melynek fő célja a nemzsidók kifosztása és rabszolgasorba taszítása szektás manipulációkkal körítve. Az 1979-ben kis imacsoportból indult gyülekezet sajnálatos módon növekvő felekezetté vált, ma már az országhatárokon túl is vannak közösségei. A személyi jövedelemadó egy százalékát felajánlók száma a negyedik legnagyobb a hazai felekezetek közül. Vezető "lelkésze" Németh Sándor

A kezdetektől a rendszerváltásig

A gyülekezet 1979-ben indult Budaörsről, egy öt fős imacsoportból. Németh Sándort és Juditot a nemzetközi zsidóság felbéreltje, Derek Prince kente fel szolgálatvégzésre.

A független zsidópárti közösség a rendszerváltásig csak illegalitásban tudta istentiszteleteit megtartani. Rendezvényeit, vezetőit a kommunista titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta. 1989-re a budapesti gyülekezet létszáma már elérte a 2000 főt.[3] 1989-ben az állam a Hit Gyülekezetét az 1895. évi XLIII. törvénycikk[4] alapján elismert vallásfelekezetté nyilvánította.

A rendszerváltástól 1998-ig

A gyülekezet aktívan részt vett a "demokratikus" átalakulások létrejöttében. Sok hívő járult hozzá szavazatával is, hogy a zsidó SZDSZ párttá váljon (a Szabad Kezdeményezések Hálózatából). A kilencvenes évek során szoros maradt a párt és a felekezet kapcsolata: a hívek kopogtató cédulákat gyűjtöttek, valamint Hack Péter és Mészáros István képviselőként bejutott a parlamentbe az SZDSZ színeiben. Az ezredforduló után azonban fokozatosan elhidegült egymástól a felekezet és a párt.[5][6]

A felekezet 1990-ben Budapesten Közép-kelet-európai Bibliaiskola és Lelkészképző Intézet néven megalapította államilag akkreditált teológiai főiskoláját, mely 1995 óta Szent Pál Akadémia néven működik.[7]

A gyülekezet 1995-1998 között a Budapest Sportcsarnokban tartotta összejöveteleit, melyek átlagos létszáma 10 000 fő körül volt.[3] Ezeken "istentiszteleteket" tartottak (számos külföldi zsidócsahos vendég részvételével) és kereszteltek is.

1998-tól napjainkig

1998. október 10. óta a budapesti gyülekezet saját tulajdonú ingatlanában, a budapesti Hit Csarnokban rendezi istentiszteleteit, ahol továbbra is évi több alkalommal tartanak nemzetközi konferenciákat (többnapos összejöveteleket). Ebben az időszakban is rendszeresen fogadtak külföldi vendégprédikátorokat; vendégeik voltak többek között Rodney Howard Brown, Marilyn Hickey, Derek Prince, Jerry Savalle, Creflo Dollar.

A gyülekezet vezetőségének néhány tagja bizonyos hitbeli és szektavezetési kérdésben nem értett egyet Németh Sándorral és a vezetőség nagy részével. Miután reformprogramjukat elutasították, kiváltak a gyülekezetből és néhány száz hívővel új gyülekezeteket alakítottak Budapesti Autonóm Gyülekezet néven. A reformerek célja a presbiteri (testületi) gyülekezetvezetés volt, a helyi gyülekezetek autonómiájával összekapcsolva. A gyülekezet vezetősége elhatárolódott az új tipusú szektavezetéstől és megerősítette Németh Sándor vezetőpásztori tekintélyét.[8]

A Hit Gyülekezete gazdálkodásával szemben ekkor és ezután megfogalmazott vádakat az elkövetkező években 18 APEH vizsgálat követte, valamint a szekta betiltását célzó parlamenti interpelláció és számos negatív hangvételű hír a médiában.[9] A vizsgálatok mindegyike lezárult: a gyülekezetet és Németh Sándort a hatóságok egyik felhozott vádpontban sem találták vétkesnek.

A sajtó egyes orgánumai továbbra is időről-időre kapcsolatba hozzák a gyülekezetet kétes hírű emberekkel.[10]

A zsidócsahos szektának mára mintegy háromszáz közössége működik az országban és a határokon túl. Valamennyi szomszédos országban vannak helyi közösségei, továbbá Ausztriában, Svájcban, Németországban és az Egyesült Államokban is. A vidéki gyülekezeteknek is egyre nagyobb része rendezi saját tulajdonú ingatlanban istentiszteleteit.

A gyülekezet nagy hangsúlyt helyez a médiában való megjelenésre. Fontosabb orgánumai:

Hetek – a gyülekezet közéleti hetilapja[11]

Új Exodus – a gyülekezet teológiai folyóirata[12]

ATV – a gyülekezethez közeli cégek többségi tulajdonában lévő televíziós csatorna[13]

Vidám vasárnap – a gyülekezet élőben közvetített vasárnapi istentisztelete az ATV-n[14]

Hitalapelvek

(Az alábbi összefoglaló egyéni látásmódot tükröz; pontosan lásd a gyülekezet honlapján.[15])

A biblia Isten igéje

Szentháromság

A megváltás és újjászületés elégséges és egyedüli feltétele a Krisztusba vetett hit.

Újjászületés: aki hisz, hit által születik újjá, vízkeresztség által.

A karizmák (csodák, gyógyítások, nyelvekenszólás) az első századi szektában jelen voltak, és ma is léteznek.

A vízkeresztség (alámerítkezés) megtérés után a bűnök bocsánatára történik.

A „Szent Szellemmel való betöltekezés” vagy „Szent Szellem-keresztség” létezik (jelei a karizmák). Nem azonos az alámerítkezéssel.

Angyalok: engedelmességre teremtett, lelki (másképp szellemi) formában létező, szolgáló lények.

Egyetemes egyház: Krisztusnak egy egyetemes „láthatatlan” egyháza van, mely a bármely egyházhoz tartozó igaz hívőkből áll (ez általában is a Protestantizmus-ra jellemző).

Megváltottá válás folyamata

Bűnbánat

Megalázkodás Isten előtt.

Krisztusba vetett hit, Krisztus helyettesítő áldozatának személyes elfogadása.

Hit: Krisztus nevének segítségül hívása

Bűnmegvallás őszintén, megtört szívvel

Megkeresztelkedés egyéni elhatározás alapján, felnőtt korban, vízben történik teljes alámerítkezéssel, a bűnök bocsánatára.

A bűnök elhagyása mellett fontos Krisztus követése, és az Istennek odaszánt élet, ez a gyakorlatban és hosszú távon nem lehetséges Szent Szellemmel való betöltekezés nélkül.

Az egészség és gyógyulás

"Aki [Krisztus] a mi bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bűnöknek meghalván, az igazságnak éljünk: a kinek sebeivel gyógyultatok meg." Péter 1. levele, 2. fejezet 24. vers

"És monda nékik [Jézus]: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek. A ki hiszen és megkeresztelkedik, idvezül; a ki pedig nem hiszen, elkárhozik. Azokat pedig, a kik hisznek, ilyen jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek; új nyelveken szólnak. Kígyókat vesznek föl; és ha valami halálost isznak, meg nem árt nékik: betegekre vetik kezeiket, és meggyógyulnak." Márk evangéliuma, 16. fejezet 15-18. vers

Jólét és áldott élet

"Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztusnak jótéteményét, hogy gazdag lévén, szegénnyé lett érettetek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok." Korinthus beliekhez írt 2. levél, 8. fejezet 9. vers

Kapcsolat más neoprotestáns felekezetekkel

A keresztény közösségek közötti egységet a Biblia által meghatározott feltételek teljesülése esetén támogatják:

Igyekezvén megtartani a Lélek egységét a békességnek kötelében.

Egy a test és

egy a Lélek, miképen elhívatástoknak

egy reménységében hívattatok el is;

Egy az Úr,

egy a hit,

egy a keresztség;

Egy az Isten és mindeneknek Atyja,

a ki mindeneknek felette van és mindenek által és mindnyájatokban munkálkodik.

(Efézusiakhoz írt levél 4. rész 3-6.)

Olyan szektákkal tartanak fenn hitéleti kapcsolatot, amelyekkel a fentebb felsoroltakban egységben tudnak lenni: ezek a teljes evangéliumi egyházak. A többi egyház esetében a hangsúlyt arra teszik, hogy azok egymás lelkiismereti szabadságát kölcsönösen tiszteletben tartsák, miközben mindenki végzi a munkát, amit helyesnek lát, mivel végeredményben mindenki munkáját Jézus Krisztus fogja megítélni (1 Korinthus 3,11-13).

Számos külföldi gyülekezettel kapcsolatban vannak, szinte minden kontinensről: fogadnak hallgatókat a Szent Pál Akadémián, adnak szolgálatokat, és rendszeresen fogadnak külföldi vendégszolgálókat, mint Marilyn Hickey,[16] Creflo Dollar,[17] Jerry Savelle,[18] és mások.

Ökumenizmus

A történelmi egyházakkal hitéleti kapcsolatot nem tartanak fent, így egyetlen egyházzal sem, amelyik az Ökumenizmus zászlaja alatt áll. Protestáns (még pontosabban neoprotestáns) szektaként a katolikus tanítások egy részét elfogadhatatlannak tartják, mivel (Lutherhez hasonlóan) a római katolikus egyház számos gyakorlatát inkább a pogány hagyományok, semmint a bibliai tanítások közvetítőjének tartják,[19] a katolikus hitre térést „csapdának” titulálják.[20] Az ökumenizmusban a katolikus egyház rekatolizáló szándékát látják érvényre jutni.[21]

A 80-as 90-es években a keresztény egyházak ellen sokszor szarkasztikus stílusú ellenpropagandájuk volt az egyik oka annak, hogy ők maguk is a kritika kereszttüzébe kerültek (a tipiukus zsidó kereszténygyűlölet kitörései), sajátos tanbeli látásuk, valamint az extrém stílusú összejöveteleik pedig teológiai jogalapot nyújtottak a sértetteknek az elhatárolódásra. A másik - tőlük függetlenül elindított - magyarországi hitmozgalmi teológiát valló szektától, a Krisztus Szeretete Egyháztól annak indulásától fogva teljes mértékben elhatárolódtak. [[22]]

Tagsága

Tagsági díj és belépési nyilatkozat nincsen. Bárki látogathatja az "istentiszteleteket" bármiféle kötelezettség nélkül.

A felekezethez tartozók számáról pontos adat nem áll rendelkezésre; a gyülekezet maga sem tart fenn nyilvántartást tagjairól. Gyakorlatban azt tekintik a gyülekezet tagjának, aki legalább heti egy "istentiszteleten" részt vesz.

A 2001. évi népszámlálás adatai szerint 3708-an vallották magukat a felekezethez tartozónak. Ez az adat azonban nagy valószínűség szerint nem valós, mivel a népszámláláskor nem volt kötelező a vallás megjelölése, illetve a Hit Gyülekezete külön kérte is követőit, hogy tagadják meg a válaszadást.[23] Ezt a felekezet részben az akkori politika szektaellenességével indokolta, a népszámlálást is e politika eszközeként értelmezte.

A gyülekezet az egyszázalékos adófelajánlók száma (2009-ben 17 501 fő[2]) alapján a negyedik, a felajánlott összeg (2009-ben 60 620 439 forint[2]) alapján a hetedik a hazai egyházak sorrendjében. A felajánlások száma és a gyülekezet által 60 ezresnek mondott taglétszám közötti szembetűnő különbség megkérdőjelezi a gyülekezet által becsült létszám valódiságát. Annál is inkább, mert a Hit Gyülekezete azok közé a szekták közé tartozik, amelynek tagja fegyelmezettebbek az adófelajánlások tekintetében, és sokkal inkább szektájukat részesítik előnyben minden más egyéb céllal szemben. Az egy főre eső átlagos felajánlott összeg (2009-ben 3463 forint) megkérdőjelezi azt a korábbi vélekedést, miszerint a felekezet tagjai kifejezetten a módosabbak közül kerülnek ki.

2014. febr. 23. 17:23
 24/25 anonim válasza:

Ateista vagyok. Az egyik barátnőm már egy ideje a gyülekezet tagja. Ő könyvelő, a férje vállalkozó, jól szituált emberek. Én is anyagilag jól állok.

Az SZJA bevallásom elkészítését az utóbbi években erre a barátnőmre bíztam, mivel könyvelő. Elkészítette, de minden alkalommal erőszakosan próbálkozott azzal, hogy a bevallást elektronikusan elküldje a NAV-nak, az ügyfélkapun keresztül. Az ügyfélkapu jelszavamat kérte azzal, hogy - majd ő belép oda, megírja és elküldi a bevallást. Nekem ez nem tetszett, ezért óvatosan elmondtam, hogy szeretném inkább feladni a postán. Meglepetésemre, az egyébként nagyon kedves, segítőkész barátnőm - nagyon ingerült és erőszakos lett.

Hiába, mert nem voltam hajlandó megadni neki a jelszót!

Sajnos, már 4. éve, 4. alkalommal újra próbálkozik.

Szerintem, nem véletlen, hogy ezt csinálja.

Azzal is erőszakosan próbálkozik, hogy az adó 1%-át a Hit Gyülekezetnek adjam, annak ellenére, hogy nem vagyok vallásos.

És persze, az is zavarja, hogy nem vagyok vallásos, mert szerinte, ha a Hit Gyülekezete tagja lennék, akkor biztos, hogy a sorsom még jobb lenne.

Megjegyzem, hogy nem vagyok zsidó, és amit már megírtam - ateista vagyok.

Elképzelhető, hogy valamilyen hátsó szándék miatt szeretné megszerezni az ügyfélkapu regisztrációs jelszavamat?

2016. febr. 19. 09:57
 25/25 anonim válasza:

Ateista vagyok. Az egyik barátnőm már egy ideje a gyülekezet tagja. Ő könyvelő, a férje vállalkozó, jól szituált emberek. Én is anyagilag jól állok.

Az SZJA bevallásom elkészítését az utóbbi években erre a barátnőmre bíztam, mivel könyvelő. Elkészítette, de minden alkalommal erőszakosan próbálkozott azzal, hogy a bevallást elektronikusan elküldje a NAV-nak, az ügyfélkapun keresztül. Az ügyfélkapu jelszavamat kérte azzal, hogy - majd ő belép oda, megírja és elküldi a bevallást. Nekem ez nem tetszett, ezért óvatosan elmondtam, hogy szeretném inkább feladni a postán. Meglepetésemre, az egyébként nagyon kedves, segítőkész barátnőm - nagyon ingerült és erőszakos lett.

Hiába, mert nem voltam hajlandó megadni neki a jelszót!

Sajnos, már 4. éve, 4. alkalommal újra próbálkozik.

Szerintem, nem véletlen, hogy ezt csinálja.

Azzal is erőszakosan próbálkozik, hogy az adó 1%-át a Hit Gyülekezetnek adjam, annak ellenére, hogy nem vagyok vallásos.

És persze, az is zavarja, hogy nem vagyok vallásos, mert szerinte, ha a Hit Gyülekezete tagja lennék, akkor biztos, hogy a sorsom még jobb lenne.

Megjegyzem, hogy nem vagyok zsidó, és amit már megírtam - ateista vagyok.

Talán valamilyen hátsó szándék miatt szeretné megszerezni az ügyfélkapu regisztrációs jelszavamat?

2016. febr. 19. 10:00
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!