Mi a véleményetek a Hit Gyülekezetről?
Nem nagyon ismerem ki magam,de foglalkoznom kell vele,ugyanis kiderült hogy a férjem évekkel ezelőtt megtért.
Szeretném tudni hogy milyen ez a gyülekezet.
Köszönöm előre is a válaszokat.
És most döntsd el hogy akkor végül is ki is akar elválasztani a férjedtől?! A hit gyülekezetben a család az szent!
Kérdés a Hit gyülekezetről és Magyarország összes agybetege tudóssá válik. :)
A Hit Gyülekezete magyarországi alapítású és központú, kereszténynek álcázott zsidó szekta, sajátmaga szerint pünkösdi–karizmatikus mozgalom, valójában cionista gyűlölködő mozgalom, Magyarországon a legjelentősebb ilyen és Európában is a cionizmus feltűnő képviselője. Valójában "Kereszténynek" mondott, a zsidó lobbi szolgálatában álló szekta, melynek fő célja a nemzsidók kifosztása és rabszolgasorba taszítása szektás manipulációkkal körítve. Az 1979-ben kis imacsoportból indult gyülekezet sajnálatos módon növekvő felekezetté vált, ma már az országhatárokon túl is vannak közösségei. A személyi jövedelemadó egy százalékát felajánlók száma a negyedik legnagyobb a hazai felekezetek közül. Vezető "lelkésze" Németh Sándor
A kezdetektől a rendszerváltásig
A gyülekezet 1979-ben indult Budaörsről, egy öt fős imacsoportból. Németh Sándort és Juditot a nemzetközi zsidóság felbéreltje, Derek Prince kente fel szolgálatvégzésre.
A független zsidópárti közösség a rendszerváltásig csak illegalitásban tudta istentiszteleteit megtartani. Rendezvényeit, vezetőit a kommunista titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta. 1989-re a budapesti gyülekezet létszáma már elérte a 2000 főt.[3] 1989-ben az állam a Hit Gyülekezetét az 1895. évi XLIII. törvénycikk[4] alapján elismert vallásfelekezetté nyilvánította.
A rendszerváltástól 1998-ig
A gyülekezet aktívan részt vett a "demokratikus" átalakulások létrejöttében. Sok hívő járult hozzá szavazatával is, hogy a zsidó SZDSZ párttá váljon (a Szabad Kezdeményezések Hálózatából). A kilencvenes évek során szoros maradt a párt és a felekezet kapcsolata: a hívek kopogtató cédulákat gyűjtöttek, valamint Hack Péter és Mészáros István képviselőként bejutott a parlamentbe az SZDSZ színeiben. Az ezredforduló után azonban fokozatosan elhidegült egymástól a felekezet és a párt.[5][6]
A felekezet 1990-ben Budapesten Közép-kelet-európai Bibliaiskola és Lelkészképző Intézet néven megalapította államilag akkreditált teológiai főiskoláját, mely 1995 óta Szent Pál Akadémia néven működik.[7]
A gyülekezet 1995-1998 között a Budapest Sportcsarnokban tartotta összejöveteleit, melyek átlagos létszáma 10 000 fő körül volt.[3] Ezeken "istentiszteleteket" tartottak (számos külföldi zsidócsahos vendég részvételével) és kereszteltek is.
1998-tól napjainkig
1998. október 10. óta a budapesti gyülekezet saját tulajdonú ingatlanában, a budapesti Hit Csarnokban rendezi istentiszteleteit, ahol továbbra is évi több alkalommal tartanak nemzetközi konferenciákat (többnapos összejöveteleket). Ebben az időszakban is rendszeresen fogadtak külföldi vendégprédikátorokat; vendégeik voltak többek között Rodney Howard Brown, Marilyn Hickey, Derek Prince, Jerry Savalle, Creflo Dollar.
A gyülekezet vezetőségének néhány tagja bizonyos hitbeli és szektavezetési kérdésben nem értett egyet Németh Sándorral és a vezetőség nagy részével. Miután reformprogramjukat elutasították, kiváltak a gyülekezetből és néhány száz hívővel új gyülekezeteket alakítottak Budapesti Autonóm Gyülekezet néven. A reformerek célja a presbiteri (testületi) gyülekezetvezetés volt, a helyi gyülekezetek autonómiájával összekapcsolva. A gyülekezet vezetősége elhatárolódott az új tipusú szektavezetéstől és megerősítette Németh Sándor vezetőpásztori tekintélyét.[8]
A Hit Gyülekezete gazdálkodásával szemben ekkor és ezután megfogalmazott vádakat az elkövetkező években 18 APEH vizsgálat követte, valamint a szekta betiltását célzó parlamenti interpelláció és számos negatív hangvételű hír a médiában.[9] A vizsgálatok mindegyike lezárult: a gyülekezetet és Németh Sándort a hatóságok egyik felhozott vádpontban sem találták vétkesnek.
A sajtó egyes orgánumai továbbra is időről-időre kapcsolatba hozzák a gyülekezetet kétes hírű emberekkel.[10]
A zsidócsahos szektának mára mintegy háromszáz közössége működik az országban és a határokon túl. Valamennyi szomszédos országban vannak helyi közösségei, továbbá Ausztriában, Svájcban, Németországban és az Egyesült Államokban is. A vidéki gyülekezeteknek is egyre nagyobb része rendezi saját tulajdonú ingatlanban istentiszteleteit.
A gyülekezet nagy hangsúlyt helyez a médiában való megjelenésre. Fontosabb orgánumai:
Hetek – a gyülekezet közéleti hetilapja[11]
Új Exodus – a gyülekezet teológiai folyóirata[12]
ATV – a gyülekezethez közeli cégek többségi tulajdonában lévő televíziós csatorna[13]
Vidám vasárnap – a gyülekezet élőben közvetített vasárnapi istentisztelete az ATV-n[14]
Hitalapelvek
(Az alábbi összefoglaló egyéni látásmódot tükröz; pontosan lásd a gyülekezet honlapján.[15])
A biblia Isten igéje
Szentháromság
A megváltás és újjászületés elégséges és egyedüli feltétele a Krisztusba vetett hit.
Újjászületés: aki hisz, hit által születik újjá, vízkeresztség által.
A karizmák (csodák, gyógyítások, nyelvekenszólás) az első századi szektában jelen voltak, és ma is léteznek.
A vízkeresztség (alámerítkezés) megtérés után a bűnök bocsánatára történik.
A „Szent Szellemmel való betöltekezés” vagy „Szent Szellem-keresztség” létezik (jelei a karizmák). Nem azonos az alámerítkezéssel.
Angyalok: engedelmességre teremtett, lelki (másképp szellemi) formában létező, szolgáló lények.
Egyetemes egyház: Krisztusnak egy egyetemes „láthatatlan” egyháza van, mely a bármely egyházhoz tartozó igaz hívőkből áll (ez általában is a Protestantizmus-ra jellemző).
Megváltottá válás folyamata
Bűnbánat
Megalázkodás Isten előtt.
Krisztusba vetett hit, Krisztus helyettesítő áldozatának személyes elfogadása.
Hit: Krisztus nevének segítségül hívása
Bűnmegvallás őszintén, megtört szívvel
Megkeresztelkedés egyéni elhatározás alapján, felnőtt korban, vízben történik teljes alámerítkezéssel, a bűnök bocsánatára.
A bűnök elhagyása mellett fontos Krisztus követése, és az Istennek odaszánt élet, ez a gyakorlatban és hosszú távon nem lehetséges Szent Szellemmel való betöltekezés nélkül.
Az egészség és gyógyulás
"Aki [Krisztus] a mi bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bűnöknek meghalván, az igazságnak éljünk: a kinek sebeivel gyógyultatok meg." Péter 1. levele, 2. fejezet 24. vers
"És monda nékik [Jézus]: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek. A ki hiszen és megkeresztelkedik, idvezül; a ki pedig nem hiszen, elkárhozik. Azokat pedig, a kik hisznek, ilyen jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek; új nyelveken szólnak. Kígyókat vesznek föl; és ha valami halálost isznak, meg nem árt nékik: betegekre vetik kezeiket, és meggyógyulnak." Márk evangéliuma, 16. fejezet 15-18. vers
Jólét és áldott élet
"Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztusnak jótéteményét, hogy gazdag lévén, szegénnyé lett érettetek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok." Korinthus beliekhez írt 2. levél, 8. fejezet 9. vers
Kapcsolat más neoprotestáns felekezetekkel
A keresztény közösségek közötti egységet a Biblia által meghatározott feltételek teljesülése esetén támogatják:
Igyekezvén megtartani a Lélek egységét a békességnek kötelében.
Egy a test és
egy a Lélek, miképen elhívatástoknak
egy reménységében hívattatok el is;
Egy az Úr,
egy a hit,
egy a keresztség;
Egy az Isten és mindeneknek Atyja,
a ki mindeneknek felette van és mindenek által és mindnyájatokban munkálkodik.
(Efézusiakhoz írt levél 4. rész 3-6.)
Olyan szektákkal tartanak fenn hitéleti kapcsolatot, amelyekkel a fentebb felsoroltakban egységben tudnak lenni: ezek a teljes evangéliumi egyházak. A többi egyház esetében a hangsúlyt arra teszik, hogy azok egymás lelkiismereti szabadságát kölcsönösen tiszteletben tartsák, miközben mindenki végzi a munkát, amit helyesnek lát, mivel végeredményben mindenki munkáját Jézus Krisztus fogja megítélni (1 Korinthus 3,11-13).
Számos külföldi gyülekezettel kapcsolatban vannak, szinte minden kontinensről: fogadnak hallgatókat a Szent Pál Akadémián, adnak szolgálatokat, és rendszeresen fogadnak külföldi vendégszolgálókat, mint Marilyn Hickey,[16] Creflo Dollar,[17] Jerry Savelle,[18] és mások.
Ökumenizmus
A történelmi egyházakkal hitéleti kapcsolatot nem tartanak fent, így egyetlen egyházzal sem, amelyik az Ökumenizmus zászlaja alatt áll. Protestáns (még pontosabban neoprotestáns) szektaként a katolikus tanítások egy részét elfogadhatatlannak tartják, mivel (Lutherhez hasonlóan) a római katolikus egyház számos gyakorlatát inkább a pogány hagyományok, semmint a bibliai tanítások közvetítőjének tartják,[19] a katolikus hitre térést „csapdának” titulálják.[20] Az ökumenizmusban a katolikus egyház rekatolizáló szándékát látják érvényre jutni.[21]
A 80-as 90-es években a keresztény egyházak ellen sokszor szarkasztikus stílusú ellenpropagandájuk volt az egyik oka annak, hogy ők maguk is a kritika kereszttüzébe kerültek (a tipiukus zsidó kereszténygyűlölet kitörései), sajátos tanbeli látásuk, valamint az extrém stílusú összejöveteleik pedig teológiai jogalapot nyújtottak a sértetteknek az elhatárolódásra. A másik - tőlük függetlenül elindított - magyarországi hitmozgalmi teológiát valló szektától, a Krisztus Szeretete Egyháztól annak indulásától fogva teljes mértékben elhatárolódtak. [[22]]
Tagsága
Tagsági díj és belépési nyilatkozat nincsen. Bárki látogathatja az "istentiszteleteket" bármiféle kötelezettség nélkül.
A felekezethez tartozók számáról pontos adat nem áll rendelkezésre; a gyülekezet maga sem tart fenn nyilvántartást tagjairól. Gyakorlatban azt tekintik a gyülekezet tagjának, aki legalább heti egy "istentiszteleten" részt vesz.
A 2001. évi népszámlálás adatai szerint 3708-an vallották magukat a felekezethez tartozónak. Ez az adat azonban nagy valószínűség szerint nem valós, mivel a népszámláláskor nem volt kötelező a vallás megjelölése, illetve a Hit Gyülekezete külön kérte is követőit, hogy tagadják meg a válaszadást.[23] Ezt a felekezet részben az akkori politika szektaellenességével indokolta, a népszámlálást is e politika eszközeként értelmezte.
A gyülekezet az egyszázalékos adófelajánlók száma (2009-ben 17 501 fő[2]) alapján a negyedik, a felajánlott összeg (2009-ben 60 620 439 forint[2]) alapján a hetedik a hazai egyházak sorrendjében. A felajánlások száma és a gyülekezet által 60 ezresnek mondott taglétszám közötti szembetűnő különbség megkérdőjelezi a gyülekezet által becsült létszám valódiságát. Annál is inkább, mert a Hit Gyülekezete azok közé a szekták közé tartozik, amelynek tagja fegyelmezettebbek az adófelajánlások tekintetében, és sokkal inkább szektájukat részesítik előnyben minden más egyéb céllal szemben. Az egy főre eső átlagos felajánlott összeg (2009-ben 3463 forint) megkérdőjelezi azt a korábbi vélekedést, miszerint a felekezet tagjai kifejezetten a módosabbak közül kerülnek ki.
Ateista vagyok. Az egyik barátnőm már egy ideje a gyülekezet tagja. Ő könyvelő, a férje vállalkozó, jól szituált emberek. Én is anyagilag jól állok.
Az SZJA bevallásom elkészítését az utóbbi években erre a barátnőmre bíztam, mivel könyvelő. Elkészítette, de minden alkalommal erőszakosan próbálkozott azzal, hogy a bevallást elektronikusan elküldje a NAV-nak, az ügyfélkapun keresztül. Az ügyfélkapu jelszavamat kérte azzal, hogy - majd ő belép oda, megírja és elküldi a bevallást. Nekem ez nem tetszett, ezért óvatosan elmondtam, hogy szeretném inkább feladni a postán. Meglepetésemre, az egyébként nagyon kedves, segítőkész barátnőm - nagyon ingerült és erőszakos lett.
Hiába, mert nem voltam hajlandó megadni neki a jelszót!
Sajnos, már 4. éve, 4. alkalommal újra próbálkozik.
Szerintem, nem véletlen, hogy ezt csinálja.
Azzal is erőszakosan próbálkozik, hogy az adó 1%-át a Hit Gyülekezetnek adjam, annak ellenére, hogy nem vagyok vallásos.
És persze, az is zavarja, hogy nem vagyok vallásos, mert szerinte, ha a Hit Gyülekezete tagja lennék, akkor biztos, hogy a sorsom még jobb lenne.
Megjegyzem, hogy nem vagyok zsidó, és amit már megírtam - ateista vagyok.
Elképzelhető, hogy valamilyen hátsó szándék miatt szeretné megszerezni az ügyfélkapu regisztrációs jelszavamat?
Ateista vagyok. Az egyik barátnőm már egy ideje a gyülekezet tagja. Ő könyvelő, a férje vállalkozó, jól szituált emberek. Én is anyagilag jól állok.
Az SZJA bevallásom elkészítését az utóbbi években erre a barátnőmre bíztam, mivel könyvelő. Elkészítette, de minden alkalommal erőszakosan próbálkozott azzal, hogy a bevallást elektronikusan elküldje a NAV-nak, az ügyfélkapun keresztül. Az ügyfélkapu jelszavamat kérte azzal, hogy - majd ő belép oda, megírja és elküldi a bevallást. Nekem ez nem tetszett, ezért óvatosan elmondtam, hogy szeretném inkább feladni a postán. Meglepetésemre, az egyébként nagyon kedves, segítőkész barátnőm - nagyon ingerült és erőszakos lett.
Hiába, mert nem voltam hajlandó megadni neki a jelszót!
Sajnos, már 4. éve, 4. alkalommal újra próbálkozik.
Szerintem, nem véletlen, hogy ezt csinálja.
Azzal is erőszakosan próbálkozik, hogy az adó 1%-át a Hit Gyülekezetnek adjam, annak ellenére, hogy nem vagyok vallásos.
És persze, az is zavarja, hogy nem vagyok vallásos, mert szerinte, ha a Hit Gyülekezete tagja lennék, akkor biztos, hogy a sorsom még jobb lenne.
Megjegyzem, hogy nem vagyok zsidó, és amit már megírtam - ateista vagyok.
Talán valamilyen hátsó szándék miatt szeretné megszerezni az ügyfélkapu regisztrációs jelszavamat?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!