Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A katolikus egyház tényleg...

A katolikus egyház tényleg ezt mondja az abortuszról?

Figyelt kérdés
Mármint addig oké, hogy akkor vetetheti el valaki a gyerekét, hogy ha az az anya életére veszéllyel van vagy esetleg olyan fogyatékossággal születne, hogy nem lenne érdemes élnie. (ez így nyers, de nem így gondolom). Meg magyaron múltkor mondta a tanár, hogy ha csak az anya vagy csak a gyerek élheti túl a szülést/terhességet, akkor a férfinek van joga dönteni, hogy ki élje túl. Már bocsánat...de milyen alapon van joga dönteni 2 emberi élet felett? Hogy neki melyik okoz nagyobb örömet? Meg mondta a tanár, hogy általában a nőt választják, mert akkor még lehet gyereke tőle, de ha a gyereket, akkor ugye már nem a szeretett nőtől...Ezen eléggé kiakadtam. A férfi mióta dönthet emberi életekről kedve szerint? Hogy a feleségemmel jobban elleszek mint a gyerekemmel vagy fordítva? A fordított eset húzott fel nagyon..mi jogon teheti meg? Ez egyházi törvénybe van szedve vagy egy íratlan szabály? (katolikus iskolába járok refiként)

2015. nov. 21. 21:04
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Azon felesleges vitatkozni, hogy mondott-e ilyet a tanár vagy sem, rajtam kívül 25 ember volt tanúja, ráadásul talán nyílt nap is volt és pár ember be is ült órára...tudom, hogy olyankor az apa nyilván nem áll a helyzet magaslatán...még ezért is furcsálltam. A tanár azzal indokolta, hogy van joga, hogy Ő AZ APJA. De könyörgöm...akkor mi van? Emberi élet felett akkor sem dönthet, főleg hozzá nem értő ember...meg igen, volt téma, hogy az orvos döntheti el szakmailag, de ez mellékes, nem az volt a lényeg.
2015. nov. 21. 22:47
 12/20 anonim ***** válasza:

akkor passz. ( még a rohadt kommunista elvű iskolákban sem mondtak ilyen ökörséget, "hogy az apának joga van","Hogy a feleségemmel jobban elleszek" - egyik egyház meg soha semmikor nem mond / mondott ilyet, hogy embernek "joga van" az élet-halál felett dönteni - ahhoz Istennek van "joga") Van még egy lehetőséged, mi itt feladjuk szerintem - holnap tisztázod az iskolában.

(10-es köszönöm a választ)

2015. nov. 21. 22:55
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
néha nagyon okos, széleslátókörrel rendelkező és magasan művel emberek is tévedhetnek, ebben az esetben valószínűleg ez történt, nincs a katolicizmusban ilyen
2015. nov. 21. 23:19
 14/20 Andizsuzsi ***** válasza:
Tegyük hozzá, hogy ilyen helyzetben egy férfi sem állna a helyzet magaslatán. Amelyik sz@rik a családra, az azért, amelyik normális, az pedig azért. Amikor azért retteg, mert elveszti a társát/gyerekét, esetleg mindkettőt.
2015. nov. 22. 06:34
 15/20 anonim ***** válasza:
Nézd, lehet, hogy régen tényleg így volt, ezen felesleges rugózni, de már évtizedek óta nem végeznek közvélemény-kutatást, hanem mentik az anyát. Hogy a katolikus egyháznak erről mi a véleménye, nem tudom, nincs is gyakorlati jelentősége. Elhisszük, hogy a tanárod ezt mondta, de hidd el, rosszul tudja. Emiatt ne háborogj.
2015. nov. 22. 10:37
 16/20 anonim ***** válasza:

Katolikus tanítás: abortusz tilos, kivéve, ha méhen kívüli a magzat (ugye az egyértelműen mindkettejük halálával járna), vagy ha az anya életét veszélyeztetheti (pl rákos az anya, nem tudják kezelni a terhesség miatt). Ez utóbbi esetben az öntudatánál lévő anya dönthet úgy, hogy ő ki akarja hordani a babát, ha lehet halasztani a kezelést akkor is, ha esetleg az életébe kerül-nyilván akut életveszélyben nem teheti ezt, mert az totál hülyeség lenne, ő is és a baba is meghalna. Ilyenre (rákos, és elhalasztja a kezelést) van példa, olyan is, hogy meggyógyult utána a nő, olyan is, hogy meghalt. Az egyiket Gianna Beratta Mollát mér szentté avatták, a másikat Chiara Corbellét valószínűleg nemsokára fogják (ő egyébként kortársunk, kb 30 éves lenne most).

Szerintem a tanárod arra a debreceni esetre gondolhatott, ahol az anyának már esélye sem lett volna, és a babát megmentették (kómában volt az anya hónapokig, amíg megérett úgy a baba, hogy világra tudták segíteni.)

Egyébként aki abortuszt követ el, annak a számára is lehet megbocsátás (pl. akit megerőszakolnak, azért én leborulok az előtt, aki megtartja az erőszakból fogant gyermeket), direkt szervez is a katolikus egyház ilyen lelkigyakorlatokat, ahol a gyógyulás, kiengesztelődés (nem a sárbadöngölés) a cél.

2015. nov. 22. 20:49
 17/20 anonim ***** válasza:

Itt valami nagyon félre van értve...

A Katolikus Egyház tiltja az abortuszt, mivel az életet a fogantatás pillanatától számítjuk. Az abortusz akkor megengedhető, ha az anya élete veszélyben van.

Lehet olyan helyzet, hogy szülés közben komplikáció lép fel, az anya kómában van, és választani kell, hogy az anya vagy a gyerek meneküljön meg. Ilyenkor általában az anya életét szokták választani, ami szerintem teljesen észszerű. A példa csak arra akart utalni, hogy ilyen esetekben sem gyilkosság. Az most telejsen mindegy, hogy most az orvos, vagy rokon dönt az erről, mert ilyen erővel akkor az orvos se döntsön, mert ő is ember, milyen joga van ehhez.. Viszont mint már írtam, ilyenkor muszáj dönteni, hogy ne haljon meg mindkettő.

2015. nov. 23. 10:31
 18/20 anonim ***** válasza:
Jól látja a kérdező, igen, kimondják, de így nyíltan csak maguk közt, mert sunyik és félnek az egészséges, normál emberi reakcióktól. De valóban erről van szó. Mindenütt kétértelműen vannak megfogalmazva ezek az irányelvek, hogy kifelé játszhassák az ártatlant. Egészen extrém esetekben is ehhez ragaszkodnak, pl méhen kívüli terhesség. És olyan emberekről beszélünk, akik amúgy teljesen félcédulások. Csodák, "jelenések", teljesen debil és infantilis marhaságokban való meggyőződések (ördögűzés) stb. És így képesek belepofázni sürgősségi ellátások mikéntjeibe, szakorvosi kérdésekbe olyan jellegű érvrendszerrel, hogy pl "nem lehet biztosra mondani, hogy a hasüregben megtapadt embrió valóban 100% bizonyossággal el fog pusztulni" , és ezt így képesek szemrebbenés nélkül állítani, mikor orvosi és teljesen józan logika alapján is ez egy kapitális nonszensz. És mennek, és nyomják, és ölnek. Ezek a helyzetek amúgy valóban súlyos etikai kérdéseket vetnek fel, amikről beszélni kell, de nehogy már ilyen holdkórosakat is döntési helyzetbe engedjenek a kérdésben :D
2017. júl. 17. 10:35
 19/20 anonim ***** válasza:

"nyíltan maguk közt" Most akkor vagy nyíltan vagy maguk közt.

A méhen kívüli terhességgel kapcsolatban meg nagyon nagyot tévedsz. Bármely esetben, amikor az anya életét veszélyezteti a terhesség, a katolikus egyház hivatalos etikai álláspontja szerint is engedélyezett az abortusz. A méhen kívüli terhesség pl egy ilyen alap eset. Vagy-vagy esetnél az anya és a család mérlegelhet, hogy mit választanak, egyértelműen a gyerek halála, vagy rizikó, hogy életben marad-e az anya. Pl. rákos lesz a nő, és kihordja-e, ezzel esetleg lassítva a kezelést. Van, aki vállalta és belehalt, pl Gianna Beretta Molla vagy Chiara Corbelle, érdemes róluk olvasgatni, hogy mennyire nagyon kerek volt az ő életük, mennyire elfogadták, hogy életet adnak a gyermeküknek még akkor is, ha esetleg emiatt nem tudják már legyőzni a rákot. De nem kényszerítette őket senki erre a döntésre, egy pap sem.

2017. júl. 22. 17:25
 20/20 anonim ***** válasza:
Ha olvasni sem tudsz, miről akarsz velem beszélgetni? :)
2017. júl. 23. 18:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!