Mi a kulönbseg az eritreai ortodox es a magyar ortodox vallas között? Mik a szabalyaik?
vannak hitbeli tanítási különbségek is, de ezek bonyolultak és egy kívülálónak akadémikus kérdéseknek tűnnek, ezeket a szabályokat nem ez határozza meg, a legtöbb a keresztény felekezet aminek a nevében az van hogy "ortodox" teljesen egyet ért a lényegi dolgokat tekintve, de a legtöbb szokás is azonos, picit a helyi kultúrához alkalmazkodva, csak nincs fölöttük egy pápa vagy hasonló egyeduralkodó, néhány "ortodox" egyház azonban eltér a többitől, bár egy külső szemlélő még mindig nagyon hasonlónak látja őket, de ebbe nem érdemes msot belemenni mert hosszú történelmi okfejtés lenne
a többi meg "lényegi dolgot" nem érintő szokás, gyakran a társadalomban eleve elterjedt nézeteket tükrözik, Magyarországon is van aki nem iszik és nem dohányzik mert ezt tarja helyesnek ,de eltűri, hogy más nem úgy gondolkodik mint ő
az ortodoxoknál, ha ugyan ez teljesen ugyan az a felekezet, mégis vannak néha szemléletbeli különbségek, az oroszoknál pl a pap nagyon komoly tekintélyszemély, a görögöknél ellenkezőleg, ott "vegyül a néppel" és még rengeteg példát lehetne hozni
Az eritreai egyház szervezetileg csak a 20. században vált el az egyiptomi kopt ortodox egyháztól, nagyjából akkor, amikor az etiópiai ortodox egyház is.
A templomi szertartásukban azt az alexandriai kopt rítus követik, aminek Szent Márk evangelista rakta le az alapjait.
A paraliturgikus gyakorlatban viszont sok a koptoktól különböző, jellegzetesen helyi elem. A YouTube-on érdemes rákeresni, sok jó anyag van fönt. (De az etióp ortodoxokra keress rá. Ugyanaz, mint az eritreai, csak több lesz a találat.)
A teológiája ugyanaz az összes ortodox egyháznak. A templomi szertartásrendek is csak minimálisan különböznek egymástól. Eltérőek lehetnek viszont a templomon kívüli hitélet helyi hagyományai, ahogyan előttem is írják.
"40 napig nem ehetnek húst tojást fehérjéket"
Ez minden ortodox egyházban így van, persze indokolt esetben lehet enyhíteni a szabályokon.
"Az együttlétet a párjával csak esküvő után teheti meg tehát esküvő előtt nem lehet közöttük semmi"
Elvileg ez is így van, nem csak minden ortodox, de minden keresztény egyházban is. Megint más kérdés, hogy ezt ki mennyire tartja meg.
"sőt ha mar gyermekeik vannak el sem válhatnak"
Az itteni ortodox egyházakban is van válás, de csak nagyon-nagyon-nagyon indokolt esetben. És csak egyszer lehet újra házasodni, utána már nincs válás. Az hogy van-e gyerek, az közvetlenül nem szempont, de nyilván figyelembe veszik ezt is a többi körülménnyel együtt.
"ezek mellett nem fogyaszthatnak alkoholt nem dohányozhatnak" - A dohányzás itt sem javasolt, ha nem is bűnnek, de jellemhibának számít, viszont tényleg nincsen megtiltva. Alkoholt fogyasztani a böjtöket leszámítva szabad, persze csak mértékkel.
Hu nagyon szepen koszonom elozo valaszolo!
Tehat a kereszteny vallasban itthon is megvannak ezek a szabalyok?
Pl hogy szuzon lehet csak meghazasodni stb? Mi ezeknek a szabalyoknak a lenyege? Tehat miert jobb ugy meghazasodni pl, hogy elotte meg egy csok sem tortent meg a jovendobelivel?
Erdekes mert sok muszlim vallasu baratom van es Nekik is szinte ugyanezek a szabalyaik vannak, csak nem nagyon vilagos miert jo ez.
A bojtot azzal magyaraztak, hogy onuralmat tanulnak vele megertik a szegenyeket akiknek nincs mit enni stb. De a tobbire nem jottem meg nagyon ra :) tehat a magyar keresztenysegben is ezek lennenek a szabalyok? Csak gondolom nem tartjak be.
Koszonom elore is a valaszod :)
a böjt azért ennél jóval több, ha valaki csak az önsanyargatást látja bene akkor nem is érdemes csinálni
a kereszténység inkáb irányelvekből áll mint kokrét szabályokból, ez egyszerre jó és rossz, mert így nem lehet olyan szabályokat hozni, hogy pl "50 lépést menni már bűn, akkor 49-et megyek, és minden frankó" viszont így könnyebb kijátszani is "ez még nem bűn"
illetve sok esetben a motiváció számít, azonos cselekedet így lehet akár egyik esetben bűn a másikban erény
csak a házasság előtti szex tiltott, más dolgokat lehet, persze hogy ezt ki menyire tartja be az más kérdés, ha pl a menyasszonyoddal szexelsz akit a következő fél évben elveszel senki nem fog pattogni, ha csak úgy egy buliban valakit megraksz az nyilván kicsapja a biztosítékot, nem kell kereszténynek lenni, hogy megértsd mi az oka, persze általában ez szóba sem kerül, mert a szexualitás azért egy magán jellegű dolog, nem keresztény embert em illik megkérdezni ilyesmiről
alkoholt inni és dohányozniés bármi egyéb: csak az alapvető ésszerűség szabályozza, a dohányzás káros, károsítja a környezeted egészségét is, és rengeteg pénzt visz el, nyilván ellenjavallott, de senkit nem fognak csesztetni érte, ugyan így az alkohol
nem kell nagy dongokra gondolni, csak egy alapvetően ésszerű és viszonylag konzervatívabb gondolkodásmódot kell elsajátítani annak aki keresztény akar lenni, bár ki tudja, lehet hogy valakinek tragédia, hogy nem kefélhet össze vissza, nekem ateistaként is taszító volt az ilyesmi
elmentem egyszer templomba kíváncsiságból, érdekesnek találtam úgyhogym egint elmentem, majd harmadszor is és így továb, sokmindent nem értettem, úgyhogy hazafelé odamentem pár archoz akiket láttam hogy a temlomban voltak ők is, és megkértem hogy magyarázzák el, persze sokat vitatkoztam is velük, már aki jobban ráért, gyakran volt h hosszabb beszélgetés közben meghívtak magukhoz, vagy egy közeli sörözőben inni egy pohárral
mindig felolvastak néhány részt a Bibliából (ez a könyv a kereszténység legfontosabb iratait tartalmazza) én meg felírtam mindig hogy melyik részt (azt előtte elmondják) és otthon újra elolvastam egy e-könyv bibliából, majd csak úgy is elkezdtem olvasni
sok olyan részt olvastam amiben Isten a kételkedő de azért nyitt embernek segített, szóval imádkoztam egyet, hogy ha kajak van Isten akkor segítsem rájönni hogy van, nemsokára tényleg úgy éreztem Isten válaszol, meglehetősen nyíltan, de féltem ,hogy esetleg én magyarázom bele ,szóval még sok idő eltelt mire hívő lettem
közben egyre jobban megismertem a keresztények gondolkodását és elveit, sok esetben már korábban is hasonlóan gondolkoztam, más esetekben pedig meggyőzőnek találtam ezeket a dolgokat és egyre inkáb úgy éreztem ez egy sokkal magasabb rendű életforma mint amit épp gyakorlok, és szeretnék én is így élni, és mivel a töri a hobbim tudom ,hogy a kereszténység ellentétben a sokféle "világjobbító" eszmével valóban sokat elért, és működik, szóval "kipróbált módszer"
a szabályokat, már azt a keveset ami ilyen kézzelfoghatóan van igyekszem betartani, nem mondom hogy mindig minden körülmények között sikerül
én a böjtöt másképp csinálom mint mások, más dolgokról mondok le, mert erőemelő vagyok, és úgy ahogy van derékbetörné a sportolásomat ha kiesne az étrendemből a hús, másrészt a böjtben nem csak nemcsinálni hanem csinálni is lehet dolgokat, tavaj pl minden nap vittem egy adag főtt ételt a hajléktalanoknak, és minden nap elolvastam/meghallgattam egy prédikációt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!