Románia magyar lakta területein nincsenek ortodox templomok vagy csak az én figyelmem kerülte el? (Máshol állítólag gomba mód sok van)
de ez miért baj? tudom, hogy romániában ez nemzetiségi kérdés is, illetve sok atrocitás érte az ortodox és görög-katolikus magyarokat a rómaikatolikus illetve református magyaroktól ezért sokan áttértek
de úgy önmagában az ,hogy van ortodox templom is az miért baj?
Egész Erdély zsúfolásig van tömve ortodox templomokkal, szinte minden faluban van egy.
Hogy miért baj?
- teljesen felesleges költekezés (olyan falvakban is hatalmas templomokat építenek, ahol nincsenek is ortodox hívők)
- etnikai nyomásgyakorlás része, ugyanolyan, mint a minden sarokra kitűzött román zászló: nehogy ki tudjon menni az ember a sarokra anélkül, hogy valami emlékeztetné rá, hogy Romániában van. Ennek része a monumentalizmus is: az ortodox templomnak mindig nagyobbnak kell lennie a körülötte lévő többi templomnál.
- sok helyen (pl. Torockó) teljesen stílusidegen templomokat építenek, műemlék városrészekbe vagy falvak képébe nem illeszkedő épületeket húznak fel.
Persze ezek nem vallási kérdések - nyilvánvalóan önmagában az ortodox vallással, vagy az ortodox templomokkal nincs semmi baj olyan helyeken, ahol ortodox hívek is vannak - a templom méretének megfelelő létszámban. De Erdélyben messze nem ez a helyzet.
Kedves kerdezo !!
Nincsenek ortodox magyarok, hacsak nem mix hazassagbol valok, viszont vannak roman ortodox templomok ami normalis hisz a romanok nagyresze ortodox vallasu. A figyelmedet valoban elkerulte mert tobbsegben magyar lakta teruleteken is vannak ortodox templomok.
utóbbi téved vannak ortodox magyarok ,régen sokan voltak, de az etnikai okból sokan más felekezethez tértek illetve görögkatolikusok lettek aztán mikor a görögkatolikusoat igyekeztek újra ortodoxxá tenni sokan inkább átmentek rómainak semhogy "románokká legyenek" mások ellenben lettek ortodoxok, igaz kevesen
másodiknak köszönöm a választ :)
Én sem tapasztaltam azt, hogy annyira be lenne zsúfolva Erdély ortodox templomokkal, mint ahogy azt MO-n terjesztik.
Nem kétlem, hogy van itt-ott egy-egy indoktalan templomépítés, de például Csíkszeredán, ahol több ezer román is él, sokáig kellett keresnünk, amíg találtunk egy ortodox templomot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!