Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen protestáns könyvek...

Milyen protestáns könyvek vannak (amiben áttérnek katolikusok protestáns vallásra)?

Figyelt kérdés
Scott és Kimberly Hahn - Minden érv Rómába vezet (Hogyan lettünk katolikusok?) Ilyenekre gondolok, csak ellenkező esetben. Úgy, hogy nem protestáns tér át katolikusra. Jómagam református vagyok, fogjuk rá, hogy katolikus-ellenes, de katolikus iskolába járok. A minap a lelki vezető pedig ezt a könyvet nyomta a kezembe, hogy olvassam el. Valamilyen szinten jobban megértem így a katolikusokat, de érdekelne ellenkező eset is könyvben, amikor a katolikusok térnek át...valaki tudna ajánlani 1-2-t?

2015. nov. 7. 22:04
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

#5 A hit gyülekezete az nem jehova?

#6 Nem akarsz róla egy könyvet írni? Én tuti ott leszek az elsők között, akik megveszik és elolvassák...:D

#9 Nem hiszem, hogy ellentmondás lenne...én is elolvastam a Bibliát, sok ellentmondás van benne a katolikus egyházzal szemben. Ezért nem vágom annyira ezt a könyvet, amit most olvastam el. Nem sok dologgal értek benne egyet. A reformáció ünnepén az egyik lelkész pont erről prédikált, idézek neked belőle pár dolgot:

"Egy az Isten és egy a közbenjáró Isten és az emberek között, egyedül Jézus Krisztus. Mert nem adatott az embereknek az ég alatt más név, amely által megtarttathatnak, csak a Jézus Krisztus neve."

Az akkori egyház nagyon hangsúlyozta, hogy a hívők jócselekedetei érdemszerző jelentőségűek, mert az Isten kegyelmét ki kell érdemelnie a hívőnek. És mit mond ezzel szemben a Biblia? ’Hiszen kegyelemből tartattok meg hit által és ez nem tőletek van, Isten ajándéka ez. Nem cselekedetekből, hogy senki ne dicsekedjék, mert az Ő alkotása vagyunk, teremtettvén általa jó cselekedetekre, amelyeket Isten elkészített az övéinek, hogy azokban járjon.’ – írja az Efézusi levél."

"Nem tanácsos összekeverni a dolgokat, hogy is-is. Hogy egy kicsi Krisztus, egy kicsit a szentek. Egy kicsit Jézus Krisztus, meg azért egy kicsit Mária is besegít neki. Nem lehet összekeverni ezeket a dolgokat. Nincs is-is, azt mondja az ige."

2015. nov. 14. 19:30
 12/15 Clark Kent.. ***** válasza:

@Kérdező

A katolikus és protestáns szemlélet közt ott a különbség, hogy míg a előbbi elfogadja a Biblia mellett a hagyományt is, a protestantizmus nem. Most nem akarok belemenni abba, hogy melyik a helyes, és melyik nem.

Egyébként meg protestánsok sem mind egyformák. A normális protestánsokkal (pl a reformátusokkal) semmi gond nincs, de például, ami a karizmatikusoknál zajlik, az kész cirkusz. Nem mindegy tehát, hogy ki melyik protestáns felekezetbe tér át.

Egyébként ha ebben a témában akarsz könyvet, akkor Luther írásait ajánlom.

2015. nov. 14. 22:58
 13/15 A kérdező kommentje:

A hagyomány az pontosan mit jelent a katolikusoknál? Azt sosem értettem rendesen.

Van több különbség is a protestáns és a katolikus vallás között...amint idéztem is, az is-is és a csak között. Míg csak a Biblia és csak a hit üdvözít, a katolikusoknál az Egyház, Biblia van és jó cselekedet + hit, valamint ott vannak a szentek, a Mária tisztelet, és a reformáció merte kimondani, hogy CSAK Jézus Krisztus, mert egyedül Ő az út az Istenhez.

Még a kérdésben írtam, hogy katolikus iskolába járok. Itt sok mindenben megnyilvánul, hogy szinte emberszámba sem vesznek minket a vallás miatt...most lehet jönni azzal, hogy miért jöttem ebbe az iskolába, de az már túl személyes lenne. A lényeg, hogy az itteni római pap szerint ez a "buta katolikus" kategória és nem kell rájuk hallgatni. Noha róla is tudni kell, hogy itt-ott leszólja a másik vallást, de nekem a szemembe azt mondta, hogy nem ott fog eldőlni a dolog, hogy ki katolikus, ki protestáns. Hanem ott, hogy ki mennyire ragaszkodik Jézushoz és a hitéhez. Ebben igazat adok neki...de itt azért a tanárok többsége is képes kivételezni emberekkel vallási nézetek alapján.

2015. nov. 14. 23:28
 14/15 Clark Kent.. ***** válasza:
A hagyomány az Egyházban kialakult szenthagyományt jelenti. Lényegében ez az egy különbség van, mert ezen alapul a többi különbség is.
2015. nov. 15. 01:38
 15/15 A kérdező kommentje:
De az micsoda pontosan?
2015. nov. 15. 11:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!