Fel szeretném venni a zsidó vallást, de félek a megkülönböztetésektől, véleményektől. Valaki leírja őszintén a véleményét? Bővebben lent.17/F
17 éves fiú vagyok, nincsenek zsidó felmenőim (legalább is egyenes ágon), a régi emlékeim miatt kötődöm ennyire ehhez, ugyanis a régi szomszédaink vallásos zsidók voltak, nagyon kedveltem őket, a velem egyidős fiukkal legjobb barátok voltunk. Természetesen nem csak ez az oka, rengeteget olvastam erről az egészről, komolyan veszem.
Már több éve teljesen biztos vagyok a dologban, nem szeretném, ha bárki is komolytalannak tekintené a témát, mert valóban nem az.
Viszont egy dolog frusztrál. Az ismerőseim véleménye nem érdekel, mert nem "hirdetném", viszont az igen, hogy az "eredeti" zsidó származású/vallású emberek mit gondolnának rólam, hogy betérek, mikor csak egy egyszerű "gój" vagyok.
Gondolom konzultálnom kell egy rabbival, de rettegek, hogy minden jó akarat ellenére rám ott senki sem fog úgy tekinteni mint egy zsidóra, ami teljesen jogos.
Most mit tehetnék? Vagy várjak pár évet és külföldön térjek be? (Azért mert kínosnak érzem, hogy csak betérő vagyok.)
Még egy fontos: Ha külföldön térnék be, és visszajövök Magyarországra, és hitközösségbe járok, akkor ki fog derülni, hogy betérő vagyok? Mármint a papírok alapján, nem tudom, hogy meg kell-e mutatni.
Vagy ha csak szimplán elkezdenék Istentiszteletekre járni, akkor megkérdeznék, hogy zsidó vagyok-e, vagy ez nem mérvadó és anélkül beolvadhatnék, hogy kiderülne?
Elsősorban zsidók (ŐSZINTE ÉS KRITIKUS) véleménye érdekelne, de bárki írhat, nagyon-nagyon fontos és érdekel bármilyen és bármennyi vélemény bármikor.
Előre is nagyon szépen köszönöm! :)
Én úgy tudom, hogy a zsidó vallást nem lehet felvenni, csak születni lehet bele. De biztos nem vagyok benne 100%-ig.
Kérdezted már erről rabbit?
Ha csatlakozni akarsz akkor a reform agazathoz csatlakozz, ott abszolut nem erdekel senkit hogy honnan jottel.
A reformban van noi rabbi ( Rabbi Tracy Klirs of New York )nemek kozti teljes egyenjogusag , es a tradiciokra is magasrol futyulnek tekintve hogy a modern nyugati vilag ertekrendjehez es eletvitelehez igazitottak az egesz judaizmust.
" minden jó akarat ellenére rám ott senki sem fog úgy tekinteni mint egy zsidóra"
dehogynem
A Haredim-nel nem is probalkoznek a helyedben :)
Ha zsidosagra akarsz atterni ahogy mondtad komolyan veszed akkor orthodoxon terjel ne mert a reform atterest/neolog atterest nem Torah szerint van es nem mindenki fogadja el.
Amugy csak hogh tudd az atteres egy nagyon nagyon komplikalt ugy es szerintem kulfoldon konyebb, azert komplikalt es nehez mert vannak akik nem komolyan vennek az atterest vagy csak azert akatrnak atterni mert baratjuk az... Ami lathatoan nem a te okod.
Ha valaki rendesen, teljesen betert akkor 100% zsido ugyanugy mint barki aki zsidonak szuletett.
Amugy az egyik orthodox chabad rabbi egy betert, es 2 hires, fontos rabbi a zsido tortenelemben az betert.
Nem, ha betertel rendesen akkor egyaltalan nem jogos hogyha nem ugy tekintenek rad mint egy 100% zsido.
Ez egy vallasos zsidotol.
Nem különböztetik meg a betérteket a nem betértekről, erre szigorú szabály is van. A papírokat sem kérik sehol, max. lehet, hogy az ortodoxoknál.
Radnóti Zoltánt én is ajánlom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!