Zsidó vallású embereknek szeretnék feltenni 5 kérdést?
Nem vagyok zsidó,csak kíváncsi ember :)
De bocsánatot szeretnék kérni,ha olyan kérdést teszek fel,ami esetleg a tudatlanságom miatt megbántanálak benneteket :/
Előre is köszönöm a válaszaitokat :)
1.Mi számotokra mi a legfontosabb az életben?
2.Segítetek-e nem zsidó vallású embereken?
3.Isten örök életet igért mindenkinek?
3.Hisztek-e,hogy a prófétáitok az Ószövetségben,Isten üzenetét közvetítték számotokra?
5.Létezik/létezett-e az ismereteitek alapján a Messiás?
Egy kis pontosítás:
A zsidók számára nincs olyan, hogy "Ószövetség". Az héber Biblia, vagy Tanak.
(Nem vagyok zsidó)
Aham :) akkor Héber Biblia :)
Már este van és látom az első kérdés szinte értelmetlen xD
Első "Mi" nem kell oda
Szia! Eloszor az egyszerubb kerdesekkel kezdenek.
2.) Ha van ra igeny, es lehetoseg, akkor termeszetesen.
4.) Igen.
3.) I.ten senkinek nem igert orok eletet. Azt igerte, hogy a Messias eljovetelevel feltamadnak a halottak, es minden ember folott erdemei alapjan itelet lesz mondva. Aki arra erdemes, annak egy uj kor kezdodik a foldon, aki nem, az megszunik letezni. Ez vallastol fuggetlenul minden emberre vonatkozik.
5.) Mi vallasos zsidok hiszunk a Messias eljoveteleben. Vannak kevesbe mainstream iranyzatok, akik szerint minden generacioban megszuletik a Messias, de csak akkor fogja felfedni magat, ha arra az emberiseg megerett. Ezen kivul vannak u.n. messiashivo zsidok, akik Jezust tekintik Messiasnak, es a masodik eljovetelet varjak.
1.) Ez egy nagyon nehez kerdes, amire en nem tudok egyertelmu valaszt adni. Kozhelyeket persze felhozhatok, mint peldaul a tisztesseges, masok szamara peldamutato elet, a raszolulok segitese, stb... Konkret valaszt erre a kerdesre akkor tudnek adni, ha ismernem az eletem pontos, szemelyesen ramszabott ertelmet, de ezt egyelore meg keresem.
Remelem azert tudtam valamit segiteni! :)
Köszönöm a válaszod :)
-Csak még annyi hogy Isten nevét azért írtad úgy,hogy I.ten,mert az Úr nevét félve sem szabad kimondani,annyira szent? :) még imában sem?
Héberül melyik nevét használjátok?, mert sok kifejezés található héber Bibliában
Pl:Eljón,Saddáj,Addónáj,Él,Jahve...
Bocsánatha rosszul írtam le ezeket :/
Jaj.igen sajnos elírtam az egyik a kérdésnek a számát :/
Hello!
1. Szerintem ezt lehetetlen megválaszolni.
2. Természetesen igen.
3. Ebben egyetértek a 3-as véleményével (legalábbis az első mondatával).
4. Ezt a kérdést sajna nem nagyon értem... :/
5. Én személy szerint nem hiszek Messiásban. Mondjuk igazából ez a kérdés sosem volt "tiszta" a zsidóságban. Vannak olyan zsidók akik úgy gondolják ,hogy a Messiás még nem jött el és Dávid király (דוד המלך) leszármazottja lesz. Vannak olyan zsidók akik Jézusban hisznek és vannak olyanok akik egy Sábbátáj Cví nevezetű "rabbiba" (*szekta vezetőbe) hisznek.
Szóval egy szóval nem hiszek Messiásba ,de természetesen tiszteletbe tartom. (kivéve Sábbátáj Cvít)
+1. Hásem (A Név)
Üdv!
1, az mindenkinek mas lesz.
Haszid tanitasok szerint az elet celja hogy a fizikai targyakat csereljuk jova/szente ugy hogy jo tetteket csinaljunk vele, a vilagot Isten 'hazanak' csinalni az altal hogy jot teszunk ebben a vilagban es a fizikai dolgokat szentte tesszuk. (pl penzt szegenynek adni aldast modani az etelre segiteni valakin...)
Gondolom sok embernek a csaladja.
2, persze, ha segithetuk valain segitunk neki ha zsido ha nem
Amugy van egy kulon 'micva' (parancsolat) hogy kell csinalni egy 'kidus Hashem't Isten nevet szentelni, (a nepek kozott vagy ma zsidok kozot akik nem vallasosak) es az azzal jon hogy vigyazni kell hogy amenyire lehet tiszteljuk a kulturat ahol lakunk, es az embereket ptt es segitsunk amennyire lehet embereken es ezt nagyon komolyan veszik/veszuk. Mint zsido iskolakban ha valaki hangoskodik az utcan az egyik osztalytarsa azonal ranez es mondja nagyon komolyan hogy 'chilul hashem' (a kidus Hashem ellentete) es a masik rogton csondbe marad :)
3, nem tudom mire gondolsz.
Van a 'gan eden' (eden kertje-meny) ami amugy teljesen mas mint ahogy keresztenyek elkepzelik vagy a vilag elkepzeli
Esvan a meshiasi idoszak ahol orok elet lesz (mert nem lesz semmi rosz vafmgy negativ es halal sem lesz.
Az elsore nem, azt meg kell erdemelni.
A masodikra igen amikor a mesiash ejon az osszes jo ember elni fog es a gonosz meg nem ( a gonosz az az aki a 7 noahita torvenyt nem tartotta pl olt rabolt...)
4, elsosorban nekunk nincsen oszovetseg mert nincs ujszovetseg, az a Torah/Biblia Tanach.
Igen
5, igen.
Tobi Hurwitz válasza teljes és pontos.
"Isten nevét azért írtad úgy"
I-ten-MIÉRT HAGYJUK KI AZ „S”-T AZ I-TEN SZÓBÓL? - [link]
"Héberül melyik nevét használjátok?"
Mint 10-25 09:43 is írta: HáSém (A Név), ezenkívül: Ha Qudajs, boruch Hu ( A Szent, áldott Õ ), hogy áldott Õ, azt HáSém után is hozzátesszük.
++++
"Vannak olyan zsidók akik Jézusban hisznek és vannak olyanok akik egy Sábbátáj Cví nevezetű "rabbiban" "
Ezek lehetnek "zsidó származásuak", etnikailag zsidók, de nem zsidó vallásuak, mert a zsidó vallás szerinti Messiásnak egyik sem felel meg.
Nneddudgi
Meging pontos valasz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!