Kinek mit jelent nisszan hó 14? milyen események történtek ekkor a biblia szerint?
Az Úr Vacsorája az évenként megünnepelt zsidó pászka napján lett bevezetve. Jehova Tanúi az Emlékünnepet az első században használatos zsidó naptár szerinti niszán hó 14-én, naplemente után tartják. A zsidók naplementétől a következő naplementéig számítják a napot.
Ezért JÉzus ugyanazon a zsidó naptári napon halt meg, amelyen az Emlékünnepet bevezette - ezt mondva: Ezentúl ezt cselekedjétek a rólam való megemlékezésül (Luk 22:19), vagy ahogy a Károli adja vissza: "ezt cselekedjétek az én emlékezetemre".
A niszán hó a tavaszi napéjegyenlőséghez legközelebb eső, Jeruzsálemben megfigyelhető újhold után következő naplementével kezdődik. Az Emlékünnep időpontja mindig 14 nappal ezután van.
Így előfordulhat, hogy az Emlékünnep napja nem mindig azonos azzal a nappal, amelyen napjainkban a zsidók a pászkát ünneplik. Miért? Mivel a naptári hónapjaik kezdetét az újhold csillagászatilag kiszámított időpontja szerint határozzák meg, és nem az újhold Jeruzsálem feletti megjelenése alapján, amiből 18-30 órás elétérés adódhat. Ezenkívül a legtöbb zsidó ma niszán 15-én ünnepli meg a pászkát, és nem 14-én, mint Jézus tette a Mózesi törvénnyel összhangban.
Remélem, nem túl hosszú, és érthető volt a válaszom. Igyekeztem részleteiben leírni, hogy aki kíváncsi, hogy miért akkor, annak pontos választ tudjak adni.
Jó látom megint bemásoltad az Őrtornyot, ami felesleges volt... ugyan miért kéne zsidó naptár szerint megünnepelni a húsvétot? Hogy ebbe is máshoz cselekedjetek, mint a keresztények?
Na, az ilyenekért vagytok ti szőrszálhasogató, gyűlölködő, farizeusi álkeresztények...
Kedves kérdező! a te Bibliádban nincs benne Jézusnak az a határozott kijelentése, mi szerint: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön. Mi ezen az érthetetlen? Ha Jézusnak adatott minden hatalom a földön is, akkor hogy lehetne az a sátáné? A sátán nagyon szeretné elhitetni mindenkivel, hogy ő az úr a földön, de ezt a keresztyénekkel nem fogja megetetni. Úgy látszik jehova tanuival több sikere van.
A kérdésed meg annyira provokatív, hogy válaszra se méltatom.
A Jézusba vetett hit reményt ad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!