Református, evangélikus vallásról mesélne valaki?
Nem egészen értem ezt az egész helyzeted.
Nem vagy jártas a vallási kérdésekben, nincs saját meggyőződésed de a gyerekedet meg akarod keresztelni, ki tudja milyen felszínes információk alapján.
Szerinted ez így jó? Szerinted erről kell szóljon ez az egész?
szerintem inkáb evangélikus legyél, mert a reformátusság a másik szélsőség, sok pozitív dolog van azért a katolicizmusban, ezeket az evangélikusok emgtartották, illetve az egyénre bízták, pl gyónhatsz ha akarsz és építőnek találod, de nem vagy rá kötelezve
abból a szempontból is jobb lehet neked, hogy kevésbé merev, szigorú és "szürke"
és akkor még nem is beszéltünk olyanokról h pl eleve elrendelés
mielőt részrehajlással vádolnának, én református vagyok :)
1-es vagyok. Nem kiosztásnak szántam, hanem kérdésnek.
Az is érdekelne, hogy a tizenakárhány bejegyzett keresztény felekezet, és a több száz be nem jegyzett gyülekezet közül miért pont ebben a háromban (illetve csak kettőben) gondolkodsz?
Miért nem a koptok, ortodoxok, baptisták, metodisták, nazarénusok vagy a többiek jutottak eszedbe?
Ezeket is jól ismered? Vagy ezeket ismeretlenül zártad ki eleve a pakliból?
Tényleg érdekel.
1-es, megmondom őszintén, hogy nem is kerestem azok után. Református és Evangélikus ismerősöm van. Evangélikusnál tudom, hogy elfogadják a katolikus kereszteltséget is és nem szükséges az átkeresztelkedés. Legalábbis a lelkész ezt mondta.
Másik hozzászólásra. A gyereknek, ha nem mesélsz Istenről nem ismerteted vele a történeteit sosem ismerné meg és ha nem ismeri, hogyan legyen benne hit!?
Nem hiszem, hogy Istenhez a templomba kellene mennem gyónni, hogy a pap közvetítsen. Szerintem Isten mindenhol ott van és bármikor meghallgat.
A különböző felekezetek erőszakosságáról annyit mondanék, hogy oda-vissza ment a buli... Nincs értelme 500 évvel ezelőtti vallásháborúkat felemlegetni.
Mindenki másként éli meg a hitét. Én református vagyok és erősen fontolgatom hogy áttérek a katolikus hitre. Úgy vettem észere, hogy a reformátusoknál még a lelkész sem veszi komolyan azt, amit csinál. A teljes vallásgyakorlás puszta formalitás, a hited megélésével kapcsolatban pedig magadra hagynak. Én ezt tapasztaltam.
A predestináció tant illetően attól tartok, hogy nem vagy egészen képben. Itt arról van szó, hogy előre el van rendelve, hogy üdvözülsz vagy elkárhozol és teljesen mindegy, hogy mire törekszel vagy hogyan élsz. Ez messze nem az a tipikus "a sorsunk meg van írva" jellegű elmélet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!