Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Református, evangélikus...

Református, evangélikus vallásról mesélne valaki?

Figyelt kérdés
Sziasztok!Elég megosztó kérdésem van.Nos katolikus az egész család generáció óta. De nem szeretem ezt a vallást,nem értek egyet az alapjával sem a múltbéli erőszakosságával.A gyerek keresztelve sincs még, de pl én sem akarom ezt a vallást még magamnak sem. Református és evangélikus vallás közt gondolkozom. Ebben kérnék segítséget, olvastam mindkettő vallásról, de aki benne van többet tudna mesélni. :)

2015. aug. 26. 10:33
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Nem egészen értem ezt az egész helyzeted.

Nem vagy jártas a vallási kérdésekben, nincs saját meggyőződésed de a gyerekedet meg akarod keresztelni, ki tudja milyen felszínes információk alapján.

Szerinted ez így jó? Szerinted erről kell szóljon ez az egész?

2015. aug. 26. 10:46
 2/16 anonim ***** válasza:
Akkor evangélikusra kereszteld. Az jobb.
2015. aug. 26. 10:53
 3/16 A kérdező kommentje:
Gondoltam egyből kiosztás kapok. Hitet adok a gyerekemnek igen, mert ebben a világban szüksége lesz rá és bízom benne; ezáltal jobb emberré válik. Katolikust teljes mértékben ismerem. Másik két vallásról is olvastam. A reformátusban a sorsba vetett hit része tetszik. Az evangélikus vallás a közvetlensége miatt szimpatikus.
2015. aug. 26. 11:22
 4/16 anonim ***** válasza:

szerintem inkáb evangélikus legyél, mert a reformátusság a másik szélsőség, sok pozitív dolog van azért a katolicizmusban, ezeket az evangélikusok emgtartották, illetve az egyénre bízták, pl gyónhatsz ha akarsz és építőnek találod, de nem vagy rá kötelezve

abból a szempontból is jobb lehet neked, hogy kevésbé merev, szigorú és "szürke"

és akkor még nem is beszéltünk olyanokról h pl eleve elrendelés

mielőt részrehajlással vádolnának, én református vagyok :)

2015. aug. 26. 11:46
 5/16 anonim ***** válasza:
Te nem adhatsz hitet a gyerekednek, mert azt Isten adja és neked sincs. Előbb imádkozz azért, hogy Isten megismertesse magát veled, hogy ő magát megismerd, majd imádkozz azért, hogy a gyermeked is megismerhesse.
2015. aug. 26. 11:55
 6/16 anonim ***** válasza:

1-es vagyok. Nem kiosztásnak szántam, hanem kérdésnek.

Az is érdekelne, hogy a tizenakárhány bejegyzett keresztény felekezet, és a több száz be nem jegyzett gyülekezet közül miért pont ebben a háromban (illetve csak kettőben) gondolkodsz?

Miért nem a koptok, ortodoxok, baptisták, metodisták, nazarénusok vagy a többiek jutottak eszedbe?

Ezeket is jól ismered? Vagy ezeket ismeretlenül zártad ki eleve a pakliból?

Tényleg érdekel.

2015. aug. 26. 15:27
 7/16 A kérdező kommentje:

1-es, megmondom őszintén, hogy nem is kerestem azok után. Református és Evangélikus ismerősöm van. Evangélikusnál tudom, hogy elfogadják a katolikus kereszteltséget is és nem szükséges az átkeresztelkedés. Legalábbis a lelkész ezt mondta.

Másik hozzászólásra. A gyereknek, ha nem mesélsz Istenről nem ismerteted vele a történeteit sosem ismerné meg és ha nem ismeri, hogyan legyen benne hit!?

Nem hiszem, hogy Istenhez a templomba kellene mennem gyónni, hogy a pap közvetítsen. Szerintem Isten mindenhol ott van és bármikor meghallgat.

2015. aug. 26. 15:33
 8/16 anonim ***** válasza:

A különböző felekezetek erőszakosságáról annyit mondanék, hogy oda-vissza ment a buli... Nincs értelme 500 évvel ezelőtti vallásháborúkat felemlegetni.

Mindenki másként éli meg a hitét. Én református vagyok és erősen fontolgatom hogy áttérek a katolikus hitre. Úgy vettem észere, hogy a reformátusoknál még a lelkész sem veszi komolyan azt, amit csinál. A teljes vallásgyakorlás puszta formalitás, a hited megélésével kapcsolatban pedig magadra hagynak. Én ezt tapasztaltam.

A predestináció tant illetően attól tartok, hogy nem vagy egészen képben. Itt arról van szó, hogy előre el van rendelve, hogy üdvözülsz vagy elkárhozol és teljesen mindegy, hogy mire törekszel vagy hogyan élsz. Ez messze nem az a tipikus "a sorsunk meg van írva" jellegű elmélet.

2015. aug. 26. 17:28
 9/16 A kérdező kommentje:
8-as köszönöm pont ilyesmi választ vártam, amiből megtudok valamit. Sajna nálunk is ez a helyzet katolikusoknál. Persze ez gyülekezetre válogatja biztosan. Mindenhol más.
2015. aug. 26. 18:43
 10/16 anonim ***** válasza:
Kálvin szerencsétlen predestináció tanát meghaladták már a refik is. Végül is az minden szellemi realizációt elvett az embertől, teljesen rossz. Kérdező, valóban elfogadják egymás keresztelését a kat. és az evang. (a ref-t nem) Ez azért jó, mert ha felnő, maga is dönthet egy-két dologban ez ügyben. Pl a XX.-sz legnagyobb gondolkodója aki evangélikus lelkész családba született -élete végén katolizált (Hamvas) -mert a szellemi realizáció jobban megmaradt ott (bár tagadhatatlan, mind dekadens, de még mindig mindegyik milliószor szellemibb a mcdonalds-bank hitnél:)) A görög katolikust is elfogadják - ha részt veszel egy ilyen szertartáson, meglepődhetsz, mennyire szép, milyen jó ritmusa van, és mennyire közel van a tradicionális szemlélethez.
2015. aug. 26. 21:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!