Keresztények! Mit gondoltok a karizmákról?
Sziasztok! Már egy ideje nagyon megfogott ez a 'karizmás' dolog, annak ellenére, hogy nem járok karizmatikus gyülekezetbe (ezen légyszi ne akadjunk fenn). :)
Szóval ugye ezek az adottságok Istentől vannak. Én mondjuk magas 'intuíciós' képességet vettem észre egy barátommal, aminek nagyon örülünk, és imádkozunk érte (főleg én), hogy Isten dicséretére/érdekeiért alkalmazhassuk.
Ha jól tudom ehhez hasonló karizmája volt Salamonnak (És az Isten adott bölcseséget Salamonnak és igen nagy értelmet... [1Kir 4:29a]
Szóval az ilyet hogy hasznosítsam/fejlesszem tovább?
És ha hasonlóan felfedeztétek a karizmátok, elmesélnétek, hogy micsoda/hogyan használjátok?
Köszönöm előre is! Az Úr áldjon benneteket!
Köszi a válaszokat, DE(!) én egyátalán nem kötődöm semmilyen spiritizmushoz, sátánhoz, ördöghöz, semmilyen gonoszhoz.
Lelkész szeretnék lenni, és minden áldott este imádkozom, hogy azzal a személyel, akivel ezt a dolgot felfedeztük, egymást építhessük/Istent szolgáljuk.
És nagyon szép, meg jó, hogy a veszélyekre hívjátok fel a figyelmem, de én a karizmák HASZNÁLATÁRÓL, és nem a veszélyeiről kérdeztem..
Erről már volt egy-két mondatom a lelkészemmel!
De tényleg köszönöm, figyelmesek vagytok!
Mindenkinek ment a zöld kéz!! :)
Jogos. Nagyon figyelmesen kell olvasni főleg az 1 Korintust, ragaszkodni kell Pál tanításaihoz.
Amúgy én is még kutatom a karizmákat, esetleg megoszthatnád, hogy Ti mire jutottatok a Lelkésszel. Sajnos azt nem tudom garantálni h senki nem fog belekötni, tehát megértem, ha itt nem részleteznéd:(
Fontos még a karizmákhoz, hogy sose felejtsük: Jézus minden. Jézus és a Szent Szellem indít minden munkára, ahogy anno a karizmákat is osztogatta. Arra vigyázni kell, hogy ne magunk válasszunk irányt, hanem hagyjuk, hogy a fej (Jézus) irányítsa a testét (minket). Nehogy így járjunk:
Máté
7,22 Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! [Luk. 13,25-27. 1 Kor. 13,1.2.] nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?
7,23 És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek [rész 25,41. 2 Tim. 2,19.] titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők.
Mindent a hit szabályai szerint kell teljesíteni, és szeretetben szolgálni.
Sok áldást kívánok a munkásságodra Jézusban!
Bocsánat, még valami. Karizmák/nyelveken szólás (halandzsa dologhoz!
A Máté 7.22 hivatkozását érdemes megnézni
7,22 Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! [Luk. 13,25-27. 1 Kor. 13,1.2.] nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?
Az egyik hivatkozás pont az 1 Kor 13.1-2
13,1 Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő ércz vagy pengő czimbalom.
13,2 És ha jövendőt [Mát. 7,22.] tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem [Mát. 17,20.] van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.
Óvatosan tehát a karizmákkal, főleg a pünkösdi típusúakkal. Az Ige és a hivatkozás önmagáért beszél!
Kérdező! Én is támogatnám azok táborát, akik veszélyre intenek. A jelenlegi lelki hozzáállásod az, ami miatt nem tanácsolom, hogy bármilyen szinten HASZNÁLD a karizmákat! Mert jelenleg nagy valószínűséggel úgy használnád, hoyg belefutsz a veszélyekbe!
Egy jó ideig tanulmányoztam a neokarizmatikusságot, és itt valóban annak a téves lelkiségnek a tömegméretűvé válásáról van szó, amit pl. a keleti keresztény szerzetesség már régóta ismer.
Ez a lelki nagyravágyás tulajdonképpen nem keresztény, hanem pogány okkult alapú! Azok képzelik el úgy, hoyg vannak erők, hősi képességek, amiket lehet fejleszteni az emberben. Simon mágus is hasonlóan tekintett az Apsotolok csodáira és azt hitte, ha fizet nekik, megtanulhatja ezt a képességet. Péter Apostol elég kemélnyen tette helyre. Erről az APCsel 8-ban olvashatsz.
A neokarizmatikusságról pedig pl. itt olvashtasz részletesebben, hogy miért káros ez a lelkiség és mi inkább a helyes lelkiség:
daypologetics.blog.hu/2014/08/15/a_neokarizmatikus_mozgalom
A lényeg az, hogy ha igazi keresztény akarsz lenni, akkor előbb szíved mélyéig lehatolva azt érezd át, hogy Te mennyi mindennel tartozol Istennek, és mennyire rászorulsz az ő bocsánatára. Annak a jele, hogy ezt átérezted az, hogy semmit nem kérsz tőle, se mágikus képességeket, se azt, hogy az embereknek hasznára válj (! bizony, mert jelenleg ezt is csak gőgből tennéd!), hanem csak az Ő bocsánatát. A hagyományos keresztény út (első körben alázattal keresel egy egyházközséget) vezet el a lelki nagyságra, más utakon az ördög "ajándékoz" meg - még ha úgy is tűnik, hogy jó dolgot kaptunk. De a blogbejegyzésben szerintem részletesen benne van szinte minden.
Szia Girgoy!
Olvasgatom a blogos írást, még csak a harmadánál tartok, de eddig egyetértek az íróval! Erre jutottam én is, nagyon hasznos az az írás! Köszi
Szia!
Itt van egy háromrészes szerintem alapos tanulmány. Baptista tehát nem vadkarizmatikus szerintem.
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!