Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A ti felekezetetekben hogyan...

A ti felekezetetekben hogyan zajlik a keresztelés?

Figyelt kérdés
Konkrétabban: Alámerítéssel, leöntéssel vagy mindegy? Hányszori leöntéssel/alámerítéssel: egyszeri vagy háromszori? Milyen szavak, imák kíséretében? Esetleg van-e valami egyéb jellegzetesség? Ki végzi (végezheti) a szertartást? Ja, és persze: melyik felekezethez tartoztok?

2015. aug. 7. 22:03
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

sajnálom, de a rólunk leírt adatok az egyén gondolkodása alapján született,

és mi nem eszméket követünk...

Bocsánat hogy nem írtam oda, elfelejtettem.

2015. aug. 8. 10:02
 12/18 anonim ***** válasza:

akkor kinyilatkoztatás, lényegtelen hogyan nevezzük, ami a lényeg, hogy jehova tanúi Krisztust pusztán egy angyalnak tartják a keresztényektől(féleértés ne essék jehova tanúi nem azok)eltérően

na de ne offoljuk szét a kérdést

pár szó a bemerítésről:

világszerte egyre több "leöntős" egyház is igyekszik ehhez viszatérni ha a körülmények adottak, mert az za eredetibb forma, ugyan akkor nem hőzöngenek úgy mint pl jehova tanúi

a leöntés egy korai(apostol tanítványának a tanítványa) püspök leveléből ered aki ezt ugyan csak mint végő megoldást javasolja, de teljesen érvényesnek tartja, hiszen itt nem az emberi cselekedet hanem annak a szándéka és Isten döntése a lényeg

2015. aug. 8. 11:34
 13/18 Lucifer vagyok válasza:
Fú nehéz kérdés. Kivesszük a rituális kelyhet, belekujjuk a sót és vizet ha van kedvünk elmossuk előtte oszt felkenjük magunkat...Merülni inkább tóba bakker ez kádba nem olyan jó...Spirituálisan kitisztitjuk a koszt az auránkból, izunk bort és páleszt a kehelyből és kész.
2015. aug. 8. 16:36
 14/18 anonim ***** válasza:

A Máté evangéliuma 28:18-20 szerint Jézus a mennybemenetele előtt azt mondta az apostoloknak, hogy: „Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.”

Aki tehát hozzánk jön, azzal tanulmányozzuk a Bibliát a kereszténység alapjairól, például arról is, hogy mit jelent Jézus tanítványának lenni, és ha ezután úgy dönt, elfogadja Urának Jézust az életében, akkor vízben alámerítéssel megkereszteljük. Bárki keresztelhet, aki Jézus tanítványa. Nincs arra külön parancs a Bibliában, hogy kötelezően kellene valamit mondani, de nálunk az a szokás, hogy azok, akik kapcsolatban voltak a keresztelendővel a tanulmányozás során, röviden megosztják az egész gyülekezettel (már akik jelen vannak) az élményeiket az új tanítványról, aztán aki kereszteli, felteszi neki a kérdést: "Mi az igaz hitvallásod?" Amire a válasz "Jézus az Úr!" Erre: "A hitvallásod alapján megkeresztellek az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében, megkapod bűneid bocsánatát, és a Szentlélek ajándékát." (Ez utóbbi mondat az Apostolok Cselekedetei 2:38-ból ered. Utána lehet nézni! Érdemes!)

A keresztelő azért bemerítéssel történik, mert a Biblia eredeti ógörög szövegében a "baptizo" = alámeríteni szó áll, valamint többek között a Rómaiak levele 6:4 alapján (Ennek is utána lehet nézni!).

A Krisztus Egyházába járok, és szeretettel várunk mindenkit, aki érdeklődik a kereszténység iránt.

honlapunk címe: krisztusegyhaza.hu, ahol korábbi prédikációk is meghallgathatók.

2015. aug. 8. 16:49
 15/18 A kérdező kommentje:

# 14

Köszi a részletes választ!

Egyszeri vagy háromszori alámerítés van nálatok?

2015. aug. 8. 17:34
 16/18 anonim ***** válasza:

Csak egyszeri. A Bibliában nincs utalás arra, hogy többször kellene. De ha valaki nem saját akaratából keresztelkedett meg korábban, vagy nem tért meg a keresztelője előtt, azt újra megkereszteljük. Valójában Jézus mind a megtérést mind a bűnbocsánatot hirdette, és ebben a sorrendben. Sok gyülekezet van manapság, amely csak a bűnbocsánattal áll elő. A megtérést is Isten adja nekünk, és az is egy pozitív parancsolat, nem ostorozni kell magunkat, hanem amennyire eljutottunk az igazság megismerésében, a szerint cselekedni.

A megtéréssel és a keresztelővel elkezdjük azt a beteljesülő, lelki gazdagodás felé mutató életet, amire Isten hív, és amelyben Őbenne bízva részünk lehet. De ez nem kényszer senki számára. A Biblia tanulmányozás azért is van, hogy tisztázzuk a felmerülő kérdéseidet.

Remélem, hasznos volt, ami írtam, és ha keresed az igazságot és Isten Országát, ebben a segítségedre tudunk lenni valamilyen formában.

üdv

Stefán

2015. aug. 8. 17:56
 17/18 A kérdező kommentje:

Köszi, Stefán, ez is hasznos volt!

De ami azt illeti, van utalás a Bibliában a háromszori alámerítésre, magad is idézted fentebb :)

Mivel az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében történik a keresztelés (és nem csak úgy Isten nevében), ezért háromszori alámerítéssel kereszteltek az ókeresztények, és emiatt a háromszori alámerítés/leöntés hagyományát őrizte meg több egyház is. :)

2015. aug. 8. 20:02
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Sehogy. ( zsidó vagyok :) )
2015. aug. 8. 21:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!