Üdvözülnek-e az állatok?
Ez nem felekezeti tanítás, hanem a Bibliai.
Isten sehol soha nem ígért örök életet az állatoknak, ahogy az embereknek sem a mennybe jutást, mert a Földre tervezte az emberi életet azért teremtette a földet.
s az hogy némelyek a Teremtő szándéka ellenére gondolkodnak az az Ő dolguk.
Ádám hibáját Jézus javította az utódoknak, ezért az ember a földre fog feltámadni Jézus ezer éves uralma alatt.
Az élet ajándék, és nem büntetés. S ha Isten a bűnöst büntetni akarja, akkor ahhoz életben kellene tartania.
s akkor úgy nézne ki, hogy az életet büntetésre is használhatja.
Ez pedig nem így van.
(Róma 6:23) . . .az ajándék pedig, amelyet az Isten ad, örök élet. . .
az örök élet ajándéka feltételhez van kötve.
az állatok ezt a feltételt nem tudják teljesíteni.
# Miquel
Oké, köszi a választ. :) Ment a zöld pacsi!
# szp72
Ez most meglep amit írsz, mármint hogy nincs erre hivatalos válasz, katolikus részről. (Ha jól sejtem katolikus vagy.)
Az állatok üdvössége valóban nem központi kérdése a keresztény teológiá(k)nak, de szerintem azért nem olyan bonyolult a válasz.
A 18. hozzászólásomban megadtam a kulcsszavakat, már csak azt kell összerakni, hogy mivel mikor mi történik :)
"Ez most meglep amit írsz, mármint hogy nincs erre hivatalos válasz, katolikus részről. (Ha jól sejtem katolikus vagy.)"
Akkor inkább úgy mondom: nincs dogmatikusan is rögzített válasz, nincs biztosan tévedhetetlen tételként kimondott válasz. Legalábbis én nem tudok róla.
"Az élet ajándék, és nem büntetés."
Paradoxon. Hogy lehet megjutalmazni valakit, aki nem él, azaz JT tanítása szerint nem létezik? Ez ugyanolyan fordított gondolkodás, mint az, hogy a Föld az ember számára lett teremtve, pedig nem volt ember a Föld előtt.
"Ez nem felekezeti tanítás, hanem a Bibliai."
Hol ír bármit a Biblia állatok életéről és haláláról, Istenhez való viszonyáról?
# szp72
Értem, köszi. A többit privátban, mert még várnám az egyéb válaszokat is.
írtam kedves Ozmium-
Az élet feltételekhez van kötve, az állatok nem tudnak ennek megfelelni, vagy engedelmeskedni, mert nem rendelkeznek ezzel a természettel.
Ezért kapta ezt a lehetőséget csak az ember.
kedves galambocskám.
elmondanám neked, hogy a megmentésünk ki nem érdemelt kedvességen alapszik, azt se te, sem egy 140 órás különleges úttörő, sem egy 25 éve a teljes idejű szolgálatban lévő ingyenélő bételszolga, sem bálám szamara nem tudja kiérdemelni.
egy bibliatanulmányozótól hallottam, hogy ha Isten akarja, az állatok beszélni is tudnak majd. és meg is érvelte: bálám szamarával. tudod-e ezt cáfolni? Isten előtt semmi sem lehetetlen, galambom. fel tudod ezt fogni? minden élő kívánságát kielégíti... szerinted mennyi embernek fog eszébe jutni a kutyusa? szerinted armageddon csatáját egy állat sem fogja túlélni?
vagy te mit értesz üdvözülés alatt?
a menybemenetelt?
# 29
Rendben, nem titokzatoskodom tovább, a társalgás további menetét már úgysem fogja zavarni, ha elárulom a választ :)
A dolog lényege röviden az, hogy az állatok is üdvözülnek, de nem közvetlenül a halálukkor, hanem majd Krisztus második eljövetelekor.
Részletesebben kifejtve:
A növényeknek csak testük van, az állatoknak emellett van pszichéjük (héberül nefes), az embernek pedig e kettő mellett van pneumája is (héberül ruah).
A test és a psziché elenyészik a halállal, a pneuma viszont halhatatlan, ez jut vagy a mennybe, vagy a pokolba.
Ugyanakkor az általános feltámadáskor a testek és a pszichék is feltámadnak, és az emberek esetében újraegyesülnek a pneumájukkal.
Az állatok teste és pszichéje is feltámad, és a növények teste is feltámad.
Az ide vonatkozó igehely a Róm 8,21: "a teremtett világ is felszabadul majd a romlandóság szolgaságából Isten fiai dicsőségének szabadságára."
A régi atyák értelmezésében ez egyértelműen azt jelenti, hogy minden teremtmény feltámad, nem csak az ember.
Mivel az állatoknak nincs szabad akarata, ezért bűnük sem volt, tehát mindegyikük üdvözülni fog.
A feltámadáskor természetesen nem a ma ismert biológiai testek támadnak fel, hanem másfélék. A feltámadott lényeknek nem lesznek biológiai funkcióik, ezért nem lesz sem ragadozás, sem növényevés, sem kórokozás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!