Van itt zsidó ember? Többi lent
Ti hogy veszitek a keresztényeket?
Hisztek jézusban? szivesen elbeszélgetnék egy zsidó emberel hatalmas megtiszteltetés lenen!
És egyébként milyen zsidó elöneve vannak ? mint pl toth vagy lakatos stb
Bocsánat
ELÖNEVEK* LENNE*
ahány ember annyiféle képen gondolkodik.
Vannak, akik keresztények lettek
de vannak akik megvetéssel néznek másokra.
de vannak olyanok is akik nem foglalkoznak a hova tartozással békében élnek másokkal, stb
nem régiben feltüntek a közterületeken olyan emberek akik Zsidó származásúak, de már elfogadják Jézust
a kék színű pólójukra 3 nyelven van írva:
"Zsidók Jézusért".org
szórólapokat osztogatnak, amin történetek illetve szóképek, szemléltetések vannak. Néha hangosan még olvasnak hangosan is angolul, mert nem tudnak Magyarul,
és táblákat tartanak a kezükben amire különböző Jézussal kapcsolatos feliratok vannak
"szivesen elbeszélgetnék egy zsidó emberel hatalmas megtiszteltetés lenen!"
Az ország tele van zsidókkal, csak nem merik felvállalni. Amúgy ha valamelyik MSZP-s párttaggal szóbaállsz, akkor biztos hogy zsidóval beszélsz.
Kedves Kérdező!
Ez egy nagyon összetett kérdés.
Én zsidó embernek vallom magam, de nem vagyok szakértő a témában. Megpróbálom a lehető legjobban kifejteni az ezzel kapcsolatos nézeteimet.
Első sorban fontos tudni, hogy a kereszténység a zsidó valláson alapszik. Az ószövetség (túlzással persze) maga az Írott Tórah. Másképpen van megfogalmazva sok minden a keresztény bibliában, de ez inkább fordítás kérdése, mintsem értelmezésé.
Jézus egy zsidó rabbi volt, így igen, elfogadjuk a létezését, de nem tartjuk Őt I-ten fiának vagy messiásnak. Sok helyen hallottam, hogy Jézus a zsidó vallásban is elfogadott próféta, de ez nem igaz. Jézus a mi szemünkben "csak" egy rabbi volt.
Sajnos nem beszélhetek a teljes zsidó közösség nevében, így csak azt írom le, amit én gondolok a keresztényekről:
Semmi gondom Velük. Vannak keresztény és ateista barátaim is. Mivel a zsidó nem térítő vallás, ezért nem feladatom nekem meggyőzni Őket arról, hogy a zsidó vallás az egyetlen igaz hit és cserében Ők is tiszteletben tartják a nézeteimet.
Egy csoport van, akikért én személy szerint nem kimondottan rajongok, azok a Jehova tanúi. Ennek oka nem a hitük, hanem az, hogy sajnos gyakran próbálják telefonon, vagy akár az utcán rám erőltetni a nézeteiket, és ezt nem szeretem. (Csak halkan teszem hozzá, hogy a "Jehova" név is a zsidó vallásból származik, egész pontosan I-ten nevének helytelen fordítása.)
Zsidó vezetéknevek nincsenek. Sok olyan vezeték név van, ami "népszerű" a zsidók között, de ezek főként német nevek (Goldstein, Goldberg, Wintermann,Sneider, etc.). Arról nem is beszélve, hogy az állandó üldözés miatt gyakran változtattak nevet a vándorló zsidók, hogy könnyebben asszimilálódjanak az Őket körülvevő társadalomhoz (sokan Magyarosították a nevüket, amikor ide települtek).
Ellenben sok héber/zsidó keresztnév létezik (Ábrahám, Dániel, Dávid, Eszter, Jákob, stb.)
Amennyiben bővebb tájékoztatást szeretnél kapni, érdemes lenne felvenni egy rabbival a kapcsolatot, Ők biztosan többet tudnak a témáról, mint én.
Ajánlom Raj Tamás főrabbi válaszolgatós weboldalát, ott személyes találkozás nélkül is felteheted a kérdéseidet.
Szinte biztos vagyok benne, hogy szinte bármelyik rabbi szívesen válaszol a kérdéseidre személyesen is, ha nem sértőek és a megfelelő stílusban tálalod azokat. Érdemes természetesen a látogatás előtt telefonon érdeklődni, hogy mikor lenne idejük Rád, de a legtöbb zsinagógában szinte azonnal szakítanak időt. Amennyiben a rabbival egy zsinagógában találkozol, kérlek ne feledd, hogy minden férfinak, illetve sok közösségben a nőknek is (beleértve a nem zsidókat is) valamivel takarnia kell a fejét amikor a zsinagógában tartózkodik. Erre a célra a legjobb férfiaknak a kipa vagy kalap, nőknek pedig egy kendő a hajukra, de amennyiben az nem áll rendelkezésedre, más fejfedő (baseball sapka, fejre kötött kendő, stb.) is megteszi.
Szia
Érdekes amit az 5-s ír, és tiszteletre méltó, hogy elismeri: ez egyéni vélemény. Mert az:-)
"hatalmas megtiszteltetés lenne"
Ezt nem értem. Mi abban a hatalmas megtiszteltetés, ha beszélsz egy más vallású, vagy más népbõl származó emberrel? Mennyivel nagyobb megtiszteltetés egy zsidóval beszélni, mint egy reformátussal, egy eszkimóval vagy egy eritreai emberrel?
Sajna, csak muszály néhány apró helyesbítést, kiegészítést # 5 ma 11:29 -hez.
Amit a keresztények "Ószövetség"-nek neveznek, azt mi zsidók Zsidó Bibliának, vagy Tanach -nak, mert Torah ( Mózes öt könyve ), Na'viim ( Próféák könyvei - 19 kv ), Che'tuvim ( Egyéb Szentirartok - 11 kv. )
Jézus - azért jegyezzük meg, hogy létezésére az´un "Újszövetség" könyvein ( Evangéliumok, Apostolok Cselekedetei, levelek ) kívül nincs bizonyíték. Szoktak ugyan hívatkozni Titus Josefus Flavius ( Joseph ben Matityahu ) mûveinek néhány mondatára, ezek szépséghibája, hogy az eredeti kéziratok nem maradtak fenn, amik fennmaradtak, azok másolatok, így nem lehet biztosan tudni, hogy az eredetiben is benne volt-e. Van a Talmudban is néhány részlet, ami szólhat Róla, de ezekrõl sem biztos azok között, amikrõl állítják némelyek, hogy igen, van néhány ami _biztos_ _nem_.
Sehova kamuiról, a sehova névrõl ugyanaz a véleményem, azzal kiegészítve, hogy itt a gyk-n is többnyire túlzottan erõszakosak.
A zsidó nevekrõl is, azzal a megjegyzéssel, hogy Erdélyben eléggé kedveltek a bibliai nevek pl Tamási Áron, Gábor Áron, stb.
A zsido.hu válaszolgatós weboldaláról megjegyzem, hogy életében csakugyanRaj Tamás főrabbi válaszolt, Õ azonban sajnos már évek óta nincs köztünk, azóta testvéröccse, Raj Ferenc rabbi válaszol, aki szintén igen felkészült rabbi, de meg kell jegyezni, hogy õ az un progresszív irányzat követõje, ami sokban különbözik a hagyományos felfogástól.
Viszont a [link] linken kérdezhetsz és Oberlander Báruch fõrabbi, v Köves Slomó rabbi válaszol. Ez az oldal az ortodoxia egy irányzatához tartozik, így meglehetõsen mértékadó.
Ezen kívül pl [link] ugyanúgy müxik, itt is kiváló rabbik válaszólnak.
A zsinagógába férfiaknak valóban nem illik ( nem szabad ) fedetlen fõvel belépni ( ahogy a keresztény templomokban meg ponthogy fedetlen fõvel kell ), de nõk esetében ez csak férjes asszonyokra vonatkozik. A legtöbb zsinagógában vannak kipák arra az esetre, ha valakinél nincs fejfedõ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!