Aki közeledni próbál Istenhez ahhoz Isten is közeledik?
mert ha igen akkor nem tökmindegy,m hogy ki melyik felekezet tagja? Főleg ha őszintén keresi Isten és próbálja betartani a parancsolatokat?
Csak nem tesz különbséget a felekezetek között? Elutasítana valaki csak mert az egyik egyház tagja és nem a másiké?
Nem teljesen mindegy, hogy hisz-e valaki a pokolban a lélek halhatatlanságában ha istennek próbál megfelelni és hisz Jézusban, mint megváltóban?
Kérdező! Ha az a gond, hogy nem tudod, merre indulj el, akkor azért vannak józan megfontolások. Az újkeletű szekták lehet, hogy lelkesek, de a lelki életben igencsak tapasztalatlanok, újszülöttek. Azt hiszik, annyi kell, hogy megtérjen az ember és ha valami gondja akad ezután, hát akkor ismét térjen meg de most még jobban. :) Ez a Microsoft-user mentalitás, az amatőrök megoldása, akiknek a képességei csak a gép újraindításáig, mint univerzálsi problémáamegoldásig terjednek. De mi van, ha megint csak rosszul indul a gép? Mi lenne, ha szakértőbb javító foglalkozna a hibával, aki meg is tudja oldani?
A Krisztus kora óta létező Egyháznak ezzel szemben sokkal nagyobb lelki tapasztalata van, ezért sokkal biztonságosabban is fejlődhet benne az ember. Számos csapdát, tévedést ismernek már a lelki élet terén, amit az új egyházak lelkesen éltetnek, mint tutti út - amikor annak tévedését már vagy 1500 éve kimutatta az Egyház!
Nézd: tökéletese emberek sehol sincsenek, de egy Krisztus óta létező Egyház (amilyen a Katolikus és az Ortodox) azért rendelkezik egy olyan tanítással, rendszerrel, amely az apostoli időket tükrözi és amely azóta számos próbán ment át a gyakorlatban. Vagyis színvonalasabb lelki vezetést kaphatsz az apostoli egyházakban. Nem spontán reakciókat, amik megpróbálnak minden problémát ugyanazzal a beszűkült módszerrel megoldani, aztán ha mégsem jön be, benned van a hiba, hanem sokkal jobban ismerik az emberi lélek betegségeit, azok okait és annak gyógyítását. Ha megnézed, Krisztus se midnenre azt modnta, hoyg térj meg, térj meg, térj meg, és minden megoldódik, hanem valóságos lelki problémákra valódi változatos gyógyírt adott az embereknek.
Lehet, hoyg most még csak annyit látsz a problémából, hoyg az egyik hisz a pokolban, a másik meg nem, de ez csak a jéghegy csúcsa. Jehova Tanúi a Szentháromságban sem hisznek, ezért ők nem is keresztények, hanem valójában egy olyan monoteista vallás, amely elfogadja Jézust prófétának. Akárcsak a muzulmánok vagy a bahai-ok. De hogy mi a jelentősége annak, hogy Jézus mégis Isten volt, arról már írtam. A látszólag kis problémák egy idő után igen nagy problémákká növik ki magukat...
Girgoy
"A Krisztus kora óta létező Egyháznak ezzel szemben sokkal nagyobb lelki tapasztalata van, ezért sokkal biztonságosabban is fejlődhet benne az ember"
Csatlakozzak az örményekhez? Ők a legrégebbiek?
Grúz, Kopt?!
Miért fontos a Szentháromságban való hit?
Szia! Küldök neked pár youtube-os vidit amiből ha megnézel párat érteni fogod a Bibliát és igéinek jelentőségét, értelmét. :)
https://www.youtube.com/watch?v=SHZAuxZUISE
https://www.youtube.com/watch?v=qOVRD84-GlU
https://www.youtube.com/watch?v=w93sVV9s6No
Még ezeken a vidiken kivül rengeteg vidije van a palinak nézelődhetsz kedved szerint. :))
Igen. Isten szeret minket, ezért időnként megpróbál jelezni nekünk, és közeledik hozzánk, de csak akkor kerülhetünk igazán közel, ha mi is elindulunk felé. Ő nem fogja ránk erőltetni a hitet, minden embernek a saját döntése, hogy hisz- e benne. Viszont ezt a döntést felelősen kell meghoznunk, mert, ha hív minket, és mi elutasítjuk, azzal az üdvösségünket kockáztathatjuk. (Bár elvileg nem keresztény emberek is üdvözülhetnek, ha a hittel nem nagyon találkoztak, de életüket krisztusi módon élték le: például önzetlenek voltak, mindig szívesen segítettek másokon, és olyan fontos volt életükben a szeretet, mint bármely keresztényé.) Isten a közeledését legjobban akkor mutatta meg, amikor a második isteni személy, a Fiú megtestesült, majd kereszthalált halt értünk. Ez minden emberért történt, nem csak azokért, akik Jézus korában éltek, hanem az előtte és utána születő emberekért is.
Nagyon szomorú dolog, hogy Krisztus egyetlen Egyháza felekezetekre szakadt szét. Elvileg nem az a lényeg, hogy melyik felekezethez tartozol, hanem, hogy minél inkább rátalálj Istenre és a helyes útra. Az a lényeg, hogy nagyon igyekezz, imádkozz sokat a hitért, esetleg azért is érdemes lenne neked, hogy segítsen, melyik felekezethez csatlakozz. Mindenki azt mondja, hogy az ő hite az abszolút igaz, de ezt nem lehet bizonyítani. Én például katolikus vagyok, engem egy református nem tudna rávenni, hogy térjek meg hozzá, mert meg vagyok győződve róla, hogy az az igaz, amiben mi hiszünk. De ő sem térne át katolikus hitre, mert ő pont a másik vallást tartaná igaznak. Sokáig vitáznák, érvelnénk, de egyikünk sem tudná a másikat meggyőzni.
Nincs tökéletes felekezet. A katolikus egyháznak voltak sötét időszakai a múltban, amik szakadásokhoz vezettek, és még most sem tökéletes, hiszen időnként hallani lehet olyan papokról, akik rossz dolgokat tesznek. A "protestáns" egyházak (pl. reformátusok, evangélikusok, adventisták, stb.) sok dolgot máshogy tanítanak, mint mi (pl. Oltáriszentség/Úrvacsora), és egyes felekezetek úgy tartják, hogy mindenkinek saját magának kell a Bibliát értelmezni. Viszont ehhez nem árt, ha valaki segít az embernek, aki tapasztaltabb. Például, a teremtéstörténetet a legtöbb felekezet nem szó szerint értelmezi, hanem átvitt értelemben, mivel az ókori emberek keveset tudtak még a világról. Viszont egyes felekezetek szó szerint értelmezik. Ezért fontos, hogy tartozz valahova, és kérj segítséget. (Vannak, akik furcsa dolgokat tanítanak, például a pápát antikrisztusnak nevezik, mások pedig a zsidó szokás szerint a szombatot tartják hetedik napként, és nem esznek "tisztátalan" állatokat. Természetesen nem ítélek el egy felekezetet sem, de vannak olyan szokások és hittel kapcsolatos gondolatok, amik számomra furcsának tűnnek.)
Nem elég, ha valaki csak abban hisz, hogy Jézus a Megváltó. Már előttem is írták, hogy ismerni kell azokat a fontos hitigazságokat vagy dogmákat, melyek még a szakadások előtt jöttek létre. Ilyen például a szentháromság és Jézus istenembersége. Ezek voltak azok, amiket az ókorban többen félreértelmeztek (pl. nesztóriánusok, ariánusok, dokéták, stb.), ezért volt szükség az első zsinatokra. Olyan felekezetet kell választani, amelyik ezeket vallja, mert azok a csoportok, szekták, felekezetek, akik mást tanítanak, a kereszténység alapjait utasítják el. Ilyen értelemben az unitáriusok sem egészen keresztények, mert nem hisznek a szentháromságban, pedig ők a reformáció korában jöttek létre, addigra már igazolták a szentháromságot.
A lélek halhatatlansága, amit példának felhoztál, szintén egy olyan dolog, amit minden keresztény felekezet tanít, hiszen a halál után vár ránk valami. (Hogy van- e Pokol és Tisztítótűz, arról egyes felekezetek máshogy gondolkodnak, de a Mennyországban mindegyik hisz).
A katekizmus azt írja, hogy a magára hagyott emberi értelem rá tud jönni arra hogy létezik Isten, de egyedül csak eddig a felfedezésig juthat, önerőből nem ismerheti meg. Miért? Mert Isten nem erő, nem bálvány, hanem SZEMÉLY. Egy személyt csak akkor ismerhetsz meg, ha ő szíveskedik kinyilatkoztatni magát neked, ez az emberi szinten is így működik, hát még az Úrnál.
És ez már válasz arra a kérdésedre is, hogy miért "kell" hinni a Szentháromságban. Ha személy, akkor nem lehet egyedül. Szokták mondani hogy az Isten szeretet, és hogy a képére alkotott bennünket. De hogy szerethetne egy magányos lény? Először teremtenie kell hogy aztán szerethessen valakit? A teremtmény segítené hozzá az Istent hogy még jobb legyen és most már szeressen is? Jézus legnagyobb kinyilatkoztatása, hogy Isten egy Közösség. Egy Isten van, de ezt az isteni természetet 3 személy birtokolja. MINDEN dogma, hitigazság, erkölcs és egyházjog alfája és omegája a Szentháromság dogmája. Részletesebben erre itt nincs hely.
Hogy örmény legyél vagy kopt? Döntsd el, de ha kétségeid vannak, ezt egy másik kérdésben tedd fel szerintem.
Nem vitatkozni szeretnék, sem leszólni a földi szerveződésű egyházakat, de szerintem egy általános érdeklődőnek ne a saját egyházi teológiával érveljünk. Krisztus a lényeg, Krisztus egyháza nem valamelyik szervezet, hanem a hitben járó, Szent Szellemtől újjászületett Krisztus teste, szerte a világban. Ez a szellemi egyház, melyet megtestesít a mi testünk a Szent Szellem temploma (1 Kor 3,16 Nem tudjátok-é, hogy ti Isten temploma [rész 6,19. 2 Kor. 6,16. Eféz. 2,21.22. 1 Pét. 2,5. Zsid. 3,6.] vagytok, és az Isten Lelke [Róm. 8,9.] lakozik bennetek?
3,17 Ha valaki az Isten templomát megrontja, megrontja azt az Isten. Mert az Istennek temploma szent, ezek [Zsolt. 93,5.] vagytok ti. ). Pl.: a katekizmus (helyesen) írja, hogy önállóan is belátható Isten létezése (Róma 1.20), de szerencsésebb mindent a Bibliából idézni. (Bocsánat a kissé személyeskedőnek tűnő példáért!)
Róma
1,16 Mert nem szégyenlem a [2 Tim. 1,8.] Krisztus evangyéliomát; mert Istennek hatalma az [1 Kor. 1,18.15,1.2.] minden hívőnek idvességére, zsidónak először meg görögnek.
1,17 Mert az Istennek igazsága jelentetik ki abban hitből hitbe, miképen meg van írva: Az igaz ember pedig hitből él.
1,18 Mert nyilván van az Istennek haragja mennyből, az embereknek minden hitetlensége és hamissága ellen, kik [Zsolt. 5,5.6.] az igazságot hamissággal [vers 21.23.25.] feltartóztatják.
1,19 Mert a mi az Isten felől tudható nyilván van ő bennök; mert az Isten megjelentette nékik: [Csel. 14,17.]
1,20 Mert a mi Istenben láthatatlan, tudniillik az ő örökké való hatalma és istensége, a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megértetvén megláttatik; úgy, hogy ők menthetetlenek.
1,21 Mert bár az Istent megismerték, mindazáltal nem mint Istent dicsőítették őt, sem néki hálákat nem adtak; hanem az ő okoskodásaikban hiábavalókká lettek, és az ő balgatag szívök megsötétedett. [Eféz. 4,18.]
1,22 Magokat bölcseknek vallván, balgatagokká lettek; [1 Kor. 1,20.]
1,23 És az örökkévaló Istennek dicsőségét felcserélték a mulandó embereknek és madaraknak és négylábú állatoknak és csúszó-mászó állatoknak képmásával. [5 Móz. 4,15-19.]
1,24 Annakokáért adta is őket az Isten szívök kivánságaiban tisztátalanságra, hogy egymás testét megszeplősítsék; [Csel. 14,16.]
1,25 Mint a kik az Isten igazságát hazugsággá változtatták, és a teremtett dolgokat tisztelték és szolgálták a teremtő helyett, a ki mind örökké áldott. Ámen. [rész 9,5.]
Kissé hazabeszélek, mert egy törvénykező egyházból (szekta) jöttem ki, és most szabadúszó vagyok:))
A Biblia kimondja, hogy pusztán a Biblia és a hit alapján a Szent Szellem megtanít minket mindenre, de segítségképp ad tanítókat is a gyülekezetnek, ha kell. De fontos az egyedül tanulás hitben, imával. Jakab 1.5-re hivatkozva azonnal kaphatunk bölcsességet.
Jakab
1,5 Ha pedig valakinek közületek nincsen bölcsessége, [Márk. 11,24.] kérje [Péld. 2,6.] Istentől, a ki mindenkinek készségesen és szemrehányás nélkül adja; és megadatik néki.
1,6 De kérje [Mát. 21,21. Márk. 11,24.] hittel, semmit sem kételkedvén: mert a ki kételkedik, hasonlatos a tenger habjához, a melyet a szél hajt és ide s tova hány.
1,7 Mert ne vélje az ilyen ember, hogy kaphat valamit az Úrtól;
1,8 A [Jak. 4,8.] kétszívű, a minden útjában állhatatlan ember.
Lássuk be, hogy halálra méltóak vagyunk, fogadjuk el Jézus áldozatát és Isten kegyelmi ajándékát. Ekkor újjászületünk, megpecsétel Isten a Szent Szellemmel (Ef 1.13, 4.30) és máris jöhet a tanulás Szellemben. Ráadásul megóv a félrevezetéstől:
1 János 2
26 Ezeket írtam nektek azokról, akik félrevezetnek titeket,
27 de az a kenet, amelyet tőle kaptatok, bennetek marad, ezért nincs szükségetek arra, hogy bárki tanítson titeket, hanem az ő kenete megtanít titeket mindenre, és az igaz, nem pedig hazugság. Ahogyan megtanított titeket, úgy maradjatok meg őbenne.
Tehát nincs szükség közbenjáróra (pl. Máriához történő imára), nincs szükség szombattartásra, vagy hamis prófétákra (Hetednapi Adventista Egyház), nincs szükség érthetetlen nyelven halandzsázásra (Pünkösdiek), hanem józan, Szent Szellemtől tanult szellemi igazságok alapján változtassuk meg a gondolkodásunkat. De ne feledjük: gyülekezetre szükségünk van!
Fontos ez is, Igékben beszéljünk, mert a hit hallásból van, ha halljuk Isten Igéjét.
Róma
10,13 Mert minden, a ki [Jóel. 2,32. Csel. 2,21.] segítségül hívja az Úr nevét, megtartatik.
10,14 Mimódon hívják azért segítségül azt, a kiben nem hisznek? Mimódon hisznek pedig abban, a ki felől nem hallottak? Mimódon hallanának pedig prédikáló nélkül?
10,15 Mimódon prédikálnak pedig, ha el nem küldetnek? A miképen meg van írva: Mely szépek a [Ésa. 52,7.] békesség hirdetőknek lábai, a kik jókat hirdetnek!
10,16 De nem mindenek engedelmeskedtek az evangyéliomnak. Mert Ésaiás azt mondja: Uram! [Ésa. 53,1.] Kicsoda hitt a mi beszédünknek?
10,17 Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten ígéje által.
János
10,27 Az én juhaim hallják az én szómat, és én ismerem őket, [vers 14.] és követnek engem:
10,28 És én örök életet adok nékik; és soha örökké el nem vesznek, [rész 6,39.17,12.18,9.] és senki ki nem ragadja [Róm. 8,34-39.] őket az én kezemből.
Jézus hangja az Ige + a szellemi vonzás (János 12,32 És én, ha felemeltetem e [rész 3,14.8,28.] földről, mindeneket magamhoz vonszok. )
Tehát Igében beszéljünk, mert még a leghitetlenebb pogány is megtérhet ezek hallására, ha Jézushoz tartozik. Persze ezek sokkal összetettebb dolgok, de ez az alap. Hirdetni kell, hogy Isten Jézusban megbékét a világgal, béküljenek meg az emberek is Istennel.
2 Kor
5,17 Azért ha valaki [Róm. 8,1.10.] Krisztusban van, új teremtés az; a régiek [Ésa. 43,19.] elmúltak, ímé, újjá lett minden.
5,18 Mindez pedig Istentől van, a ki minket magával megbékéltetett a Jézus Krisztus [Róm. 5,10. Kol. 1,20.] által, és a ki nékünk adta a békéltetés szolgálatát;
5,19 Minthogy az Isten volt az, a ki Krisztusban megbékéltette magával a világot, nem tulajdonítván nékik az ő bűneiket, [Róm. 3,24.25.] és reánk bízta a békéltetésnek ígéjét.
5,20 Krisztusért járván tehát követségben, [Ésa. 52,7. Agge. 1,13. 1 Kor. 4,1.] mintha Isten kérne mi általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel.
5,21 Mert azt, a ki bűnt [1 Pét. 2,22-24. Ésa. 53,9. Róm. 8,3.] nem ismert, bűnné tette [Gal. 3,13.] értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk ő [Kol. 1,14. Eféz. 1,6.7. Fil. 3,9.] benne.
Jézus Krisztus a mi szellemi tükrünk! Dicsőség Istennek a mi Urunk Krisztus nevében! Ámen
Szóval 17-es. hadd világítsak meg valamit, ami valszeg a Kérdezőnek is hasznos lehet. Egy kicsit demonstrálja a következő azt, mi a különbség az ördögi ravaszkodás és a valódi isteni bölcsesség között (még ha látszólag mindkettő a Szentírásban is gyökerezik) - és hogyan különbözteti ezt meg egy Krisztus kora óta létező Egyház kipróbált lelki gyakorlata.
Szavaid között megjelenik az a konkoly, hogy nem is olyan nagyon szükséges a vezető, gyülekezet, mert Isten enélkül is ad bölcsességet annak, aki kéri. Ugyan ködösítésből hangsúlyozod a tanító/gyülekezet fontosságát, de ez csak ködösítés, mert ha ez annyira fontos lenne, nem lenne ott az a konkoly, hogy de én is szabadúszó vagyok és tanító nélkül is tanít a Szentlélek, stb. Tipikusan így működik az ördögi befolyásolás, ravasz, ködösít, ellentmondásokkal teli és hintegeti a mérget/kovászt, amelynek gyümölcse az, hogy az ember előbbutóbb nem is keres gyülekezetet, úgyse felel meg neki semmi igazán - és így magányos bárányként a farkas azt csinál vele, amit akar! Előbb csak egy kicsit értelmezi át a Szentírást, majd egyre jobban, úgy beadva a dolgot, hogy az valami egyedi szenzácuós kinyilatkoztatásnak, titoknak tűnjön, amit "isten" közvetlenül a kiválasztott egyénnek nyilatkoztatott ki és mások elől elfedett, mert ők ostobák. Itt már frankón gőgös az illető, nem kicsit, hanem nagyon. És akibe a gőgöt beverte ékként a Sátán, abba már szinte akadálytalanul minden más gonoszságot is bele tud verni - miközben az illető azt hiszi, minden rendben van.
Mert hát nézzük csak józan bölcsességgel, miről is van itt szó. Arról, hogy a bölcsességet személyválogatás nélkül adja Isten. Tehát mi van akkor, ha egy másik hívő mást mondd, mint Te? Na, ez nagy kérdés, hogy ilyenkor mire is gondolsz. Arra, hogy ő rosszul tudja, mert Neked tuttira adott bölcsességet isten, neki meg tuttira nem! De miért, ha Ő nem válogat? És ha teszem azt 300 vagy ötmilliárd hívő ember véleménye ellentétes a Tiéddel, akkor mire gondolsz még mindig? Hát arra, hogy bizony ők tévelyegnek tuttira. Nem gőg ez? Dehogynem a legnmagyobb mocskos gőg! Merthogy Jakab Apostol pont azt mondta, hogy Isten ad annak, aki kér, de Te azt gondolod, hogy mégsem ad, csak Neked, másoknak nem! Vagyis frankón nem az eredeti Igét vallod magadénak, hanem egy olyat, ami a gőg sátáni bűnével már jócskán át van itatva! A gőg pedig a legnagyobb szenteket is levetette már a legmagasabb helyről is - maga a Sátán is így járt, ismeri jól. Pedig ő ott volt már a Mennyben eleve, ahová mi csak vágyunk bekerülni. De a gőgje onnan vettette ki!
Mert tudjuk, hogy Isten alázatos, Krisztsu mondta, hogy
"Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek." (Mt 11: 29) A gőgnek nincs helye Isten országában, csak az alázattal. Tehát miért vállalna a gőggel közösséget a Szentlélek? A gőgös embert már nem a Szentlélek vezeti, hanem a Sátán, mert ő a tanítója, őt követi!
Szóval a józanság, bölcsesség nem arra tanít, hoyg egyéni véleményedet, ami szembe van helyezve a többmilliós hívő nyáj véleményével, a Szentlélek művének tartsd és válj le a nyájról a Sátán prédájaként, hanem arra tanít, hogy alázattal azt értsd meg, amit a Szentlélek a NYÁJ vezetésére adott át Krisztus Egyházának. Mert ha a Szentlélek nem válogat, akkor bizony az a valószínűbb, hogy a hívők többségének adott bölcsességet, és nem a nyájhoz egyáltalán vagy igen lazán tartozó kisebbségnek. A ksiebbség nem is bölcsességet kér már ilyenkor, hiszen ha bölcsességet kapott volna, ilyen alapvető matematikai igazságot könnyen belátna, hanem egyszerűen egyéni élményeket, titkos tanítást, önigazolást keres. De nem valódi bölcsességet kér alázatosan...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!