Kiről/miről szól a Példabeszédek 8 egész fejezete?
Kicsit megzavart hogy nem "Bölcs Salamonnak Példabeszédei"-ként emlegetted, de sebaj, megvan még a régi jegyzetem:
8.: Böff.
a magas helyek imádása jó dolog (sic: nem épp ellenkezőleg?)
Hozzátok beszélek! (persze csak a férfiakhoz közülletek)
No ide figyeljetek. Mindjárt eldöntöm a kérdést.
Higgyetek abban, amiben ÉN! Ez a legfontosabb.
Mindenki hülye csak én nem, a hangok is megmondták!
Aki az Úrtól fél az gyűlöli azt, aki nem.
SEMMI nem lehet jobb, mint az Úrban hinni! (sic: azért tudnék hozni példákat)
a személyi esetek durva módon egymásba vannak olvasztva itt folyamatosan (sic: fogalmazási hiba)
Aki keresi az Urat, az meg is találja.
Halgassatok rám!
Aki nem hallgat rám, azt megölöm!
A bölcsesség,mint személy a Példabeszédek 8-ban a Messiásról szól.
Örök időktől fogva felkenettem...születtem...mellette voltam,mint kézműves:a héber dajkált fiút is jelent.
János tulajdonképpen az 1. fejezetben ezt a részt foglalja össze röviden.Érdekes,hogy a dajkált fiú képe is feltűnik,amikor azt mondja Krisztusról,hogy az Atya ölében van (Ján 1:18)
Peace!
1) A kérdés több szempontból értelmetlen, mert:
- nincs valódi összefüggés az Ó, és Újszövetség között
- Szentlelket nem ismer az Ószövetség
- a 8.fejezet így kezdődik: "Avagy a bölcsesség nem kiált-é", azaz egy második félmondattal. A 7.fejezet nélkül értelmezhetetlen, mert mihez képest "avagy"?
A 7.24-27 Ezt mondja:
" Annakokáért most, fiaim, hallgassatok engem, és figyelmezzetek az én számnak beszédeire.
25
Ne hajoljon annak útaira a te elméd, és ne tévelyegj annak ösvényin.
26
Mert sok sebesültet elejtett, és sokan vannak, akik attól megölettek.
27
Sírba vívő út az ő háza, amely levisz a halálnak hajlékába."
24: beszéd kezdetét jelzi
25-27: megint kiderül hogy folytatás. A 7.1-ig kell visszamenni hogy értelme legyen. Ott kiderül hogy
"Fiam, tartsd meg az én beszédeimet, és az én parancsolataimat rejtsd el magadnál.
...
Hogy megőrizzen téged a nem hozzád tartozó asszonytól, és az ő beszédivel hizelkedő idegentől.
...
Mert házam ablakán, a rács mögül néztem,
És láték a bolondok között, eszembe vevék a fiak között egy bolond ifjat,
...
És ímé, egy asszony eleibe jő, paráznának öltözetében, álnok az ő elméjében."
Azaz: itt a "paráználkodásról" van egy példabeszéd, ami szól arról hogy:
- ne dugj közeli rokonnal
- ne csald meg a házastársad
- ne imádj idegen isteneket
8.1: "bölcsesség" = isten kultusza, jehova tanai, azaz
"Avagy a bölcsesség nem kiált-é, és az értelem nem bocsátja-é ki az ő szavát?" = Nincsenek-e Isten kinyilatkoztatott parancsolatai amiket be kell tartanod?
8.2: "A magas helyeknek tetein az úton, sok ösvény összetalálkozásánál áll meg." - az istenimádat szimbóluma (a két hegy amikről aSeregek Ura áldást és átkot oszt)
8.3-4: a beszélő minden hívőhöz szól
8.5-12: mindenki hülye csak én vagyok helikopter (= az én istenem és kinyilatkoztatásom az igaz, a másoké nem, mert csak)
8.13: gyűlöld aki mást mond
8.14-36: ismétlés, prófétikus képekkel való "alátámasztása" hogy a példabeszéd mondója a legnagyobb király, és azonnal áldozz neki egy marhát és lépj be a szektájába.
Mi a fenéért nem lehet egyszerűen elolvasni a szöveget drágaszágaim?
Jézus az ÚjSzövetség szerint "a" messiás (vagy mi, mert ugye Jézust sosem kenték fel), viszont erre az Ószövetségből semmi nem mutat az Újszövetség írói által félreértett, kifacsart és esetenként a későbbi bibliafordítók által meghamisított "próféciákon" kívül, amiket az Újszövetség írói - teljesen tévesen - afféle jóslatokként kívántak beállítani.
Jó példa erre az a zsoltár aminek írója azon siránkozik hogy Izraelt a környező országok felosztják és bekebelezik, amit a biblia"fordítók" már úgy írtak át, mintha Jézus keresztrefeszítését "jövendőlné" (nem teszi).
Vagy amikor arról habog hogy Jézus "megjövendőlten" szamárháton lovagol Jeruzsálembe - csakhogy a nyelvtanhoz már nem ért, így Máténál KÉT szamáron lovagol be, mint valami alföldi csikóslegény. Vagy így lett "názáreti" Jézus, ami eredetileg "nazareus" akart lenni, ami teljesen más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!