Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi dogmákban hisznek?

Jehova tanúi dogmákban hisznek?

Figyelt kérdés

a dogma jelentése:

A dogma kötelező hittételt jelent,s amelyet ha nem fogad el egy katolikus hívő,az nem tagja már az anyaszentegyháznak,vagyis nem keresztény a katolicizmus szerint.A Magyar Katolikus Lexikon szerint:"olyan tétel, amelyet az egyházi tanítóhivatal mint Istentől kinyilatkoztatott igazságot közöl és hirdet (D 1792), ezért annak tudatos tagadása v. visszautasítása eretnekségnek számít. Egy tételnek ez a legmagasabb teológiai minősítése, mert jelzi, hogy azt isteni és egyh. hittel kell elfogadni, azaz isteni és egyh. tekintély kezeskedik az igazságáról."

ez a katolikusokról szól, de nem ugyanaz van a tanúknál is?

2015. júl. 3. 10:04
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
szp72 tévedsz, bizonyosodj meg az igazamról a második vatikáni zsinat dokumentumai alapján, magyar nyelven is olvashatóak
2015. júl. 3. 18:06
 12/18 anonim ***** válasza:

Kedves living witness!

A dogma egy adott vallás vagy ideológia, esetleg más szerveződés megkérdőjelezhetetlen doktrínája vagy meggyőződése.

Köznyelvben főként pejoratív értelemben szokás használni ezt a szót. Szembeállítva a világi tudományos gondolkodásmóddal.

A legtöbbször pejoratív értelemben használt, emberekre vagy gondolkodásmódra alkalmazott dogmatikus jelző, annyit jelent: a hivatalosan jóváhagyott vagy tekintélyektől szentesített tételekhez ragaszkodó, önállótlan, kételyt és ellenvetést nem ismerő és nem engedő.

A kereszténység, és az ábrahámi vallások dogmatikusak, esetleg a keresztény unitáriusok jelentenek ez alól üdítő kivételt.

Jehova Tanúi is dogmatikusak mindenféle sértés nélkül.

2015. júl. 3. 18:12
 13/18 A kérdező kommentje:
talán onnan ismerhető fel a dogmatikus tanítás, hogy a hívek ezt tagadják?
2015. júl. 3. 20:59
 14/18 szp72 ***** válasza:

"szp72 tévedsz, bizonyosodj meg az igazamról a második vatikáni zsinat dokumentumai alapján, magyar nyelven is olvashatóak"

Lehetséges, hogy tévedek, bár nehezen tudom elképzelni. Ha tudnál esetleg valami konkrétat idézni a zsinattól, az segítene. A tévedés mindig tévedés, az eretnekség az mindig eretnekség.

Szerintem csak arról írhat a zsinat, hogy nem kell azt gondolnunk, hogy a többi felekezet rosszhiszeműen téved és ezért a pokolba jut, hanem igenis értékes emberek, akikkel sok mindenben együtt működhetünk.

Ha az eretnekség gonosz hamisítást jelent, akkor persze én sem állítom.

2015. júl. 4. 11:13
 15/18 Tantételbeli ***** válasza:

Kedves kérdező!

A kérdésedre a válasz : nem! Nem hiszünk dogmákban. A Magyar Katolikus Lexikon szerint "dogma" a következő: "a gör. dokein, 'látszani' szóból: hittétel, amelyet az egyh. tanítóhivatal →hitvallásokban, a zsinati határozatokban v. a pápa →ex cathedra kijelentésekben fogalmazott meg."

Nos, ennek mi nem vagyunk alárendelve.

Viszont, ami igaz, és amihez ragaszkodunk, az az "igazság", ami Isten szava (János 17:17, Máté 4:4, János 8:32,1János 4:6) Ebből nem engedünk (Galácia 8,9, 2 Timóteusz 3:8,9, 4:3, Jelenések 22:18,19)

Aki Krisztus tanítását tagadja, az nem lehet keresztény(2János 9-11) Mivel Jehova Tanúiként tényleg hisszük, hogy Krisztust követjük (Cselekedetek 11:26, 'chrisztianosz", "krisztust követő, krisztusi, vö 1Péter 2:21), ezért nem lehet tagunk, aki Krisztus tanítását tagadja.

2015. júl. 5. 18:29
 16/18 anonim ***** válasza:

Ez érdekes ,

Én is Krisztust követem. ÉLetmodómban, látásmodómban is. Nem hiszek a pokolban, szentháromságban. Prédikálom az embereknek Krisztust és bizonyságot teszek az evangélium hitelességéről. Jócselekdeteimet nem hirdetem, mert elég ha a mennyie Atyám tudja.

De nem vagyok Jehova Tanúja szervezetnek tagja. Vagyis most akkor ki vagyok a Jehova Tanúi számára?

2015. júl. 5. 21:58
 17/18 A kérdező kommentje:
nem vagy a zrt tagja? akkor bizony a tanításuk szerint nem éled túl armageddont, mert azt csak az a nagyjából 8 millió személy éli túl, aki támogatja a földön lévő felkenteket, azaz Jézus testvéreit (akik ugye csak tanúk lehetnek) a prédikálómunkában. ez azt jelenti, hogy azt prédikálod szervezett keretek közt, amit a zrt tanít. sajnos, ez van, ha élni akarsz, csatlakoznod kell a zrt-hez, ami a bárka napjainkban, és aminek Jézus a vezetője. a zrt szerint, persze.
2015. júl. 6. 09:24
 18/18 A kérdező kommentje:
MICSOOODAAAAA? hogy bibliai bizonyítékokat szeretnél erre? hát, nincs benned egy cseppnyi alázat sem? ezt nem bizonyítani kell, hanem hinni benne!!! ezt tanítja a zrt.
2015. júl. 6. 09:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!