Mit ír a Biblia, Tóra, vagy Korán a testvérek véletlen házasságáról?
Arra gondolok, hogy két pár összeházasodik, gyerekük születik, élnek mint egy család (elvannak: mint a befőtt), aztán kiderül, hogy édes testvérek. (mert baba korukban el lettek választva egymástól).
Mi a helyes magatartás? Gondolom nem a válás vagy kövezés...
a bibliában erről nincs szó, következésképp a tórában sem, talán támár története, akit a bátyja akar "meghódítani" végül erőszakhoz folyamodik, itt nekem úgy tűnik elhajtani a tesót még nagyobb bűn mint erőszakkal "elhódítani", bár lehet, hogy ez nem erkölcsi itélet vagy útmutatás ,egyszerűen lejegyezték ami akkor történt, és az akkori emberek így gondolták, a biblia sokszor erkölcsi itéletmondás nélkül számol be valamiről
amúgy meg mivel nem tudták ,hogy tesók etikailag nem bűnösek, Isten értünk tilt vagy kötelez, ez néhány esetben nem értjük, de ebben az esetben igen, a cél az, hogy egészséges gyerekek szülessenek, a testvérházasság ilyen szempontból pedig igen kockázatos, innentől fogva pedig ez már nem etikai hanem egészségügyi kérdés
"itt nekem úgy tűnik elhajtani a tesót még nagyobb bűn mint erőszakkal "elhódítani""
Ezt honnan veszed? Szerintem ennél a résznél nagyon is modern felfogással találkozunk, nem az áldozatot hibáztatják, hanem az erőszaktevőt. Sajnos ez sokszor még ma sincs így, még mindig sokszor előkerül, hogy "ha nem tetted volna ezt vagy azt, nem erőszakol meg". Dávid király nagyon dühös volt, de nem büntette meg Amnónt, mert szerette, viszont Absalom megölte ezért a tettéért.
A testvérek véletlen házasságáról nincs szó a Bibliában, de ha valahogy mégis megtörténik, a házasság érvénytelen - legalábbis a zsidó vallásban, de szerintem a keresztényeknél meg a muszlimoknál is így van.
méghogy erről nem ír a biblia... pfff. csak egyet említek a sok közül: ábrahám, és sára... a többit magad is megtalálod a bibliában, kezdve ugye káin feleségétől, ideértve noé lányait is, és kb még jó pár személyt, amiről igenis ír a biblia...
kérdező, a helyes magatartás az utódok érdekében egy pontos genetikai kivizsgálás. sajna a vérfertőzésnek nagyon súlyos genetikai következményei vannak napjainkban...
Köszi a válaszokat (y)
Én is úgy gondolom, ahogy a kedves első válaszoló. A törvényeknek nyilván értelmük van, nem dogmák, babonák stb.
A törvények vannak az emberért és nem fordítva. Mert Isten szeret bennünket és nem gyötörni akar, hogy így élje ki a hatalmát.
Kedves #2 válaszoló:
"A testvérek véletlen házasságáról nincs szó a Bibliában, de ha valahogy mégis megtörténik, a házasság érvénytelen"
Amit hiányolok, hogy arról viszont nem beszéltél, hogy akkor ki neveli fel a gyerekeket, újra lehet-e mással házasodni, mi a helyes magatartás?
Kedves #3 válaszoló:
Akkor a te javaslatod, hogy minden esküvő előtt legyen valamilyen genetikai vizsgálat?
Aki ezt elmulasztja bűnös?
Tegyük fel, hogy a történet már megtörtént. Tőled is azt hiányolom, hogy ha megtörtént, mit kell tenni?
félreértettél. te magad kérdezted, hogy a házasság után mi a helyes magatartás, gondolod, hogy nem a válás, vagy a megkövezés. én ugyanezen séma alapján válaszoltam.
de leírom: HA MÁR MEGHÁZASODTAK, akkor irány egy genetikus, az utódok érdekében, és a sajátjukban is...
igy már érthető? nem arra céloztam, hogy minden házasság előtt legyen genetikai vizsgálat... ugyanis a biblia szerint MINDANNYIAN GENETIKAILAG TESTVÉREK VAGYUNK, tesó.
"Amit hiányolok, hogy arról viszont nem beszéltél, hogy akkor ki neveli fel a gyerekeket, újra lehet-e mással házasodni, mi a helyes magatartás?"
A gyereknevelésben vagy megegyeznek, vagy a bíróság dönt, ahogy egy normál válás esetén. Lehet mással házasodni, de a zsidóknál és a muszlimoknál amúgy is van válás, szóval ez nem nagy dolog.
pffú... elég ördögi a gondolkodásot.
de, fussunk neki harmadjára is: a te sémádra válaszoltam:
a te kérdésedben lévő szituáció: MÁR HÁZAS A KÉT TESTVÉR.
te magad írtad ezt, ennélfogva én sem írtam azt, hogy házasodjanak meg 8 év múlva.
szóval: Már házasok. így olvasd légyszi a válaszaimat, hiszen te így kérdezted. ne váljanak el ez esetben sem, mert a Teremtő gyűlöli a válást. és ugye a te sémád szerint tudatlanságból tették, ergo e miatt nem bűnösök.
de: van egy jogi lehetőség. hogyha ez nekik lelkiismereti problémát, vagy erkölcsi problémát okoz, kérhetik a házasságuk ÉRVÉNYTELENNÉ TÉTELÉT, az új információkra hivatkozva, ide viszont kelleni fog a genetikai vizsgálat. az érvénytelenné tétel ugye nem válás.
Maga a Biblia nem ír erről.
Egyébként, ha katolikus házasság volt, akkor kérhetik az érvénytelenítést. Addig a házasság érvényes, és nem számítanak bűnösnek a testvérek. A gyerekek elhelyezéséről nem volt szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!