Tisztelt Jehova Tanúi, ez az ember valóban Krisztus kiválasztottja volt?
Kevés Tanú tudja, hogy Rutherford hírhedt alkoholista volt. Az "Elhalasztott Apokalipszis: Jehova Tanúi története" című könyvében Jim Penton nyugalmazott professzor megjegyzi:
"Habár Jehova Tanúi minden lehetséges dolgot megtettek, hogy a bíró ivási szokásairól szóló beszámolók ne kerüljenek napvilágra, ezek túl hírhedtek voltak ahhoz, hogy tagadni lehetett volna őket. Az Őrtorony New York-i főhivatalának egykori dolgozói sokat meséltek a részegségéről, és alkoholos kábulatáról. Mások azt mesélik, hogy ittas állapota miatt milyen nehéz is volt alkalmanként kiállnia a pódiumra, hogy megtartsa kongresszusi beszédét. San Diegóban (Kalifornia állam), ahol 1930-tól haláláig a teleket töltötte, egy idős hölgy még most is felemlegeti, hogy hogyan adott el neki nagy mennyiségű szeszesitalt, amikor a bíró gyógyszert jött vásárolni férje gyógyszertárába."
Joseph Rutherford, ahogyan a Társulat “Hittel cselekszenek” DVD-in ábrázolják
Penton egy Rutherfordnak írt nyílt panaszlevéllel folytatja, amelynek írója, Walter Salter, Rutherford legközelebbi barátainak és bizalmasainak egyike volt, mielőtt tanításbeli kérdések miatt megszakította volna vele a kapcsolatot. Ebben az 1937. április 1-jén kelt levélben Salter Rutherford túlzott alkoholfogyasztására panaszkodik, és arra, hogy nagy mennyiségű alkoholt vett a Társulat számlájára. Azt a tényt is fájlalta, hogy Rutherford "kiküld minket a házról házra végzett szolgálatba, hogy szembenézzünk az ellenséggel, míg ő 'italról italra' jár, és azt mondja nekünk, hogy ha nem megyünk, akkor el fogunk pusztulni".
Függetlenül attól, hogy Rutherford ittas volt-e a videón vagy sem, az kétségtelen, hogy ez az újonnan felfedezett videó nem túl hízelgő fényben mutatja őt be - amint saját kis privát paradicsomában bolondot játszva dülöngél. Ez elég messze van a józan és tiszta szónoknak attól a képétől, ahogyan őt az Őrtorony nemrég megjelent DVD-sorozata, a "Hittel cselekszenek" ábrázolja.
Bármelyik Tanú, aki végignézi ezt a ritka felvételt imádott volt vezéréről, zavartan gondol majd bele, hogy ez egy olyan ember jellemét tárja elénk, akiről ma úgy hiszik, Krisztus 1919-ben saját kezűleg választotta ki, hogy hű és értelmes rabszolgájának tagja legyen. Nem ártana, ha megkérdeznék maguktól: "Valóban ez a fickó volt a legalkalmasabb erre a feladatra?"
Forrás: jwsurvey.org
A kisfilmet itt megnézhetitek;
Vidiripi
Tantételbeli!
Tetszik ez a név. Talán egyszer elmeséled hogy miért pont ez lett a neved! :)
"Mi lenne a válasz, mi kielégítené égető kíváncsiságod? Ha én, vagy bárakárki Jehova Tanúja együtt tapsolna veled?
Mit ismerjünk el? Mit írjunk alá?"
Na ez már tipikus "tanús" viselkedés! Többes számban beszélsz! Pedig neked csak annyi közöd van a szervezethez hogy a szervezet tagjaként azonosítanak téged. Semmi más!
Neked nincs jogod aláírni semmit és nincs döntési jogod sem! Így még ha el is ismernél bármit is az csak mint személynek lenne lényeges. De mint kollektíva semmit nem érne.
A kollektívát a VT látja el utasításokkal a tagok pedig végrehajtják azt. Aki nem az....
"A butaságaitokat idehoztátok, ahol sok testvér olvas, mert rájöttetetk ,hogy a ... oldalaitokat (szándékosan nem minősítem) nem olvassák. JÓ ötlet. Tényleg jó, nem iróniának szánom, okosak vagytok ti, nagyon is."
Ennyire naiv ne legyél Tantételbeli! Saját magadat csapod be ezzel a gondolkozással.
Először is. Amikor én elkezdtem itt írogatni az oldalon. Tanúk alig voltak talán 2-3 és ennyi. Aztán egyszer csak történt valami és megjelent egy csomó tanú akik szó szerint elárasztották az oldalt. Mondjuk akik akkor voltak azoknak több mint fele már nem aktív az oldalon. Van aki megnősült azért hagyott fel az itteni tevékenységgel van akinek elege lett stb.
Közölük volt aki ismerősöm volt még a Facebook-on is. Vagy privátban leveleztünk sokáig.
Te vagy buta ha azt gondolod hogy azért hozták ide mert itt sok tanú olvasgat. Ha az a néhány tanú nem kezdett volna el itt írogatni akkor ez az oldal még a mai napig sem tartalmazna ilyen kérdéseket. Mert nem lenne aki válaszolna rájuk.
"Itt is itt vagytok.(Persze nem most kezdtétek a szakmát, tényleg minden elismerésem...)"
Mint ahogyan a tanúk sem most kezdték. Pont az egyik tanú állította hogy a házról-házra végzett szolgálat alkalmával is találkoznak hasonló témákkal.
Kérdem én akkor mi a különbség?
"Csak az én véleményem mondhatom, más nevében nem nyilatkozhatom. Semmit sem számít nekem, hogy mit mutattok róla, mert Joseph. F. Rutherford SOSEM volt Jehova Tanúi vezetője. És nem csak én nem tekintek "le" rá így, hanem azok sem tartották annak, akivel egy korban élt - ezt nem fogjátok sose felfogni."
Saját vélemény rendbe van. De azt írod nem nyilatkozol más nevében. Viszont még is azt olvasom hogy MÁSOK sem tartották vezetőnek! Oké legyen így. De akkor ez nem a saját véleményed kell hogy legyen hiszen nem nyilatkozol más nevében bizonyíték nélkül.
Szóval mivel támasztod alá hogy mások is így gondolták6gondolják?
"Ezért nem mentek az ilyen propagandával semmire, hiába hozzátok ide is - Mert nekünk nincs emberi vezetőnk, és soha nem is volt!"
Szerintem gondolj a keresztelkedési kérdésekre. Remélem emlékszel még rájuk!
Nincs emberi vezető! Van emberi Vezető Testület!
De ez nem egyedi más egyházaknál is így van. Nem az összesnél az tény de nem is egyedi!
S itt már kezdesz te is pontosan úgy viselkedni mint bármelyik tanú. Már kezd benned feszültség keletkezni. Nem csoda hiszen TÁMADJÁK imádott SZERVEZETEDET! S benned ott a vágy hogy megvéd! Bár az a vágy talán inkább programozás! De ezt már mindenki döntse el maga.
De még valami! A Bibliában le van írva az hogy a jézusi tanítványok hogyan viselkedtek!
Milyen érdekes hogy a kiadványokban nem olvasható ilyesmi. Az viszont igen hogy mindenki hazudik. Csak tudod azt én nem hiszem el hogy ennyi ember és több mint 100 év alatt semmi hiba nem történt. Hiszen Jehova tanúi is elismerik hogy nem tökéletes emberek. De még is rengeteg tévedés hiba és hazugság nincs megemlítve a kiadványokban de még csak utalás sincs rájuk. De ha valaki szóvá teszi akkor meg halál rá. Ugyan már! Ez az igazi propaganda! Csilli-villi minden. Mindenki feszít a szép ruhájában. De ha a felszín alá nézünk akkor ürességet találunk és most egyéb jelzőket nem akarok használni! Attól hogy nem voltam tanú még vannak személyes tapasztalataim én magam is részesen illetve főszereplője voltam az eseményeknek. S nem is csak egy gyülekezetről van szó.
"Senkit nem vetek meg, fura, hogy ezt a következtetést vontad le, biztosíthatlak, hogy semmi ilyen érzésem nincs."
Ezzel sokat fogsz még küzdeni harcolni elmagyarázni. Ezt köszönd a testvéreidnek. Igen az igaz hogyha a tanúkról van szó akkor általánosítanak.
Kevesen lesznek akik nem teszik! De hát a tanúk többes számban beszélnek pont úgy ahogyan te is. Szóval ilyen ez amit valaki elkövetett az USA-ban azért is neked kell felelni. Ilyen ez a többes szám!
Vidiripi
Tantételbeli barátom!
Látod ez a jó ebben az oldalban én ezért is szeretem. Itt írásban kommunikálunk. De ez megmarad és vissza kereshető és idézhető. Főleg ha le is mented! :D :D :D
Mit is írtál nekem? Emlékszel még? Segítek!
"1. Kérlek, minden tisztelettel, ez nem nem chat-szoba! Itt a kérdezőnek tessék válaszolni, mert ez az oldal lényege. (OFF-olás mond vmit?), itt NEM az előző hozzászólók hsz-ait kell kommentelni."
Ezt írtad nekem egy másik kérdésnél. Erre mit teszel?!! Kinek írsz és hogyan!
"A hsz-od tipikus bagoly mondja verébnek. Nem elég nyilvánvaló, hogy a kérdező - és nem én - akar lejáratni valakit? Hol látsz te tőlünk olyat, hogy egyházi vezetőkről ásunk elő dolgokat, aztán azokat dörgöljük az egyszerű hívők orra alá? Tisztességes dolog ez?"
S ezen mondataid nem a kérdezőnek szólnak hanem egy hozzászólónak. Hogy mik vannak. Nem semmi. Beszippant a szokás rendszer! Tökéletlen embertársam! Ugye milyen apró dolog és észre sem vetted.
Csak azt remélem benned nagyobb az alázat és belátás mint a 23% egyén esetében!
"Ez megint csak propaganda, hogy állítólag utáljuk azokat, akik elhagyják a gyülekezeteinket. Ez egyszerűen nem igaz. Semmi ilyen képtelenségre nem vagyunk tanítva, aki esetleg így érzi, rosszul teszi. Az Atyát kell utánozni, aki várja vissza a fiát, mint a tékozló fiú apja. Ez a helyes szemléletmód."
Igaz e az hogy a vének döntik el hogy a "tékozló fiú" visszatérte után hogy mennyi idő amíg újra lehet neki köszöni? S mit tett az az apa amikor a fiú visszatért? S mi a szokás a gyülekezetekben?
Propaganda ide vagy oda. E téren is van személyes tapasztalatom.
S TANÚ vagyok rá hogy hogyan viselkedtek egy ilyen személlyel. Ott ültem mellette sőt aztán még velem is közölték a státuszát az illetőnek. (kiközösített) Mert én még köszöntem is neki sőt kezet fogtam vele!
Az hogy utálják vagy sem az egy másik kérdés. De a viselkedés minták azok vitathatatlanok. Azokra nagyon is tanít a szervezet.
Kedves Vidiripi!
Csak röviden. Az itt folyó kommunikációval az a gondom, hogy:
1. Az oldalon a kérdezőnek kell válaszolni - nem az előző hozzászólóval vitába szállni
2. NEM az előső hsz-t kell minősítgetni/bírálni/elítélni, ráadásul OFF-olni azzal, hogy kérdéseket intéznek hozzá, ami elviszi a témát. (ez nem chat-szoba)
3. Némelyek - számomra nyilvánvalan - csak azért vannak itt, hogy a Tanú-válaszokat pocskondiázzák
4 Ha vki nem ért egyet az előző hsz-al ,azért van a "privát üzenet" lehetőség - de ha meg valakinek írnak ilyet (mint én is), talán még meg is sértődik. ?
Mivel itt láthatóan a hozzászólók nem igazán tartják be a szabályokat, akkor én sem érzem azt (magamra nézve) kötelezőnek, és ha - megszólítanak- válaszolhatok én is. (Neked is írtam "privátban", be is idézted - ezt nem illik - ,de te tudod. Nem baj.)
Pár megjegyzésedre reagálok - most tehát itt .
"Szerintem gondolj a keresztelkedési kérdésekre. Remélem emlékszel még rájuk! "
Természetesen! Sohasem felejtem el! Fiatal voltam, és meghoztam a döntésem, hogy az életem Istennek adom! Ez azóta is megáll! De tudom, mire célzol. A 2.kérdés - szigorúan szentírásilag - nem indokolt.
"Nincs emberi vezető! Van emberi Vezető Testület! "
Persze. A Vezetőtestület nem egyetlen ember! (lásd máshol..) A "szolga" Jézus szavai szerint nem "angyal", - persze, hogy ember. De nem őket követjük. A "Vezető" elnevezés nekem sem tetszik, pont azért, mert félreérthető, választhattak volna másikat (angolban több értelme van)
"Már kezd benned feszültség keletkezni"
Köszönöm szépen, ezt őszintén megszívlelem -ha így látszik kívülről. Odafigyelek rá.
Viszont rögtön ezután írod: "Nem csoda hiszen TÁMADJÁK imádott SZERVEZETEDET! S benned ott a vágy hogy megvéd! Bár az a vágy talán inkább programozás!"
Ezt nem jól látod, hiszen éppen neked írtam "privátban" (de közben te is írtál, most hova válaszoljak? - de írok vissza is), hogy " Mi sem vagyunk az Őrtorony szervezet tagjai - legalábbis én nem tudok róla, hogy részvényes lennék. Nem írtam alá semmilyen szerződést a Társulattal, nem vagyok az alkalmazottjuk, sem az ügyvédjük, és ők nem az uraim. Hanem Jézus az." - Én írtam, én vallom.
Az "Igaz e az hogy..sőt kezet fogtam vele! " írásod nekem (Tanúként) nem világos. Ki volt az? Egy "kiközösített? Vagy valaki,a ki viszatért? Nem kötöszködés, tényleg érdekel, mert nekem is van "tapasztalatom", de nem vitáni akarok veled, hanem megérteni. Miért gondolod így?
(Ui.közben válaszolok a "privátra" is, mert látom, te is írtál.)
Vidiripi
"Csak röviden. Az itt folyó kommunikációval az a gondom,..."
A tényeken nem változtat! Kioktatsz erről a dologról aztán meg te magad is ezt alkalmazod és NEM ismered el hogy így van hanem azzal védekezel hogy mások sem meg hogy akkor magadra nézve sem kötelező.
Ez érthető de elnézést nem kértél. Így kezdeti lelkesedésem hogy végre van egy tanú aki tényleg viselkedésében is más már erősen kezd csökkenni. :(((
"Mivel itt láthatóan a hozzászólók nem igazán tartják be a szabályokat, akkor én sem érzem azt (magamra nézve) kötelezőnek, és ha - megszólítanak- válaszolhatok én is. (Neked is írtam "privátban", be is idézted - ezt nem illik - ,de te tudod. Nem baj.)"
Ácsi bácsi! Én nem idéztem be azt amit te írtál nekem privátban! Hol is tettem én ezt meg? Melyik kommentemben?
"Fiatal voltam, és meghoztam a döntésem, hogy az életem Istennek adom! Ez azóta is megáll! De tudom, mire célzol. A 2.kérdés - szigorúan szentírásilag - nem indokolt."
Hm...hát most nagyon megleptél! Jehova tanújától ilyet még nem láttam. Te nagyon fura vagy!
Olyan kifejezéseket használsz amit a tanúk nem és olyan kijelentéseid is vannak. S mind ezt annak ellenére hogy fiatalon lettél tanú. Nagyon fura nekem nem gondoltam hogy ilyen létezik.
Azt meg pláne nem hogy azt írtad nem indokolt!
Bár időnként tipikusan úgy viselkedsz mint egy tanú de aztán meg teljesen másként.
"De nem őket követjük. A "Vezető" elnevezés nekem sem tetszik, pont azért, mert félreérthető, választhattak volna másikat (angolban több értelme van)"
Megint megleptél. Na majd csak megszokom. Ilyet sem írt még tanú. Illetve nem tudok róla!
Az meg hogy kiket követtek egy másik vita tárgyát képezné de ebbe most ne menjünk bele. Maradjunk annyiban hogy ez nagyon erősen vitatható!
"Ezt nem jól látod, hiszen éppen neked írtam "privátban" (de közben te is írtál, most hova válaszoljak? - de írok vissza is), hogy " Mi sem vagyunk az Őrtorony szervezet tagjai - legalábbis én nem tudok róla, hogy részvényes lennék. Nem írtam alá semmilyen szerződést a Társulattal, nem vagyok az alkalmazottjuk, sem az ügyvédjük, és ők nem az uraim. Hanem Jézus az." - Én írtam, én vallom."
Ámen! De a keresztelkedéskor igent mondtál! S a szervezet a tagjaként azonosít téged. Ez vitán felül áll! Hiszen elismerted hogy megkeresztelkedtél és azt is hogy emlékszel a kérdésre! Azt is tudod hogy mit tartalmaz!
De mindenki követ el hibákat természetesen én is. De van kegyelem!
"Ki volt az? Egy "kiközösített? Vagy valaki,a ki viszatért?"
Igen egy kiközösített mint ahogy azt írtam is. Azért ültem mellé mert volt ott szabad hely és köszöntem neki. De kezdődött is az alkalom így csak az alkalom után szóltak hogy az az ember ki van közösítve. Az alkalom után senki nem köszönt neki és nem beszélt vele. Aztán más alkalommal szintén így volt. Bár nem ültem mellé de köszöntem neki.
A tékozló fiú történetében az apa tárt karokkal fogadja a visszatérő fiút. Ebben az esetben pedig még csak nem is köszöntek neki. Aztán van egy másik történet is. De az jelenleg még nem lezárt eset így azt nem részletezném!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!