Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A megemlékező úrvacsorán a...

Szp72 kérdése:

A megemlékező úrvacsorán a kenyér és a bor szerintetek mennyiben Krisztus teste és vére?

Figyelt kérdés
Ha nem titok, azt is leírhatnátok, hogy melyik felekezet nevében beszéltek.

2015. jún. 8. 09:31
 1/9 anonim ***** válasza:

Maga Jézus mondta, hogy " ez az én testem és vérem" ezt cselekedjétek az én emlékezetemre :)

Jelképes dolog, de igenis komolyan kell venni, és átgondolni az életünket, hogy tényleg jól működik-e, mielőtt nyúlunk a kenyérért, és a pohárért.

2015. jún. 8. 09:51
 2/9 anonim ***** válasza:

Nekünk régen hittanórán meg is mondták hogy búzaliszt és víz alapanyagból készül, valamint bor. De az utóbbi a legtöbb esetben erősen higított hogy a plébános józanul át tudjon menni kocsival a másik településre is misézni vagy hittant tartani.

(Katolikus)

2015. jún. 8. 09:53
 3/9 anonim ***** válasza:
47%
jelképesen. a bibliából.
2015. jún. 8. 10:09
 4/9 anonim ***** válasza:

mivel az úrvacsora megemlékező, illetve teológusok ezt emlékvacsorának írják ,a szándék az, hogy semennyire ne legyen, tehát maradjon kenyér és bor, illetve úgy sejtik átalakulni eleve nem is szokott, az más kérdés, hogy Isten szuverén akaratából átlényegítheti ha szeretné

református vagyok, nemsokára orthodox leszek :)

2015. jún. 8. 10:11
 5/9 anonim ***** válasza:

#5 és #6 komment a véleményem.

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..

Nem tartozom felekezethez, de kicsiként katolikus voltam. (bár nem értek egyet a teológiájukkal, de legalább nem álmokra és ítélezésre épül alapjaiban).

2015. jún. 8. 11:02
 6/9 anonim ***** válasza:

jelképes, Jézus teste nem változott át Borrá sem kenyérré, egyébként kannibalizmusnak lehetne tekinteni, a vért amúgy sem vehei az ember magához a Mózesi törvényben és az apostolok cselekedeti szerint seakkor maga Jézus szegte volna meg elsőként ezt ....

Marianne

2015. jún. 8. 11:23
 7/9 anonim ***** válasza:

Valóságosan- de emberileg ezt nem érthetjük.

A magam nevében beszélek. Evangélikus és ortodox úrvacsoratan az, ami közel áll ehhez.

2015. jún. 8. 20:38
 8/9 anonim ***** válasza:

" És vett egy kenyeret, hálát adott, megtörte, és odaadta nekik, ezt mondva: „Ez jelenti a testemet, amely értetek adatik. Ezentúl ezt cselekedjétek a rólam való megemlékezésül.” Ugyanígy a poharat is, miután megvacsoráztak, ezt mondva: „Ez a pohár jelenti a véremen alapuló új szövetséget; és ez a vér kiontatik értetek." (Lukács 22:19,20)

A kenyér és a bor 'jelenti' a testét és a vérét. Amikor vacsoráztak, akkor még nem volt meg az áldozat, azaz Jézus még nem áldozta fel az életét. Nem változtatta valóságossá ezeket a jelképeket. El tudod képzelni egyébként, hogy bármelyik tanítványa beleivott volna Jézus vérébe?! A pogányok ittak vért áldozatul! Jézus és a tanítványai szigorúan tartották magukat a Törvényhez, ami tiltotta a vér ivását. Ezt Jézus is betartotta. A Pászka ünnepét is a Törvénynek megfelelően tartották meg, ez volt az alkalom, amin vacsoráztak.

Egyértelmű, hogy jelképekről van szó. Ha ettek és ittak volna belőle, nem lett volna ép az áldozat, hiányos áldozatot pedig nem ajánlott fel senki.

Azért emlékjegyek, hogy emlékezzünk meg Jézus áldozatáról amit értünk hozott, és jele legyen az apostolaival kötött szövetségnek.

Gusev, JT

2015. jún. 9. 13:13
 9/9 A kérdező kommentje:

Az újszövetségi áldozat lényege Krisztus kereszthalála és vére ontása. Az ő odaadott teste és kiontott vére ad örök életet. S ahogy megették az ószövetségi állatok húsát, úgy rendeli el az ő testének fogyasztását, ha nem is a kannibalizmus, hanem a kenyér formájában.

Az Ószövetség idején a vért nem ihatták. Az akkori felfogás szerint a vér hordozta az életerőt, az éltető lelket, vagyis a vér volt a legértékesebb kultikus táplálék. Úgy gondolták, hogy vérrel együtt az áldozat éltető erejét is megisszák, s ezzel a saját életerejüket növelik. A zsidók ellentétben minden pogány kultusszal, ezt a legértékesebb részt az Isten iránti tiszteletből nem itták meg. Ezzel ismerték el Istentől való függőségüket, aki minden élet forrása.

Azzal, hogy Jézus a saját vérét itatja, ezzel nem kevesebbet állít, mint hogy az ő életereje az Isten életadó erejével egyenlő. Az ő vére ugyanolyan élet adó, mint maga az Isten. Ne igyátok meg a vért, mert én adok nektek életet, mondta Jahve. Igyátok meg a vérem, mert én adom nektek az életet, mondja Jézus.

2015. jún. 9. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!