Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egyet értetek Erasmussal? A...

Egyet értetek Erasmussal? A keleti kereszténység talán eleve ebből indult ki, és ezért (is) maradhatott egységes?

Figyelt kérdés

A nyugati kereszténység a skolasztikus módszerrel a hitet a mai természettudományos módszerre emlékeztető módon próbálta vizsgálni, minden apró részletet pontosan igyekeztek meghatározni, és definiálni, a reformáció alatt (illetve már előtte is) éppen ezért gyakran rengeteg álláspont alakult ki egy-egy témával kapcsolatban, pl úrvacsora(eucharisztia/ oltári szentség).

Erasmus szerint az ember úgy is kevés ahoz, hogy ilyen részletességgel megérthesse Isten dolgait, ezért ha sok minden kevésbé lenne meghatározva kevesebb vita is folyna.

2015. jún. 3. 04:29
 1/8 anonim ***** válasza:
nem. szabályok nélkül káosz lenne. szerinted ha mindenki úgy közlekedne az utakon,ahogy akar, több vagy kevesebb baleset lenne?
2015. jún. 3. 08:07
 2/8 A kérdező kommentje:
úgy érette kevesebb, pl nyugaton nagy vita van azon ,hogy az eucharisztia átlényegül e és ha igen mennyire és hogyan, az ortodoxok nem akarnak másodpercre pontosan mindent tudni, csak elfogadják ,hogy "az jézus teste és vére"
2015. jún. 3. 08:16
 3/8 anonim ***** válasza:
Itt a régi római és görög szemlélet ellentétéről lehet szó szerintem. A rómaiak mindent precízen szabályoztak, a kereszténységből, mint hitből is egy jogi entitást varázsoltak, míg a görög közgondolkodás ennél jóval filozofikusabb, érzelmesebb volt.
2015. jún. 3. 10:51
 4/8 A kérdező kommentje:
ebben igazad van, de nem lenne ez utóbbi a helyesebb? Vallási kérdésekben természetesen, nem tudományosban.
2015. jún. 3. 11:47
 5/8 anonim ***** válasza:
Lehetséges, én nem vagyok vallásos, így nehéz eldönteni. Viszont keleten az egyház szorosan összefonódott az állammal, és sok helyen úgy is maradt nyugattal ellentétben, ez pedig erősen kihatott a társadalmi és gazdasági fejlődésükre.
2015. jún. 3. 13:44
 6/8 A kérdező kommentje:
én ezért inkább az 500 éves török megszállást okolnám, nálunk akkor volt a késő középkor amikor máshol már az első ipari forradalom, és az csak 150 év
2015. jún. 3. 19:26
 7/8 anonim ***** válasza:
Igen, de pl. Oroszország is ortodox, de ott nem volt török megszállás. Igaz, ott a cár maga alá gyűrte az egyházat.
2015. jún. 4. 09:07
 8/8 A kérdező kommentje:
annyit mondanék tatárok
2015. jún. 4. 10:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!