Kelet-Németország lakói hogyan váltak ennyire ateistává?
Nem tudom, hogy gyakorlatilag mit is jelent az amire utalsz, de ha belegondolunk németország a XX. század egy részében bigottot közelítő kereszténységben részesült, a másik oldalon meg teljes egyházellenességben (állami komcsi ateizmus, állami okkultizmus). Ezek a romboló eszmék egymás után érkeztek, a megszünésükkel együtt pedig belépett a jóléti rendszer. A test pedig könnyen legyőzi a lelket. "Cirkuszt és kenyeret" adtak a népnek Rómában is, nem pedig "Hitet és kenyeret"
Egyszerűsítve: lelki rombolást kaptak és kapnak a mai napig.
"Én voltam Altöttingben pl. és az ellenkezőjét tapasztaltam."
Altötting nem is Kelet-Németországban van, hanem Bajorországban, annak is konzervatívabb részén. Ráadásul ismert zarándokhely.
Negyven évig NDK volt, ahol az vallás éppen csak megtűrt volt, az állami propaganda ellene volt, a gyerekek iskolai és ideológiai nevelése is ateista, materialista alapokon történt.
A 40 év alatt felnőtt két generáció, akik ellentétes nevelésben részesültek.
Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában is eddig tartott a kommunizmus, itt mégis sokkal több hívő van, mint az egykori Kelet-Németországban.
Csehországot pedig azért nem érdemes itt említeni, mert ott sokkal régebbi hagyományai vannak az ateizmusnak - gyakorlatilag Husz János bukása óta egyházellenes a cseh nép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!