Jehova Tanúja vagyok, a családom is. Szeretnék továbbtanulni egyetemen, de a családom ellenzi. Mit tegyek?
A kérdésben nem szerepelt kollégium. Ha a szüleid a lehetséges kollégiumi lezülléstől tartanak, annak reális veszélye van. Nagyon sok függ rajtad és a szüleiden kívül álló dolgoktól is. Például kik lesznek a szobatársak, kik fognak befolyást gyakorolni a leendő szobatársakra a szabadidejükben, milyen ember a kollégium vezetője, stb.
Én dolgoztam a SOTE kollégiumával szemben, ahol az utca túloldaláról is rendszeresen látható volt, hogy milyen élet zajlott. Pedig az még a kilencvenes évek közepén volt, mi lehet ma? Voltak akik képesek voltak a nyitott, elfüggönyözetlen ablakban levetkőzni, közben táncoltak és hangosan énekeltek, láthatólag élvezték a nyilvánosságot. De láttam ennél sokkal durvábbakat is, amit nem fogok itt részletezni. A mai orvosok egy része is ebből a kollégiumból került ki. Egy elit réteg a társadalomban. Milyenek lehetnek a tanári, jogi, közgazdasági egyetemek kollégiumai? Azokról csak hallottam, de nem vagyok rájuk kíváncsi.
Éppen ezért én nem engedtem a gyerekeimet kollégiumba, hanem feltétel volt a továbbtanulásnál, hogy annyira közel legyen, ahonnan minden nap be lehet járni. Nem tudom, hol laksz, vannak olyan országrészek, ahonnan ezt nehéz megoldani. Ha azonban olyan helyen laksz, ahol vannak egyetemek, akkor ne válassz az ország másik felében, mert azt én sem támogatnám. A kollégiumnál eggyel jobb az albérlet, de az jóval drágább, és az sem teljesen veszélytelen, sok függ a főbérlőtől, illetve a többi albérlőtől, ha van, de az olcsó albérletek nem véletlenül olcsók. A legkevesebb, hogy jó eséllyel csótányok is vannak. De én nem miattuk aggódnék egy társbérletben.
Lucinak pedig innen üzenem, hogy sajnos nem mindenkit kérdeznek meg arról, hogy szeretne-e zülleni a többiekkel, hanem helyette döntenek. Volt ilyen régen is. Régen azonban viszonylag ritka volt, és ha kiderült, akkor elég keményen eljártak az ügyben, hacsak nem valami fejes kicsi fiáról volt szó. Ma az alapfelállás a falazás és az eltusolás, vagyis a trágya visszalapátolása a tehénbe, az intézmény jó hírének érdekében, ha pedig ez nem megy, akkor jön az egymásra való mutogatás, de beismerésre már nagyon régen volt példa.
Ezeket a szituációkat pedig sokkal könnyebb elkerülni, mint utólag feldolgozni. Ha ez sötétség, akkor vállalom, de nekem nem kell az a világosság, ami visszafordíthatatlan, vagy csak nagyon nehezen gyógyuló sebeket okoz. Természetesen voltak és vannak, akik épen átvészelik a kollégiumi éveket, de az előre nem tudható, hogy hogyan fog alakulni egy adott személynél. Számos esetben alakult rosszul. Ezeknél az eseteknél a szenvedő félnek semmiféle vigaszt, vagy kárpótlást nem jelentett, hogy mások jobban jöttek ki a helyzetből.
Az esélye sajnos évről évre nő annak, hogy valakit szexuális zaklatás ér az egyetemi kollégiumokban, droggal, vagy anélkül, ez jóval több, mint paranoia. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy hány ember változtatja meg az életfelfogását egy ilyen közegben, és megy bele önként olyan dolgokba, amit elképzelhetetlennek tartott volna azelőtt, hogy betette oda a lábát. Ez azonban nem szabadság, hanem az egyén szellemi-lelki megerőszakolása a tömeg részéről.
Eljött az a pillanat amikor eldöntheted: Végre kitisztul a látásod, részt veszel a világban tovább tanulsz, építesz valamit, vagy maradsz bezárva mentálisan, erőlteted a hitedet, lemondasz a továbbtanulásról, és esetleg gallyra megy az életed.
Biztosan nagyon boldog életet lehet élni olcsó bér rabszolgaként, diploma nélkül tengődni egy érettségivel/szakmunkával és hinni abban, hogy isten neked ezt az utat jelölte ki.
Holott te választottad! Az életedet TE b--tad el!
Dönts!
Ideje rájönnöd, hogy amit a szüleid és a JT tanít egy dolog. Most az eljövendő életedbe kerül, hogy melyik úton indulsz el. Megtalálod az egyensúlyt a hited és a világ között, vagy demagóg JT-s világ és gallyra mész.
A felelős nem a világ, nem isten, nem a sátán lesz: TE!
Azért ennyire általánosítani nem kell Asperrimus.
Ha a kérdező kollégiumba kerül, kinyitja a száját és elmondja hogy milyen vallású, mik a hitelvei akkor megértik. Mivel szerencsére az ottani emberek jó része értelmes. Senkit sem köteleznek rá hogy részt vegyen bármin is ha nem akar. Én ezt tapasztaltam és tapasztalom egy neves egyetem, egész pontosan az ELTE kollégiumában. Nem kell falra festeni az ördögöt. Sőt, ott koleszban össze is szoktak gyűlni bizonyos napokon azok az emberek akiknek van hite. Hogy elmélkedjenek rajta, hogy megtapasztalják az élő hitet. És persze érdeklődök is részt vehetnek rajta.
Ha a kérdezőnek nem anyagi gondjai vannak hanem más akkor mindenképp próbálja észérvekkel alátámasztani a továbbtanulást. Az ismeret bővítés, a jövő effajta megalapozása csodálatos dolog. Egy szülőnek nem kellene elvenni a gyermeke jövőjét. Közmunkás utcaseprőből úgyis van elég. Én szurkolok neki.
Lehet lepontozni de ez lesz a vége :)
Az egyensúlyt kell találnia, és ezért ő tartozik személyes felelősséggel maga felé.
Az én véleményem totálisan egyértelmű: továbbtanulás mindenképpen!
(amúgy mit szeretnél tanulni kérdező?)
Én egyetemista vagyok és kollégiumban élek. Nyilván vannak, akik nagyon züllenek, de aki ki akar ebből maradni, az ki is tud. Természetesen olyan embereket gyűjtesz magad mellé úgyis, akik hasonlóan gondolkodnak erről mint te, tehát az életedet te magad fogod formálni.
Az meg, hogy más, újabb emberekekkel is találkozol, akik más módon élnek, talán nem is olyan rossz. Szerintem jó, ha az ember más példát is lát- akár rossz, akár nem. Legalább formálódik a saját világlátásod, nyitottabbá válsz.
Ne hallgass azokra, akik szerint nem fontos a tanulás. Tanulni mindig jó és hasznos. A katolikus egyházat szidták azért, mert az emberek elől eltiltották a tudást és a megismerés lehetőségét? (Ez egyébként elég nagy túlzás, de most nem ez a hangsúlyos.) De vajon nem ezt teszi a te szervezeted is ezzel?
Jogod van megismerni minden oldalról világot, vagy önmgadat, ahogy csak szeretnéd.
Sok sikert!
SZÉGYELD EL MAGAD HA VALÓBAN MEGKERESZTELT TANÚ VAGY.MERT NEKED AZT TUDNOD KELL ENNEK NEM ITT VAN A HELYE
NEM CSAK A TESTVÉREKRE ÉS ISTENRE HOZOL SZÉNGYENT HANEM A SZÜLEIDRE IS
LEHET NULLÁZNI
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!