Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van olyan ember aki tud...

Van olyan ember aki tud esetleg nekem beszélni a zsidó vallásról?

Figyelt kérdés
Nos, engem nagyon érdekel a vallás és sok kérdésem lenne, írjon üzenetet nekem az akinek van türelme elviselni a furcsának tűnő kérdéseimet, és az aki jártas a vallásban, vagyis az lenne a legjobb ha zsidó vallású lenne az illető... mielőtt írnál nekem: 15 éves lány vagyok, és tavaly télen tudta meg a család hogy zsidó származásúak vagyunk, (pontosabban az apai nagyapám felől, ami azt jelenti hogy édesapám félig, én negyedben vagyok) mondjuk nem tudom hogy ennek van-e jelentősége. De tél óta foglalkoztat a vallás, de nem nevelkedtem vallásos családba így sajnos nem vagyok jártas a témában, és lenne sok kérdésem ami furcsának és kiakasztónak tűnhet úgyhogy csak olyan írjon akit nem zavar a vallási tudatlanságom, és kérlek senki ne szóljon be nekem és hasonló, köszönöm.:)

2015. máj. 17. 13:34
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm az eddigi válaszokat, és mivel ennyi válasz és segítség érkezett ezért szeretnék még kérdezni tőletek/maguktól, nos: ha úgy érzem hogy ezt a vallást szeretném követni akkor nem mondhatom azt hogy :én zsidó vallású vagyok, mert az alapján a dolgok alapján élek amik ahhoz kellenek hogy én ebbe a vallásba tartozzak? tehát mit jelent a betérés? sokat hallottam erről, de nem tudom pontosan hogy ez mit jelent:(, úgyhogy valaki aki el tudná mondani és van kedve akkor ossza meg velem a jelentését, köszönöm:) és még valami: mivel én nem tudnék az ortodox irányzatként élni---> mi az az ágazata ennek a vallásnak ami liberálisabb/kevésbé kötött(vagy hogy is mondjam , remélem érthető) köszönöm ha erre kapok választ és elnézést a sok offolásért
2015. máj. 19. 17:28
 12/17 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdezõ!

( Nálam ez "gyárilagos" és gyakorlom is, persze nem jelenti, hogy eleget tudok ( nem is lehet ), nem vagyok rabbi. Ezt - azt azert tudok és nagyjából jól. )

Elöljaróban: a zsidó vallás nem az antiszemitizmusró, vagy a holokausztról ( héber megnevezése soá ) szól, még Izrael Államról se, hanem

I-tenrõl,

I-ten és fõképp az emberek szeretetérõl.

Irányzattól függetlenül.

1)Betérés: pontosan azt jeleni, amit leírtál. Azt, hogy úgy élsz, ahogy azt a zsidó vallás elõírja ( beleértve az imádkozást és a rászorulók segítését ( "Szeresd felebarátodat, mint magadat" 3Móz 19:18, "Ha rátalálsz ellenséged ökrére vagy szamarára, amely eltévedt, vidd azt neki vissza. Ha látod gyűlölőd szamarát leroskadva terhe alatt, távol legyen tőled, hogy magára hagyjad, segítsd fel vele együtt. "( 2Móz 23:4-5; 5Móz 22:3-4 ), "Ha ellenséged éhes, adj neki kenyeret, hogyha meg szomjas, adjál neki vizet!" ( Péld 25:21 ) ).

Úgy kedõdik, hogy mondod a szándékodat egy rabbinak.

Azért hosszú folyamat, mert a rabbinak meg kell gyõzodnie errõl.

Mivel komoly dolog, felelõs döntés, alaposan meg kell gondolni, ezért a rabbi kétszer ´kötelezõen elutasít. Akkor is, ha mindent tudsz és példamutatóan élsz. Azért, hogy legyen idõd jól meggondolni.

Ennél bõvebbet, pontosabbat az említett címeken, magam többet nem is tudok, mivel - mint mondtam - engem nem érintett és rabbi sem vagyok ( akkor tudnom kéne :) ).

Mindez persze a "hivatalosra" vonatkozik, attól Te érezheted Magadat zsidónak, akár már ma is, de "hivatalosan" csak a betérés véegén leszel azzá.

2) "nem tudnék az ortodox irányzatként élni" - ezt honnan tudod? Voltál már ortodox zsinagógában?

A magyarországon létezõ irányzatok közül legliberálisabb a "reform", vagy másként "progresszív", azonban nem is tudom, h õk foglalkoznak-e betéréssel, másrészt az ortodoxok, de asszem a neológok is azt mondják: a zsdó az zsidó, akkor is, ha reform, de "a reformrabbi az csak Robi" :)

Az ortodoxia és a neológia között alig van több különbség, mint, hogy a neológ zsinagógában lehet orgona, az ortodoxban a Szent´ly pusztulása óta ( is 70 ) semmilyen hangszer.

Ezen kívül lehet, a neológok az öltözékre nem helyeznk súlyt, ortodox zsinagógában ha a nõk vállát, könyökét nem takarja a ruha, az illetlenség és a szoknyának térd alá kell érnie. És illik szoknyában, tehát nem nadrágban ( Tóra ), azért télen láttam nõket nadrágban. A zsinagógában, különben ahogy akar.

Eszmei különbség: az ortodoxia kevesebb "értelmezést" enged, tehát pl szerintük a Teremtés 6 napja az 6 nap, a neológok elfogadják a tudomány eredményeit, szerintük 6 korszak.

Mindenesetre a # 8-ban megadott hitközségek közül talán "arany középút" a Statusquo Ante, az EMIH hitközség, vezetõ rabbi, mint írtam Köves Slomó, zsinagógáik: Óbudai ( Lajos utca, majdnem az Árpad-hídnál ) és Vasvári Pál utca.

Ezekben a péntek délutáni szombatfogadás és a Szombat de istentiszelet utáni kiddust ( a Szombat megszentelése - a rabbi elmondja ( recitálja ) a szöveget, egy részét a többiek vele, majd kevés bor mindenkinek, persz, nem kötelezõ inni, illetve többnyire van szõlõlé, ami rituálisan megfelel a bornak ) hangulatos közös étkezés követi.

Azért arany középút, mert voltaképp ortodox, haszid ( "jámbor" ) közösség, az õ betérítésüket - tudtommal - mindenhol elfogadják, viszont nem annyira "szikár", mint az ortodox hitközség ( Kazinczy utca ). Azért, ha elvetõdsz a Kazinczy utcába, meg fogsz lepõdni, mert ott is vannak fiatalok és nem annyira merev, mint gondolnád. A 21. sz. mindenütt 21. sz.

El ne feledjem: most vasárnap és hétfõ a Savuot ( Hetek Ünnepe, Tóraadás ünnepe ) - ilyenkor szokás, hogy az ünnep elõestéjén hajnalig tanulunk - most Szombat éjjel. A tanulás persze nem olyasmit jelent, mint az iskolai órák, javaslom, nézz ki magadnak valamit, a honlapokon közlik a mûsorokat, akár többet is meg lehet látogatni egymás után. Pl a Vasvári Pál utcától ( [link] ) 5 perc a Bálint ház - [link] , vagy másik irányban a Lativ Kolel - [link] , a Király utcában a Tikva ( remény ) [link] sajnos itt nem írnak programot, de inden évben van. ( 4. v 5. emelet, lift van ugyan, de ünnepen se szabad utazni )

2015. máj. 19. 19:11
 13/17 anonim ***** válasza:
Ja, az éjszakai programok kb fél órával a Szombat kimenetele után kezdõdnek, addig szombatbúcsúztató esti ima. Persze, a I-tentiszetletre is be lehet menni, senki nem fog kiküldeni, az 8 körül kezdõdik ( du ima ( mincha ), utána "harmadik szombati étkezés" - közben a rabbi tanít valamit, a Szombat kimenetelekor ( 21:21 ) kezdõdik az esti ima, utána az éjji programok.
2015. máj. 19. 19:16
 14/17 A kérdező kommentje:

köszönöm nneddudgi!:)

én csak azért írtam hogy úgy nem tudnék élni mint az ortodox zsidók, mert megkérdeztem egy ismerőst aki azt mondta hogy én nem tudnék úgy élni, mert nem is öltözködöm úgy, meg nem imádkozom, és eszek a mcdolnald'sból sajtburgert, de mióta foglalkoztat ez a vallás próbálnék áttérni, csak nem tudtam hogy hogyan, mert a szüleim nem vallásosak, de még a kérdés: hogyha ez a dolog hogy én e vallást felveszem, de nem hivatalosan, akkor a hivatalosan zsidó vallású emberek rosszan fognak engem nézni? mert volt egy ismerős néni (zsidó vallású) akinek elmondtuk hogy van származási vonal, és ő nagyon megörült, mert hogy ez milyen jó...

2015. máj. 19. 19:41
 15/17 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdezõ!

Valamire való zsidó senkire nem néz rossz szemmel. ( Csak a nácikra )

A sajtburger csakugyan nem kóser.

Szal, mint mondtam, nézd meg a honlapokat, amiket ajánlottam, próbálj most Szombat éjjel elmenni valamelyik programra, azután meglátod.

Egyébként hadd mondom azt, amivel a néhai Raj Tamás fõrabbi szokta befejezni: ahogy gondolod. :)

2015. máj. 20. 20:28
 16/17 A kérdező kommentje:
köszönöm:)
2015. máj. 20. 20:53
 17/17 Tobi Hurwitz ***** válasza:

Szia.

En nem tudok mindent zsidosagrol, de eleg sokat, mert apam rabbi es ha nem tudom a valaszt akkor megkerdezhetem apamat.

(en 16 eves lany vagyok)

Gmail: estherhur15@gmail.com

Nekem legjobb ha Google+-on beszelunk de gmail is nagyon jo.

:)

2015. jún. 21. 10:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!