Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A mai vallások képviselői...

A mai vallások képviselői miért gondolják, hogy hitelesebbek a régebbi, mára eltűnt vallásoknál? Hiszen azokban is erősen hittek valószinűleg a maguk idején.

Figyelt kérdés

2015. ápr. 16. 19:18
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Pontosan ezért. :) A vallásnak csak akkor van értelme, ha komolyan veszed.

(Mára eltűnt vallás alatt mit értesz? Melyik vallás tűnt el teljesen?)

2015. ápr. 16. 19:41
 2/12 A kérdező kommentje:
A kérdés lényege az lenne, ha több féle vallás van nyilván csak egyik lehet igaz, vagy egyik sem. Nem feszélyező érzés, hogy mások másik vallásban hisznek éppoly erősen?
2015. ápr. 16. 19:52
 3/12 anonim ***** válasza:
Csak a kereszténység és a zsidóság hirdet teljes kizárólagosságot, más vallások részben elismerik egymás tanait, szentjeit. Jézus pl. az Iszlám szerint Allah profétája volt, a Hinduk szerint Avatár (akár Visnu-avatár is, tehát isteni személy), a Buddhizmus szerint Bóddhiszattva vagy egyenesen Buddha. Sőt, vannak zsidók is, akik hisznek abban, hogy Jézus volt a messiás.
2015. ápr. 16. 20:00
 4/12 anonim ***** válasza:
Isten meg tudja szólítani az embert. Egyetlen valódi keresztény sincs, akinek nincsenek személyes tapasztalatai Jézus Krisztusról.
2015. ápr. 16. 20:40
 5/12 A kérdező kommentje:
Akkor miért van szükség agitációra, ha Isten úgy is mindenkit megszólít?
2015. ápr. 16. 20:53
 6/12 anonim ***** válasza:

Mert Jézus is bizonyitotta a többi prófétákon keresztül, hogy Isten nem közvetlen beszél z emberekhez, hanem ahogy

olvasható mindig voltak emberi képviselői

S ezen jelenleg sem változtat

S ha egyébként mindenkit igy szólitana meg ahogy mondod akkor hogyan lenne testvéri szeretet az emberek között, hiszen az emberek nem járnának össze, nem beszélgetnének egymással,

s a Biblia megirásának sem lenne értelme

egyébbként pedig Jézus ezért v

2015. ápr. 16. 21:45
 7/12 anonim ***** válasza:
ezért vezette be a világméretü prédikáló és tanitvány képző munkát. mert ezt látta jónak is arra, hogy az emberek testvéri szeretetben egységben élnek egymás mellett már most, és késöbb sem lesz gond ebből
2015. ápr. 16. 21:48
 8/12 Ozmium42 ***** válasza:
Fordítok: akkor nem lenne értelme a papságnak (stb...), akik megmondják, mit mond nekik isten arról, hogy neked mit kell tenned :D
2015. ápr. 16. 22:34
 9/12 anonim ***** válasza:
Azért, mert ők fenn tudtak maradni, akár az erős üldöztetés ellenére.
2015. ápr. 17. 18:51
 10/12 anonim ***** válasza:

Isten emberek által szólítja meg az embereket. Aki agitál, az nem bízik Istenben, hogy Ő végzi a dolgát és meggyőzi az embereket, amikor az Evangélium üzenetét hirdetik. Jézus parancsa nem az volt, hogy térítsetek meg mindenkit, hanem az, hogy hirdessétek az Evangéliumot minden teremtménynek.

Az evangélium hirdetése nem agitáció. Az ember elmondja a hírt, és aki nem kíváncsi rá, azt békén hagyja. Persze, ez nem vonatkozik egy közösségi oldalra, ahova sok ember ellátogat. Arra vonatkozik, hogy nem mászom rá egy emberre, aki kifejezte, hogy nem akar meghallgatni, vagy már meghallgatott, de nem fogadja el, amit mondtam. Ilyen esetben az a Biblia instrukciója, hogy tiszteletben kell tartanom a másik fél döntési szabadságát.

Ha azonban elkezd ellenem kampányolni, akkor nem vagyok köteles szó nélkül meghunyászkodni, és nem agitáció, ha én sem fogom be a számat. Továbbra is a hallgatóság dönti el, hogy kire figyel. Aki erre nem kíváncsi, az továbbra sem köteles hallgatni. Agitációnak az minősíthető, ha a másik fél akarata ellenére is le akarom tuszkolni a torkán, amit ő nem szándékozik elfogyasztani. Ilyen jogosítványa senkinek sincs, sem pro, sem pedig kontra.

Annak az embernek azonban, akinek nem kell az Evangélium, be kell érnie annyival, hogy őt békén hagyom, de nincs hozzá joga, hogy mások helyett is elutasítsa. Minden embernek van joga hallani az Evangélium üzenetét, és mindenkinek van joga ahhoz, hogy eldöntse, hogy neki személyesen kell-e, amit Isten felkínált neki, vagy nem.

A konfliktusok zöme nem abból adódik, hogy a keresztények agitálják azokat, akik nem akarnak megtérni, hanem abból, hogy egy részük azoknak, akik már az Evangélium ellen döntöttek, hadat indítanak az Evangélium hirdetői ellen és azt akarják, hogy fogják be a szájukat, hogy mások ne is hallják. Így volt ez az apostolok idejében, és most sincs ez máshogy. Ha ugyanis a keresztények továbbra is hirdetik az Evangéliumot, akkor lesznek olyanok, akik szívesen elfogadják, és annak megfelelően döntenek. Ez pedig mindenképpen konfliktusokhoz vezet. Ez a konfliktus pedig elkerülhetetlen. Erről a konfliktusról beszélt Jézus, amikor azt mondta, hogy nem azért jött, hogy elhozza a békét, hanem kardot hozott el: meghasonlást az emberek között, akár egy családon belül, férj és feleség között, szülő és gyermek között:

" Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert. Mert azért jöttem, hogy meghasonlást támasszak az ember és az ő atyja, a leány és az ő anyja, a meny és az ő napa közt; És hogy az embernek ellensége legyen az ő házanépe. Aki inkább szereti atyját és anyját, hogynem engemet, nem méltó én hozzám; és aki inkább szereti fiát és leányát, hogynem engemet, nem méltó én hozzám." (Mt 10,34-37).

Azonban nem a keresztények szokták elvágni mások nyakát, hanem fordítva. Tudom, van aki nem tud elszakadni a középkor rémtetteitől, azonban azok, akik azokat elkövették, ugyanolyan világi emberek voltak, mint a nácik, vagy a komcsik, csak ők Isten nevével takaróztak, nem pedig a Führerével, vagy Leninével, de soha nem voltak keresztények.

2015. ápr. 17. 20:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!