Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ezek destruktív szekták lennének?

Ezek destruktív szekták lennének?

Figyelt kérdés
[link]

2015. ápr. 5. 04:09
 1/8 kzs ***** válasza:

Nem. Ez csak egy katolikus hozzáállás más keresztény egyházakkal, felekezetekkel kapcsolatban.

Egyébként én is olvastam már: nevetségesen nagy tévedésben vannak.

Annyi bizonyos, hogy ebből az irományból kitűnik a saját egyházuk tekintélyének meglátása anélkül, hogy magyarázni tudnák a katolikus egyház (ó, nehogymár szekta legyen!), tanításait.

Mert egy Bibliaközeli egyház számára teljességgel elfogadhatatlanok a katolikus egyház vívmányai: hogyab építettek be pogány hiedelmeket a bibliai kereszténységbe, hogy alakultak ki a Mária-hiedelmek, a védőszentek tana (miközben a Bibliából kiderül, hogy az apostolok sohasem tanítottak ilyeneket).

Az igazi egyház egyik ismérve - azontúl, hogy nem ad helyet bibliaellenes kijelentéseknek, pogány hiedelmeknek - hogy nem ad magának semmilyen tekintélyelvet. A tekintélyelvet kizárólag Krisztusnak adja.

Na itt kezdődik az egész, és nem ad helyet semmilyen ilyen és ehhez hasonló linkek gyártásához.

Az egyház feladata NEM AZ, hogy más egyházakat pocskondiázzon - főleg ha ő maga sem tölti be a SzentÍrás igazságait ugyebár -, hanem hogy Krisztushoz vezesse a híveit. De Jézus sohasem mondott olyat, hogy védőszentekhez fordulj, hogy Máriához imádkozz, hogy kegytárgyakkal emlékezzünk Őrá.

Inkább ezzel kéne foglalkozni.

Úgyhogy én ezt a linket (mármint az abban szereplő minősítést) visszautasítom.

Mert én tudom, hogy az én egyházam azért nem szekta, amiért, és azért nem destruktív, amiért.

2015. ápr. 5. 07:52
 2/8 anonim ***** válasza:
80%

Szia

Nem olvastam el csak bele, de bőven elég volt.

Ilyen emberek írásakor örülök, hogy már nincs akkora hatalma az egyháznak, hogy kénye kedve szerint máglyára küldhessen másokat csak mert másként gondolkodnak.

Mindegyik említtette felekezetre nézve elfogult és nagymértékben befolyásolni akarja az olvasót, hogy csak az öve a jó - minden áron - még akkor is ha mások hitéről csak a hazugságokat mondja el.

Biztos van akinek ez kell, rá szokták joggal mondani "bigott"...

2015. ápr. 5. 08:37
 3/8 kzs ***** válasza:
89%

@ 2-es

Igen, pontosan erről van szó.

Más egyházak és vallási közösségek ellen való koholt vádakkal történő lejáratása, bemocskolása.

Tisztességtelen módon elvonni máshonnan a Krisztus-kereső embereket, és hozzájuk vonni.

Ez abszurdum, teljességgel megengedhetetlen.

2015. ápr. 5. 09:26
 4/8 anonim ***** válasza:

"Azok akik ökumenizmusra hivatkozva megpróbálják saját tanításuk igazát velünk kimondatni, s pláne ha azt sorozatosan és erõszakoskodva teszik, az már nem ökumenizmus, hanem vallási terrorizmus."

Ebben az a vicces,hogy a cikk szerzői is-bár burkoltan-de hasonló felfogást hirdetnek.

Részben érthető az intésük,valóban veszélyesek lehetnek egyes dolgok,ugyanakkor azt se felejtsük el,hogy "minden szentnek maga felé hajlik a keze" tehát itt mindenképp van egy olyan háttér motiváció,hogy "A mi híveink,ne tágítsák a látókörüket,nehogy elhagyjanak minket,vagy látókörük szélesedésével kínos kérdéseket tegyenek fel nekünk,ami csökkentené hitelességünket"

Azt gondolom,semmi sem csak fekete vagy fehér,más vallásokban,és filozófiákban is lehetnek hasznos dolgok,olyanok is,amik összeegyeztethetőek a Krisztusi életmóddal.

2015. ápr. 5. 09:56
 5/8 anonim ***** válasza:

Szia

Jézus tanitványait , az első keresztényeket, is szektának nevezték

Szekta az amikor az eredeti tanitást és keresztény élet módot meváltoztatják, emberek hagyományos gondolkodásához igazitva.

2015. ápr. 5. 10:20
 6/8 anonim ***** válasza:

"Mert egy Bibliaközeli egyház számára teljességgel elfogadhatatlanok a katolikus egyház vívmányai"

A Biblia egy szelektált válogatás, amit a Katolikus Egyház kanonizált végérvényesen a 4. században. Ha ismernéd az egyháztörténelmet, akkor jól tudhatnád, hogy a korai keresztények nem egy Károli Bibliával rohangáltak városról városra, hanem az olyan iratok, mint a Kelemen levél, vagy az Énok könyve még a Szentírás részét képezték, Tertullianus erről világosan beszél. Ellenben tudjuk, hogy a 2Pétert többen is elvetették, mert tisztában voltak vele, hogy nem Péter a szerzője. A modern biblaitudomány sem tulajdonítja Péternek azt a levelet. Egyébként meg ez a pogányozás is teljesen nevettséges. Nemcsak a Katolikus Egyház olvastott magába be pogány eszméket, hanem az egész kereszténységben fellelhetők a pogány hatások. A Biblia szerzői ugyanis nem egy pogány forrásból merítettek. Például Mózes storyjának alapja már korábban ismert volt az egyiptomiaknál, ugyanígy a keresztény urvacsorán szereplő kenyér és bor használata sem újdonság, a misztériumvallások (Pl Mithrász-kultuszban) szintén megvolt, szintén a Mithrászra való emlékezés jegyében. Manapság pedig már az is nyilvánvaló, hogy a - Lélek halhatatlansága - amit csak belemagyaráznak a Bibliába nem szerepelt az eredeti, héber gondolkodásba, minden valószínűség szerint a hellén hatásra került be közéjük (Jewish Encyclopedia, 1941, 6. Köt. "A lélek halhatatlansága" címszó, 564., 566. oldalak).

Soroljam még? Nevettséges tehát, hogy a keresztények "pogányozzák" egymást, noha tudtukon kívül pogány tanításokat olvasnak a Bibliábal/magyaráznak bele/gyakorolnak...

2015. ápr. 5. 15:00
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

Szekta (a lat. seco, 'levág' igéből): intézményes vallási közösségtől elkülönült, kis eretnek csoport. Eredeti közössége tanításából bizonyos tételeket egyoldalúan hangsúlyoz, és tagjait általában a szokásosnál szigorúbb aszkézisre kötelezi. - Az ÓSz-ben: →rechabiták →qumrani közösség. Jézus idejében a →farizeusok és →szadduceusok

Wikipédia - A fogalmi értelmezés:

A szekta a latin sequi szóból származtatható, jelentése: követni. A szekta fogalom mai használata viszonylag pontatlan és kevéssé szelektáló. Egyik jelentése: az uralkodó egyháztól elszakadt, többnyire nem bevett vallási csoportok, a másik jelentés szerint: szorosan összetartó, azonos nézetű, a külvilágtól elkülönülő csoport; zárt csoportosulás valamely közösségen belül. A szó mind a köznyelvben, mind a publicisztikában pejoratív tartalmú. Eredeti értelmében azonban – és vallásszociológiai használatában is – egy sajátos vallásos közösségi forma megjelölésére használják. A vallásszociológia megkülönbözteti a szektákat az új vallási mozgalmaktól, valamint a (destruktív) kultuszoktól.

A szekták alapvető jellemzője, hogy kizárólagosan egy vallás vagy vallási tanító tanításait, dogmáit követik, és elítélik, elutasítják a rajtuk kívül álló vagy tőlük különböző gondolkodást, nézeteket. Az emberek, felekezetek egy csoportja nem feltétlenül jelent szektát. Akkor válik szektává, amikor a tanító vagy az egyház vezetője azt mondja, hogy mindenkinek az ő tanításait kell követnie, és a tagoknak más tanításra nincs szükségük, illetve az üdvözülést csak az adott egyház tanításai jelenthetik az emberek számára. Sok esetben éppen az embereket ilyenformán megkötő uralkodó egyházakból kivált, nyitottabb gondolkodású csoportokat nevezik az anyaegyházak szektának.[1]

2015. ápr. 5. 16:21
 8/8 KZitus ***** válasza:

Az első hozzászóló írásához annyit szeretnék hozzátenni, hogy idén a pápa börtönlakók lábát mosta és csókolta meg. Vajon milyen okból?

Jézus ezért tette annak idején: " Miután pedig megmosta a lábukat, és felvette felsőruháit, és ismét leheveredett az asztalhoz, ezt mondta nekik: „Tudjátok, mit tettem veletek? Ti »Tanítónak« és »Úrnak« szólítotok engem, és helyesen mondjátok, mert az vagyok. Ezért ha én Úr és Tanító létemre megmostam a lábatokat, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Mert elétek adtam a példát, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek." János 13:12-15

Jézus miért mondhatta, hogy "nektek is meg kell mosnotok egymás lábát"? Tényleg évenkéntu szertartásra van szükség? Nem, az előző szavaiból inkább az derül ki, hogy a tanítványai alázatosságból kaptak leckét Uruktól, és erre utalnak egyéb versek is.

Például:

Máté 20:26

" Nem így van ez tiköztetek; hanem aki nagy akar lenni közöttetek, az legyen a szolgátok,

Lukács 9:48

és így szólt hozzájuk: „Aki befogadja ezt a kisgyermeket az én nevemben, engem is befogad, és aki engem befogad, azt is befogadja, aki engem elküldött. Mert aki kisebb módjára viselkedik mindnyájatok között, az a nagy.”

Lukács 22:26

De ti ne legyetek ilyenek. Hanem aki a legnagyobb köztetek, olyan legyen, mint a legifjabb, és aki vezetőként tevékenykedik, mint aki szolgál.

Róma 12:10

A testvéri szeretetben gyöngéd vonzalommal legyetek egymás iránt. A tiszteletadásban egymást megelőzők legyetek.

Galácia 5:13

Ti, természetesen, szabadságra hívattatok el, testvérek; csakhogy e szabadsággal ne úgy éljetek, mint ami indíttatás a testnek, hanem a szeretet által szolgáljatok egymásnak rabszolgaként.

2015. ápr. 6. 18:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!