Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikus Testvérek, Ti...

Katolikus Testvérek, Ti hogyan monanátok el a feleségeteknek, hogy nem a szexualitás a legfontosabb a házasságban, illetve hogyan adnátok a tudtára, hogy a védekezés bűn? (kivéve a naptár-módszert)?

Figyelt kérdés

Kérek mindenkit,hogy a mocskos,pajzán,állatias megjegyzésektől,illetve beszólásoktól kíméljetek meg!

Hálás köszönet!

2015. márc. 23. 15:52
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

A családtervezés nem bűn. Bizonyára hallottál a túlnépesedésről...

S az sem baj, ha az ember annyi gyereket szeretne vállalni, amennyit tisztességgel nevelni tud.

A házasságnak pedig természetes része a szex, nemcsak gyereknemzésre való, hanem egymásnak, a házastársunknak is kifejezzük a szeretetünket vele. Véleményem szerint egyáltalán nem gond a védekezés, viszont az a gond, ha mégis "becsúszik" a gyerek és már rögtön abortuszra megyünk, ahelyett, hogy vállalnánk.

Tudom, hogy vannak, akik ágálnak bizonyos védekezési módok ellen, de ha ez megnyugtat, gumi mellett is becsúzhat a gyerek. ISmerek olyat, aki spirál mellett lett terhes. De miért is ezáltal kéne meghatározni, hogy valami helyes-e? A szeretet ellen nincs törvény! Szeretetből teszed-e?

2015. márc. 24. 09:07
 12/22 anonim ***** válasza:

"Igazad van,hogy nem tiltja sehol sem kimondottan,de mégis ezt írja a Biblia elején: Szaporodjatok , sokasodjatok , és töltsétek be a

földet."

És úgy gondolod,hogy ennek nem tettünk eleget?

"Ahogy észrevettem,minden cselekedet,amit önzőség vezérel,gondot okoz-úgy fogtam fel,hogy a védekezéssel mi magunk akarjuk irányítani,befolyásolni a gyereknemzést,kivéve Isten kezéből az áldást."

Ennyi erővel a gyereknemzés nem önzés? akarata ellenére megkeresztelteted majd,és kis korától kezdve elviszed a templomba minden vasárnap,csak mert te így teszel.Arra akarok célozni,hogy ha nem bízol annyira Istenben,hogy tudd,hogy tiszteli a döntésedet(védekezés)akkor nem vagytok valami közeli kapcsolatban.

A "kivéve a naptár módszert" én se nagyon értem.Ez elég muris,mert úgy hangzik,mintha úgy akarnád átverni az Istent,hogy közben egyenesnek tünteted fel magad.

2015. márc. 24. 09:14
 13/22 anonim ***** válasza:

Kedves kérdezö,

láttam egy érdekes filmet valahol, olvastam is róla valahol, hogy a régi nemzetek, az egyiptomiak is használtak konkrét dolgokat a védekezéshez.

Ez abban az idöben volt, amikor a Bibliát írták. Ha helytelen lett volna, akkor az Izraelitáknak adott törvényben benne lenne.

A keresztények sem kaptak semmi utasítást, hogy helytelen lenne a védekezés.

Kedves, hogy szereted a feleségedet és meg akarod öt kímélni a fájdalomtól.

Nagyon is helyes az okos felelösségtudatos családtervezés. :)

A Példabeszédek 5:15-20 a házasélet szépségeit írja le.

2015. márc. 24. 09:24
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

"Szaporodjatok , sokasodjatok , és töltsétek be a földet"

Na, ez egy nagyon szép példája annak, mennyire káros dolog az elvakult vallásos hit.

Már most is bőven túlnépesedett a Föld, és a legjobb úton járunk egy globális katasztrófa felé.

Az emberiségnek két főellensége van, és mindkettőt saját maga termelte ki: a hülyeség és a vallásos hit. Legrosszabb, ha a kettő együtt jár. EZEK fogják záros határidőn belül kiirtani az emberiséget, NEM valamiféle Sátán.

Szerinted miért van az, hogy világszerte kristálytiszta összefüggésként látható, hogy minél kevésbé vallásos egy ország, annál jobb ott az élet, és minél inkább vallásos, annál rosszabb??? A skandináv államok pl. a legateistábbak és ott is a legjobb az élet. A mediterrán országokban ill. az arab világban tombol a vallás, és olyanok is. Ezt akarod?

2015. márc. 24. 11:03
 15/22 anonim ***** válasza:

kedves 72-es

honnan tudod hogy az általad említett országokban jobb az élet?

Lehet hogy gazdagabbak, de hogy boldogabbak lennének? Az anyagi dolgokkal nem lehet mérni a boldogság, az elégedettség szintjét. Különben ezek NEM ateista államok, hanem toleránsak a mások világnézetével kapcsolatban.

A rendszer váltás elött oficiálisan ateista állam volt Albánia. De hogy elégedett, boldog emberek éltek volna ott?

Erdekes, hogy a rendszerváltás után rengetegen azonnal visszatértek a hithez.

2015. márc. 24. 13:00
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

"honnan tudod hogy az általad említett országokban jobb az élet?"

Több forrásból. Egyrészt ott vannak minden olyan nemzetközi lista első helyein, amik jó dolgokat mérnek (életszínvonal, élettel való általános elégedettség, női egyenjogúság, közbiztonság, foglalkoztatottság, stb.), másrészt meg ismerek is embereket az említett országokból, jómagam is jártam arrafelé, saját szememmel is láttam a különbségeket, és persze olvastam is sokat a témáról. Bármerre nézel, mindenhol ellenőrizheted ezt a tényállást, és persze személyesen is meggyőződhetsz róla.

"Különben ezek NEM ateista államok, hanem toleránsak a mások világnézetével kapcsolatban."

Azok is. De ateisták is, mivel a hívők aránya nagyon alacsony. Svédországban pl. (Eurostat felmérés) mindössze 23% mondta azt, hogy hisz Istenben, 53% csak valami közelebbről nem definiált spirituális izében, 23% pedig semmi ilyesmiben. Norvégiában (Eurobarometer Poll 2005) 72% nem hisz 'személyes Istenben'. Finnországban (Eurobarometer) 33% Isten, 42% spirituális izé, 22% semmi.

Ezért mondom, hogy ateista államok, mert a tényleges, hagyományos értelemben vett keresztény v. ilyesmi hívők a lakosságuk mindössze kb. 1/3-át teszik ki. Az ilyen spirituális akármicsodák meg már lényegében ateisták, mivel nem követnek ilyen nevetséges bronzkori ostobaságokat, mint ami jelen kérdésben is szerepel.

"A rendszer váltás elött oficiálisan ateista állam volt Albánia. De hogy elégedett, boldog emberek éltek volna ott?

Erdekes, hogy a rendszerváltás után rengetegen azonnal visszatértek a hithez."

Elfelejtesz egy lényeges apróságot. A Szovjetunióban ill. a csatlós államaiban diktatúra volt; az ateizmust pártprogramként nyomták, ugyanúgy, kb. szó szerint beleverve mindenkibe, mint mondjuk az ötéves tervet vagy Lenin kultuszát. Ez persze, hogy nem vezet célra és a rendszerváltás után meg mennek vissza sokan az egyházhoz, logice.

Az ateizmus nem olyasmi, amit kikényszeríthetsz bárkiből, hanem olyasmi, ami magától jön egy bizonyos szintű olvasottság, tanultság, tájékozottság után. Ha már megismerkedtél a tudományos módszerrel, elmélyedtél a fizika, kémia és biológia rejtelmeiben, tanulmányozod a kutatások friss eredményeit, akkor elég hamar megjön az magától.

Szóval máshonnan is nézheted az összefüggést: említettem ugye, hogy a skandináv államok ott vannak a legtöbb "pozitív" lista élén, így pl. az oktatási rendszerük is nagyon jó. Következmény -> művelt, tanult, olvasott, tájékozott nemzedékeket nevelnek. Következmény (lásd fent) -> nagy arányú ateizmus .

De sokkal több van még ebben a témában, mint amennyit itt ki lehetne fejteni. Ha tényleg érdekel a dolog (kétlem, de a remény örök... :P ), akkor pl. itt találhatsz még kapcsolódó olvasnivalókat:

[link]

2015. márc. 24. 13:31
 17/22 anonim ***** válasza:
Ez baromság. Ahogy van kevés hívőt számláló ország, amelyik jól él, úgy van olyan hívő ország, ami szintén jól él, és van kevés hívőt számláló ország, amelyik sz@rul él. Szűklátókörű csúsztatás az ilyen okoskodás.
2015. márc. 24. 13:41
 18/22 anonim ***** válasza:
45%
eltértünk a témától. :) Szokás szerint.
2015. márc. 24. 13:45
 19/22 anonim ***** válasza:
...és még ennyit. Sok boldogtalan ateista embert ismerek. Jó, mindenkinek van joga a világnézetéhez. De nem látok semmi pozitívat az ateizmusban, de a vallási fanatizmusban sem.
2015. márc. 24. 13:49
 20/22 A kérdező kommentje:

"Szerinted miért van az, hogy világszerte

kristálytiszta összefüggésként látható, hogy minél

kevésbé vallásos egy ország, annál jobb ott az

élet, és minél inkább vallásos, annál rosszabb???"

Ne haragudj,de ilyesmit abszolúte nem kérdeztem,hogy ilyesmire kelljen "válaszolnod". És tudom,hogy nem a vallásosság,hanem pont a vallásosság hiánya miatt olyan a helyzet,amilyen...önző érdekek=politika=nincstelenség. Hidd el,hogy jobban látom a dolgokat nálad: egy "mediterrán" országban élek születésen óta +nagyon nem ez volt a kérdés ;)

2015. márc. 24. 15:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!