A babtizmus alapjai?
Elnézést az íráshibáért, elég fáradt vagyok már.
Helyesen BAPTISTA.
Az a baj ezzel és a sok hasonló kérdéssel, hogy pár mondatban nem lehet leírni egy vallási irányzat lényegét.
Ha tényleg érdekel a dolog, akkor sajnos muszáj lesz átrágnod magad a "körítéseken" is, hogy kerek egész képet kapjál. Ha csak a "fontosat" próbálod kiválogatni magadnak (vagy más válogatja ki neked) az csak félreértésekhez fog vezetni.
Vesd össze ezt azzal, hogy az ókeresztény korban 2-3 évig készítették fel a hitjelölteket a keresztség felvételére. És ez nem jelentett teljeskörű felkészítést, hiszen sok hittételt csak a már megkereszteltek ismerhettek meg. (Például a Hitvallás szövegét és értelmét, de még a Miatyánkot is csak a már megkereszteltek ismerhették meg.)
Kedves kérdező!
Mi a célja a kérdésednek? Keresed azt a felekezetet, amelyik a legközelebb áll az isteni tanításhoz?
Esetleg bele akarsz kötni valamelyik hittételbe?
Vagy csak szimplán érdekel?
Én baptistaként azt vallom, hogy a vallások emberi találmányok, semmi közük Istenhez. Politika, érdekek, pénz szövi be az összes vallási szervezetet, nem képesek tiszták maradni, mert túl nagyra nőttek. Jézus sosem ezt tanította nekünk, Ő kis gyülekezeteket vízionált, nem pedig hatalmas egyházszervezeteket. Ezért én azt mondom mindenkinek, aki tényleg szeretné megismerni Istent, hogy olvassa a Bibliát, mert azon keresztül Isten szól az emberekhez. Mindennek az az alapja.
Elvileg különböző felekezetek a Bibliára alapozzák a tanaikat, de ez nem igaz. Felekezeti szinten sosem fogsz igazságot találni, a baptistáknak is csak 20-30%-a, akik igazán követik és komolyan veszik a Bibliát, ez az arány katolikusoknál pl. csak 1-2% körül lehet.
A lényeg: ha tényleg érdekel Isten, akkor a Bibliát próbál olvasgatni és keress egy olyan gyülekezetet, ahol segítenek neked meg is érteni azt. Ez bármilyen gyülekezet lehet. A lényeg, hogy ne fogadj el semmit szó nélkül, amit mondanak, vesd össze azzal, amit a Bibliában olvastál és ha megállja a helyét, akkor készpénznek veheted.
Ha szimplán érdekel a baptizmus:
Felnőttkeresztség
Szentháromság elfogadása
Megtérés/újjászületés abszolút fontossága
Jézus megváltóként és a bűneinkért áldozati bárányként való elfogadása
Néhány alap dolog még, aminek jelen kéne lennie egy normális baptista gyülekezetben, sajnos azonban már ez is kezd változni:
Nincs kötelező adakozás, nincs gyónás, nincsenek betanult imák, nincsenek betanult prédikációk, nincs személyi kultusz gyülekezeten belül, akár a szomszéd bácsi is kiállhat a szószékre prédikálni ha úgy érzi Isten rábízott valamit.
Kb ennyi, remélem tudtam segíteni.
Nem hisznek a Szentháromságban, azt pogány hatásnak tulajdonítják. Nem az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében keresztelnek.
Hisznek a pokolban, de az eleve elrendelésben nem.
7-edik válaszolónak köszönöm a választ!
Nem kötekedésből kérdeztem, csupán érdeklődöm. Nagyon felkeltette az érdeklődésemet Kent Hovind egyik előadása és gonndoltam utánanézek az ő vallásának.
Üdv!
Kedves kettővel előttem hozzászóló. Mint írtam, baptista vagyok. Kérlek ne javíts ki, amikor a saját felekezetem hittételeiről beszélek.
A baptistáknál a legfontosabb dolog a szentháromság, az egész tanításuk az Atya, a Fiú és a Szentlélek hármasára épül. És pontosan az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében is merítik be(keresztelik meg) az embereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!