Mi volt a 7 főbűn a középkorban?
A hét "főbűn"
Önmagukban talán nem mindig nagy bűnök, de sok súlyos bűnnek forrásává, "fejévé" lehetnek:
1. A kevélység.
2. A fösvénység.
3. A bujaság.
4. Az irigység.
5. A torkosság.
6. A harag.
7. A jóra való restség.
A gőg, az elbizakodottság és a kevélység a mai időkben különleges szerepet játszik, mivel az isteni jogokat tökéletesen elfelejtették, és helyette mindenütt az emberi jogokat hirdetik. Az önzés és a kényelemgondolkodás napjainkban a végtelenbe növekszik. A kritika-szenvedély a gőg következménye, csakúgy mint az akaratosság, az önszeretet és az érzékenység.
Az irigység mélyen gyökeredzik az ember megromlott természetében. A materiális javakért folyó küzdelem, különösen az örökségeknél, némelykor évekig tartó ellenségeskedésekhez vezet.
A fösvénység magában hordja gonoszságát; különösen azoknál az embereknél csúnya vonás, akik gazdagon meg vannak áldva földi javakkal, hogy a szegényeken segítsenek, és Isten birodalmának felépítésében hatékonyan részt vegyenek, és ezt még sem teszik meg.
Különös figyelmet érdemel a jóra való restség szellemi területen, melyet némelykor még a hagyományhű katolikusok körében is megtalálunk. Sokan megelégszenek a vasárnapi misével, talán még a szentgyónást is elvégzik rendszeresen, de ennél tovább nem jutnak. Az apostoli buzgalom, a missziós gondolkodás, a hitben való továbbképzés, a földi rend átitatása keresztény ideákkal nem szívügyük. Nem törekednek eléggé az erények elnyerésére és a keresztény tökéletességre. A televízióideál tökéletesen tönkretette ezt a példaképet.
Az időpocsékolás, a vagyon elszórása vagy a tehetség kihasználatlansága szintén nem Istennek tetsző dolog. A keresztény élet rendszeres, nem kaotikus, nem olyan, ahol minden össze-vissza történik.
A továbbiakban még olyan dolgokat kell megemlíteni, melyek a szenvedélyek és a függőség területére tartoznak, mint például az alkoholizmus, a drogok, a játékszenvedély és a fiatalok komputerjátéka.
Végezetül emlékeztetni kell az idegen bűnökre, azaz mások azon vétkeire, melyeket a mi hibánkból követtek el. Ide tartozik például a könnyelmű és szégyentelen ruházkodás, a gyermekek rossz nevelése, az orvosok házaspároknak adott felelőtlen tanácsai, a tömegmédiák naponkénti megbotránkoztatásai. Másokat megbotránkoztatni, annyit jelent, mint gonosszá tenni, mások bűnének okozója lenni.
Az alapos lelkiismeretvizsgálatnál mindenekelőtt az fontos, hogy erkölcsi nyomorúságunk gyökereit felfedezzük, a bűn lehetőségeit becsületesen bevalljuk, és az okokat megszüntessük. Ne ringassuk magunkat illúziókban. Szent Pál apostol egész sor bűnt sorol fel, melyek kizárják az embert Isten országából, vagyis a halált viszik a lélekbe: „kicsapongás, tisztátalanság, fajtalanság, bálványimádás, babonaság, ellenségeskedés, viszálykodás, vetélkedés, harag, veszekedés, szakadás, pártoskodás, irigykedés, gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók.” (Gal 5,19-20)
Kérdezd meg magadtól őszintén: Vétkeztem-e a 7 főbűnnel?
Voltam-e kevély? Voltam-e hiú? Voltam-e fösvény testvéreim vagy a szegények iránt? Irigykedtem-e másokra? Voltam-e haragos és bosszúálló? Voltam-e mértéktelen, ínyenc vagy mohó az evésben és ivásban? Ettem-e torkosságból olyasvalamit, ami egészségemnek ártott? Elvégeztem-e rendesen iskolai és házi kötelességeimet? Voltam-e hanyag a tanulásban? Elmaradtam-e ok nélkül az iskolából? Zavartam-e a tanítást rendetlen vagy pajkos viseletemmel?
Én nem vagyok "jehovaszektás" mégsem találom a Bibliában a hét főbünt!
Nagyon jól leírtad a kérdésedben ,hogy mikor találták ezt ki:a középkorban.
Tehát egyáltalán nincs szó a Bibliában az általad kérdezett 7 főbűnről,hanem ezeket annó a középkorban az egyház tanította!
Az biztos ,hogy nem a Bibliából vették!
Aha, és ami a Bibliában nincs explicite felsorolva, az nem létezik?
Nézdd csak meg szépen az első hozzászólásban a linket, ott ha rámész egyenként a főbűnökre, az alatt találsz egy sor bibliahivatkozást.
Egyébként az, hogy az Egyház tanította (egyébként nem múlt idő, és nem csak a középkorban, hanem azelőtt is, meg azóta is) az mért baj?
A Biblia szerint "az élő Isten Egyháza az igazság oszlopa és szilárd alapja" (1Tim 3,15)
hagyjad... nincs ilyen, hogy FÚBŰN... ezt csak a katolkiusok találták ki + Dante.
A bűn az bűn.
"hagyjad... nincs ilyen, hogy FÚBŰN... ezt csak a katolkiusok találták ki + Dante."
FÚBŰN tényleg nem létezik, katolkiusok még annyira sem. Létezik viszont helyesírási szótár.
Bolsevik fattyak, menjetek máshova őrtornyozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!