A Biblia szerint mit kell "ünnepelni"? Jézus halálát, illetve a feltámadását?
Szerintem egyiket se "KELL" ünnepelni. Az egyetlen amire felhívást tett Urunk, Jézus Krisztus, az a Pászka ünnepén fogyasztott bárányevés utáni kenyértöréses evés és közös kehelyből való borivás volt. Ezt pedig nem halál vagy feltámadás, hanem az Új Szövetség létrejöttének emlékszertartására mondta: "ezt cselekedjétek az Én emlékezetemre"
Tehát se születése se halála se feltámadásához nem kötnék kötelező emlékünnepet, hanem az Új Szövetségre tartom szükségesnek emlékezni, melyet Vérével pecsételt meg. Mivel ez a hagyaték a Páska ünnepén történt, így ahhoz igazítanám az emlékező Úrvacsorai szertartást.
Azonban van egy másik szempont. Annak ellenére, hogy Isten előtt utálatosak a nem tőle elrendelt ünneplések (pl karácsony, szülinapozás, névnapozás vagy nőnapozás stb) de földi megüresítettségében Jézus is eleget tett az aktuális környezeti elvárásoknak (pl. Ő is bemerítkezett, pedig Ő volt az egyetlen aki számára értelmetlen volt a bűnök bocsánatára bemerítkezni), így mi is eleget tehetünk a vallási hovatartozásunk szerinti elvárásoknak.
Sziasztok!
Valaki elolvasta azt az idézetet Lukácstól?
Mindegy melyik fordítás, mindegy melyik egyház - ezt mégis csak Jézus mondta akire hallgatni kell egy kereszténynek.
Erre gondolsz (Károlyi ford):
Luk 22:19 És minekutána a kenyeret vette, hálákat adván megszegé, és adá nekik, mondván: Ez az én testem, mely ti értetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.
Luk 22:20 Hasonlóképpen a pohárt is, minekutána vacsorált, ezt mondván: E pohár amaz új szövetség az én véremben, mely ti értetek kiontatik.
(Károlyi ford)
Ebből azért nem egyértelmű a válasz a kérdésre. "az Én emlékezetemre" az leginkább a személyére való emlékezést mondja ki nem a "halálom emlékezetére" vagy "feltámadásom emlékezetére"
A mai Úrvacsorák vallásos gyakorlata se biztos, hogy elrendelésszerű, ugyanis - legalábbis a saját értelmezésem szerint - vagy minden egyes étkezésnél Krisztusra kellene emlékezni vagy pedig a pászka ünnepén, de a havi vagy heti 1 alkalom semmiképp nem tűnik megalapozottnak.
Szia!
Segítségképpen
1 korinthus 11/24
"És hálákat adván, megtörte és ezt mondotta: Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, mely ti érettetek megtöretik; ezt cselekedjétek az én emlékezetemre."
több dolgot tisztáz
- Ezt kell cselekedni -nem más, máshogyan...
- emlékezetemre - nagy általánosságban ha valakire megemlékezünk azt általában évfordulókon tesszük.
- az időpont: pészak, pászka .. évente egyszer tartották meg, nem minden étkezéskor, nem minden vasárnap
- Kenyér melyet megtört: kovásztalan az ünnep miatt, más alkalommal nem ragaszkodtak az ilyen kenyérhez
15
Félre értesz.
A "kell" firtatása az ünneplére vonatkozik, mert arra irányult a kérdés.
Emlékező szertartás időpontjában magam is az évi 1 alkalmat helyeslem
És ha nem ünneplést kérdezett volna KZitus, akkor magam is azt mondanám, hogy a megtört kenyér/test és a kehelyben lévő bór/vér önmagában elég, hogy Krisztus halálában rejlő, vásárló (megváltó) értékű áldozatára asszociáljunk.
Igei megerősítés ebben, az 1 Korintus 11-ből általad idézett vers után van:
26 És valahányszor eszitek ezt a kenyeret, és isztok ebbôl a serlegbôl, az Úr halálát prédikáljátok, míg el nem jön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!