Unitárius vallású milyen templomba járhat?
Főleg Erdélyben. Magyarországon szórványgyülekezetek vannak Magyarországra telepedett erdélyiek által.
De szerintem nyugodtan menj el más protestáns templomba ha nincs a környékeden unitárius gyülekezet. Leszámítva azt az "aprósgáot" hogy szentháromságtagadók az unitáriusok, nincs sok különbség a gondolkodásmódban...
A legtöbb keresztény felekezetnek pontos útmutatása van arra nézve, hogy melyik másik felekezetek hitéletébe milyen módon kapcsolódhat be.
Az egyik véglet a "soha senki máshoz, csak mihozzánk" a másik véglet pedig a "mindegy, hogy hova, csak a katolikusokhoz ne " :) A két szélsőség között pedig számos variáció létezik.
Valószínűleg az unitáriusoknak is van erre vonatkozó útmutatásuk, és van hozzá megfelelő magyarázatuk, hogy miért éppen úgy gondolják. A választ tehát mindenféleképpen tőlük kéne megkérdezni.
Nyilván unitárius templomba. :) Bár tény, hogy Magyarországon nem vert gyökeret e vallás a 16. században úgy, mint Erdélyben. Tény, hogy akkor a Szeged-Pécs vonal végig unitárius lett, észak felé egészen Nagymarosig eljutott, sőt Pécsett főiskolát működtettek, de aztán az ellenreformáció teljesen kiszorította innen, így csak Erdélyben maradtak meg. A ma Magyarországon élő unitáriusok is az Erdélyből áttelepültek leszármazottai inkább.
Pesten ha jól tudom, 3 templomuk van, ezen kívül van: Kocsord, Füzesgyarmat, Hódmezővásárhely, Dunapataj, és néhány helyen vannak még szórványgyülekezetek, ami úgy néz ki, hogy pl. Észak-Dunántúl- 1 lelkész, Észak-Magyarország - 1 lelkész, így azt kellene tudni, hogy melyik részén laksz az országnak, és annak megfelelően megkeresni azt a lelkészt, aki alá tartozol.
Szerintem járhatnak bármilyen templomba, nincs megtiltva az, de magam inkább a református templomokat ajánlanám, már csak azért is, mert hagyományosan velük van a legszorosabb testvéri kapcsolatuk.
Unitárius templomok:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!