Párhuzamba tudnátok állítani a tízparancsolatot és a miatyánkot?
Semmi közük egymáshoz, és a Tízparancsolat nem az amit te annak hiszel.
Pl. a Bibliában szereplő Tízparancsolatbóla tizedik:
"Ne főzd meg a kecskegidát az anyja tejében."
Persze erről te még soha nem hallottál...
Kedves első!
Ismerd meg a bibliát!
"És szólá Isten mindezeket az igéket, mondván:
Én, az Úr, vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából.
/ 1.parancsolat/Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.
/ 2.parancsolat/Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, akik engem gyűlölnek.De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, akik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.
/ 3.parancsolat/Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, aki az ő nevét hiába felveszi.
/ 4.parancsolat/Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.
/ 5.parancsolat/Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked.
/ 6.parancsolat/Ne ölj.
/ 7.parancsolat/Ne paráználkodjál.
/ 8.parancsolat/Ne lopj.
/ 9.parancsolat/Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.
/10.parancsolat/Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a te felebarátodé." (2Móz 20,1-17)
Amúgy az Úr imája nincs szoros kapcsolatban a tíz parancsolattal, noha nem is idegen attól, de itt másról van szó. Olyan isteni célokról, amelyek Isten akaratát képezik, de nem történnek meg automatikusan, ezért képezik ima tárgyát:
1. Isten nevének a megszentelése (Ez sokkal többet jelent annál, minthogy a Jehova, Jahve vagy JHVH nevet szajkózzuk, ami így inkább a 3. parancsolat áthágását jelenti).
2. Jöjjön el Isten uralma a Földre!
3. Isten akarata ugyanabban a mértékben valósuljon meg itt a Földön, amilyen mértékben a Mennyben magától értetődően megvalósul!
4. Legyen biztosítva a mindennapi ellátásunk, szellemi, lelki és fizikai területen egyaránt, hiszen nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden szóval, ami Isten szájából származik! Ebbe természetesen beletartozik a ház is, a ruha is, sőt még az autó is, illetve az ezekhez szükséges anyagiak is.
5. A bűnbocsánatot ugyanabban a mértékben birtokoljuk, amilyen mértékben mi is megbocsátunk másoknak, ha vétkeznek ellenünk!
6. Ne engedjen Isten bennünket megpróbáltatásokba!
7. Szabadítson meg a Gonosztól!
Kedves 2!
NE IDÉZZ HAMISAN!
Az általad hozott szöveg VALÓJÁBAN így hangzik (csak az első sor):
Exo20.3: "Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem."
NEM az, hogy "/ 1.parancsolat/Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem. "
Ez HAZUGSÁG.
Az általad felsorolt listát SEHOL nem nevezik Tízparancsolatnak, és nem is áll meg 10-nél, valamint hiányzik az amitől SZERZŐDÉS, azaz Szövetség lenne: az Úr kötelezettsége.
--------
Ezzel szemben olvasd el az Exo34. fejezetet. Az érdemi részeket idézem:
"És monda az Úr Mózesnek: Vágj két kőtáblát, hasonlókat az előbbiekhez, hogy írjam fel azokra azokat a szavakat, amelyek az előbbi táblákon voltak, amelyeket széttörtél. ... Ő pedig monda: Ímé szövetséget kötök; a te egész néped előtt csudákat teszek, amilyenek nem voltak az egész földön, sem a népek között, és meglátja az egész nép, amely között te vagy, az Úrnak cselekedeteit; mert csudálatos az, amit én cselekszem veled. ... Ímé kiűzöm előled az Emoreust, Kananeust, Khittheust, Perizeust, Khivveust, Jebuzeust. ...
(1)*Mert nem szabad imádnod más istent; mert az Úr, akinek neve féltőn szerető, féltőn szerető Isten ő.
(2)Ne csinálj magadnak öntött isteneket.
(3)A kovásztalan kenyér innepét megtartsad
(4)Mindaz ami az anyja méhét megnyitja, enyém legyen
(5)Hat napon munkálkodjál, a hetedik napon pedig pihenj
(6)A hetek innepét is megtartsd
(7)Háromszor esztendőnként minden férfiú jelenjen meg az Úrnak, Izráel Ura Istenének színe előtt.
(8)Áldozatom vérét ne ontsd ki kovász mellett
(9)Földed zsengéiből az elsőt vidd fel az Úrnak a te Istenednek házába.
(10)Ne főzz gödölyét az anyja tejében.
És ott vala az Úrral negyven nap és negyven éjjel: kenyeret nem evett, vizet sem ivott. És felírá a táblákra a szövetség szavait, A TÍZ PARANCSOLATOT."
*A zárójelben lévő számok a kényelem kedvéért lettek beillesztve.
Kedves valaki elöttem....
a 2.Mózes 34 részéböl idézed a különféle parancsokat, amiket Isten adott az Izraelitáknak.
De ha elolvassuk az elöbbi eseményeket is, például ha elolvassuk a 2.Mózes 20 részét, megértjük, hogy is vannak a dolgok.
Jehova Isten a népének Mózes által nem csak a Tízparancsolatot adta ki, hanem ezenfelül még kb. 600 törvényt, elöírást.
A 2.Mózes 20 részében írja, hogy Mózes megkapta a Tízparancsolatot két kötáblán, melyet maga Isten készített és véste bele a szöveget. Mózes ezt a két kötáblát össszetörte.
A 2.Mózes 34 rész 1 verse szerint Isten megparancsolta Mózesnak, hogy készítsen 2 kötáblát, hasonlót az elsöhöz, és menjen fel a Sínai hegyre, és maga Jehova Isten bevéste a táblákra ujra a Tízparancsolatot.
A többi szabály, melyet te kiírtál, nem tartozik a Tízparancsolathoz.
A Tízparancsolatot a Mózes 20 részében találjuk meg.
3-as!
5Mózes 5
2. Az Úr, a mi Istenünk szövetséget kötött velünk a Hóreben.
3. Nem a mi atyáinkkal kötötte az Úr e szövetséget, hanem mi velünk, a kik íme itt vagyunk e mai napon mindnyájan és élünk.
4. Színről színre szólott veletek az Úr a hegyen, a tűz közepéből.
5. (Én pedig az Úr között és ti közöttetek állok vala abban az időben, hogy megjelentsem néktek az Úr beszédét; mert ti a tűztől féltek vala, és nem menétek fel a hegyre) mondván:
Majd felsorolásra kerül a „klasszikus” tízparancsolat. Tehát a Hóreben ezek alapján kötötte a szövetséget.
A Te kiragadott értelmezésed hibás.
A 35. fejezetben(-től) Mózes elmondja, hogy az Úr milyen parancsolatokat adott neki. Tehát Mózessel a Hóreben nemcsak a tízparancsolatot osztotta meg, hanem sokkal többet. 40 napig nem csak a tízparancsolat hangzott el, és az első felmenetel során sem. Az általad idézett részben felsorolt egy csomó utasítást, ami alapján a néppel szövetséget kötött. Majd felment negyven napra és felírta a szövetség tíz parancsolatát. A szövetség tíz parancsolatát, és nem azokat, ami alapján szövetésget kötött a néppel. Ez két különböző dolog.
De a kérdésem nem erre vonatkozott.
Adott egy állítás, aminek a megcáfolására nem vagyok kíváncsi, főleg nem szétoffolás keretében.
Tízparancsolat: 2Mózes 20; 5Mózes 5
Miatyánk: Mt 6; Lk 11
Össze tudjátok hozni, vagy egyáltalán lehetséges?
Nem akarok zsákbamacskát árulni, de szerintem Jézus a tízparancsolatot mondta el az imájában.
Kedves hármas!
Megfeledkeztem róla, hogy odaírjam, hogy a két perjel közé illesztett szöveget a gyengébbek kedvéért illesztettem be, noha az nem része az eredeti szövegnek, csak gondoltam, számoljunk együtt. Hazugság az lenne, ha átírtam volna a szöveget, és nem különböztettem volna meg a két perjellel. Azt, hogy te önkényesen átugrod a Tíz parancsolatot, amit kőtáblára írt fel Isten Mózesnek, és másik tíz utasítást választasz ki, nem tudom pozitív szavakkal minősíteni, ezért inkább eltekintek tőle. Mondom: ismerd meg a Bibliát! Nagyszerű, hogy olvastad a 2 Mózes 34. részét, de ne állj meg itt, olvasd el az előtte és utána leírtakat is. Itt sokan ismerik a Bibliát annyira, hogy ilyen alapvető dolgokon ritkán legyen vita, hogy melyik is a tíz parancsolat, bár mindig akad egy-két meglepetés.
Kedves kérdező!
Nem osztom a nézetedet. Mint írtam, a Tíz parancsolat nem idegen az Úr imájától, de hol van benne szó a sabbat megtartásáról, a szülők tiszteletéről, a gyilkolás, a házasságtörés, a lopás, vagy mások javai irigylésének a tilalmáról? Jézus azt mondta, hogy minden parancsolatnak az Isten és az ember szeretete az alapja. Ezen nyugszik az egész Törvény és a Próféták, amit mai néven Ószövetségnek nevezünk, de az Újszövetségnek is ez a lényege. Ha erre gondoltál, ezen az alapon benne van a Tíz parancsolat az Úr imájában, de nem tételesen, hanem alapelvként.
Ja, tudjuk hogy egycsillió parancsolat volt. Nem volt téma. Amit csinálsz az terelés, másszóval hazudozás.
A 10-parancsolatazért különleges, mert AZ ÚRRA NÉZVE IS TARTALMAZ KÖTELEZETTSÉGET, nem véletlenül hivatkoznak a kőőtáblákra mint A Szövetség Tábláira. Mert ez egy SZERZŐDÉS, kétoldalú kötelezvény.
----------
#kérdező
Deu5. hol hívja a kőtáblákat Tízparancsolatnak? Sehol. Nyilvánvalóan valamiféle táblákról van szó, de mi bizonyítja hogy ez is egy Tízparancsolat?
Ezen kívül HA ez is egy tízparancsolat, akkor egyszerűen egy ellentmondás a Bibliában. Két különböző korban, különböző személyek által írt szövegben.
Megjegyzem egyáltalán nem kell hogy az ott elírt ki tudja hány parancsolatlista (mert nem feltétlen tíz) az konkrétan bármiféle táblán szerepeljen! Egyszerűen a nagy JHWV-Mózes tereferét minél rövidebbenfeleleveníti a történet kezdésével (az említett parancsolatok), és befejezi a kőtáblák megírásával, azaz a szerződés megpecsételésével.
Külön aggasztó azon hipotézis számára hogy a Deu5. valamiféle tízparancsolatlenne, hogy a szöveg nem tartalmazza az El-re vonatkozó részt, aminek hiányában ncyilvánvalóan nem beszélhetünk szövetségről, hiszen mire szövetkeztek?
Amikor végül azt mondod, "Adott egy állítás, aminek a megcáfolására nem vagyok kíváncsi", abból kiderül hogy MEGSZEGTED A GYAKORI KÉRDÉSEK FELHAZSNÁLÓI SZABÁLYZATÁT, MERT KÉRDÉSED NEM KÉRDÉS, ÉS CSAK VESZEKEDNI AKARSZ.
"Amikor végül azt mondod, "Adott egy állítás, aminek a megcáfolására nem vagyok kíváncsi", abból kiderül hogy MEGSZEGTED A GYAKORI KÉRDÉSEK FELHAZSNÁLÓI SZABÁLYZATÁT, MERT KÉRDÉSED NEM KÉRDÉS, ÉS CSAK VESZEKEDNI AKARSZ."
Nem szegem meg! A kérdésem az, hogy a tízparancsolat párhuzamba hozható-e a miatyánkkal. Ha igen, akkor miképpen. Majd jössz te egy teológiailag teljesen rosszul értelmezett kiragadott résszel, amivel nem a kérdésemre válaszolsz. "Magyarán" mondva offolsz.
Idézem: "Ne OFFolj! Azaz ne kezdj új téma boncolgatásába, új, a kiírttól teljesen eltérő kérdések feltételébe!"
Tudod, nem az volt a kérdés, hogy mit nevezünk tízparancsolatnak. De nem foglalkoztam vele, megválaszoltam a feltevésedet, hogy hol hibáztál. Ha nem tetszik, akkor nem kell szóba állnod velem.
További idézet:
"Ne menj bele felesleges vitákba! Ha valaki kötözködik, hagyd figyelmen kívül, illetve válaszd a lefele mutató kezet az értékeléshez! "
Én a tanácsot nem fogadom meg, nem pontozlak le, de ha okoskodsz a továbbiakban is, játszod az eszedet és szétoffolod a kérdést, legalább ne vádaskodva, kiabálva tedd ezt. Köszönöm.
A felesleges üres fecsegésedre válaszolgatva annál később tudom leírni, hogy mit gondolok a kérdésem válaszáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!