Krisna hányadik inkarnációja Visnu istennek? Buddha tényleg a kilencedik inkarnációja? Mi az igazság vagyis a konkrétumot hol olvashatnám?
Kedves Kérdező!
Én személy szerint nem ismerem ezeket a könyveket. De az utóbbi 6 évben eléggé alaposan tanulmányoztam a védikus szentírásokat. A tanulmányaim szerint pont fordítva, Krisnától származik minden inkarnáció.
Ezt megerősíti, és többet is olvashatsz a Srímad Bhagavatam Első Énekében (másik nevén: Bhagavata Purana). Másrészt pedig egy híres vaisnava költő is írt a 10 avatárról. Jayadeva Goswami Dasavatara-stotra című műve pont erről szól. Itt felsorolja, pontosabban dicsőíti név szerint mind a 10 avatárt.
De hogy válaszoljak is a kérdésedre konkrétabban, Krisna 8-dik avatárja Balaráma, Krisna bátyja. Krisna önmagaként jelenik meg.
Ahogy fentebb említettem, a fenti könyvben részletesebben is olvashatsz róla.
Egy vaisnava teológus
Más-más upsnisad máshogy ír. Igazából nem a sorszámon van a lényeg, hanem a sorrenden. Az egyik upanisadban nem Matszjával kezdődik az inkarnációk felsorolása, hanem a négy Kumárával. Ebben a felsorolásban megjelenik Mohiní, Dhanvantari stb. Ők mind az Úr inkarnációi voltak. A különféle írások különböző mélységgel írnak az avatárákról.
Az, pedig, hogy Krisna/Visnu inkarnációk-e...mindkettő. Az anyagi világban minden avatár Ksírodakasáyi Visnutól ered (minden Visnu-tattva Balaráma kiterjedése, de az első forrás az Krisna).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!