Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Krisna hányadik inkarnációja...

Krisna hányadik inkarnációja Visnu istennek? Buddha tényleg a kilencedik inkarnációja? Mi az igazság vagyis a konkrétumot hol olvashatnám?

Figyelt kérdés
Csak azért kérdezem mert egyik helyen hetediket ír.Kozma András hindu istenek könyvében.Terebess Ráma néven említett hetedik inkarnáció lenne Krisna.Nyolcadik nála Krisna bátyja.Wkipédiában nyolcadik ként írják.akkor most hogy is van.segítség!!
2015. febr. 21. 13:02
 1/4 anonim ***** válasza:
A hindu mitológia Visnu tíz földi megtestesülését tartja számon, azonban régiónként némileg eltérő módon. Általában Ráma a hetedik, Krishna pedig a nyolcadik megtestesülése Visnunak, és valóban vannak vidékek, ahol Buddhát tekintik a kilencedik megtestesülésnek. Más helyeken Buddha nincs a listán, helyette Jagannath szerepel.
2015. febr. 21. 13:17
 2/4 anonim ***** válasza:
Annyit még, hogy érdemes a wikipédián szörfölgetni a témában, különösen az angol nyelvűn. Ott forrásmunkákat is találsz bőven. (1-es voltam.)
2015. febr. 21. 13:31
 3/4 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Én személy szerint nem ismerem ezeket a könyveket. De az utóbbi 6 évben eléggé alaposan tanulmányoztam a védikus szentírásokat. A tanulmányaim szerint pont fordítva, Krisnától származik minden inkarnáció.

Ezt megerősíti, és többet is olvashatsz a Srímad Bhagavatam Első Énekében (másik nevén: Bhagavata Purana). Másrészt pedig egy híres vaisnava költő is írt a 10 avatárról. Jayadeva Goswami Dasavatara-stotra című műve pont erről szól. Itt felsorolja, pontosabban dicsőíti név szerint mind a 10 avatárt.

De hogy válaszoljak is a kérdésedre konkrétabban, Krisna 8-dik avatárja Balaráma, Krisna bátyja. Krisna önmagaként jelenik meg.

Ahogy fentebb említettem, a fenti könyvben részletesebben is olvashatsz róla.

Egy vaisnava teológus

2015. febr. 23. 10:53
 4/4 anonim ***** válasza:

Más-más upsnisad máshogy ír. Igazából nem a sorszámon van a lényeg, hanem a sorrenden. Az egyik upanisadban nem Matszjával kezdődik az inkarnációk felsorolása, hanem a négy Kumárával. Ebben a felsorolásban megjelenik Mohiní, Dhanvantari stb. Ők mind az Úr inkarnációi voltak. A különféle írások különböző mélységgel írnak az avatárákról.

Az, pedig, hogy Krisna/Visnu inkarnációk-e...mindkettő. Az anyagi világban minden avatár Ksírodakasáyi Visnutól ered (minden Visnu-tattva Balaráma kiterjedése, de az első forrás az Krisna).

2015. márc. 14. 16:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!